به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اداره کل امور فرهنگی نهاد همزمان با فرا رسیدن فرارسیدن ایامالله ۱۳ آبان و یادآوری رشادتهای مردم بصیر و دشمن شناس ایران اسلامی و دشمنیهای آمریکای جهانخوار، با انتشار پوستری در قالب طرح «این چند کتاب» و با عنوان «غير قابل اعتماد»، ۸ عنوان کتاب مرتبط با موضوع آمریکا و روابطش با ایران در طول سالهای اخیر را منتشر کرده است که علاقهمندان می توانند با مراجعه به کتابخانههای عمومی سراسر کشور این کتابها را امانت گرفته و مطالعه کنند.
آمريكاشناسی؛ فراز و فرود يك امپراتوری/ نوشته پروفسور حميد مولانا/ انتشارات اميركبير/ ۲۹۴ صفحه
شناخت وضعيت كنونی و آينده دنيای جديد، از ضروری ترين موضوعاتی است كه بايد مورد كندوكاو و پژوهش قرار گيرد. امروزه آمريكا، نماد و نشانه تمدن غرب و نظام جديد سرمايهداری است. در دیدگاه بيشتر مردم دنيا، ايالات متحده آمريكا تصويری ذهنی است و نه واقعی و حقيقی. اين كتاب می كوشد تا آمريكا را آنگونهای كه حقيقتاً هست معرفی كند، نه آنگونه كه برخی تصور كرده و حدس می زنند. تجربه تدريس، پژوهش و بيش از نيمقرن زندگی نويسنده اثر در آمريكا، چشمانداز متفاوتی را فراروی خوانندگان قرار می دهد.
کتاب، در ۳ بخش «شناخت جامعه»، «شناخت نظام» و «شناخت فرهنگ» به معرفی جامعه آمریکا میپردازد. ابتدای کتاب با عنوان «شناخت جامعه» تا صفحه ۸۷، شامل عناوینی چون آمریکاشناسی، جامعه و مردم، تاریخ و تمدن، اقتصاد سرمایهداری و دین و سیاست است. فصل دوم با هدف شناخت نظام حاکم بر آمریکا، شامل بحثهايی چون دولت و حکومت، احزاب سیاسی، سازمانهای اجتماعی، جامعه مسلمانان در آمریکا و دموکراسی آمریکا است. در فصل سوم مباحثی همچون فرهنگ نخبگان، صنایع فرهنگی و رسانهها، آزادی و کنترل بیان، آمریکا به کجا میرود؟ و فراز و فرود قدرت مطرح میشود. در بخش آزادی و کنترل بیان که در این فصل از کتاب قرار دارد، نمونههايی از سانسور در آمریکا شمرده شده، درباره رسانهها و دیپلماسی عمومی بيان شده و صنایع فرهنگی در آمریکا به مثابه یک سانسورچی نمایش داده میشود.
آمريكا از ديدگاه حضرت آيتاللهالعظمی سيدعلی خامنهای مدّظلّهالعالی/ نوشته دكتر منوچهر محمدی/ انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامي/ ۱۷۱ صفحه
با توجه به درگيری و تقابل مستمر انقلاب اسلامی با سياستهای خصمانه، استكباری و مداخلهجويانه ايالات متحده آمريكا، نوشتهها، پيامها و سخنرانی های مقام معظم رهبری مملو از مواضع در قبال سياستها، توطئهها و عملكرد رؤسای جمهور و دولتهای آمريكاست. اين مطالب در دورههای مختلف و در قبال مسائل متفاوت مطرح شده و متن جامع، منسجم و نظام يافتهای كه بيانگر مواضع رهبر معظم انقلاب اسلامی در قبال آمريكا باشد كمتر به رشته تحرير درآمده است. با توجه به لزوم آشنايی دقيق آحاد مردم ايران با مواضع مقام معظم رهبری در خصوص دولت آمريكا، به ويژه در دوران معاصر، اين اثر برای معرفی در اين مجموعه گزينش شده است.
برخی از ويژگی های كتاب عبارتند از: ۱. مطالب استخراج شده بدون توجه به زمان بيان آن، با نظم منطقی و موضوعی ارائه میشود. ۲. با رعايت امانت در حفظ مطالب ارائه شده، امر ويرايش صرفاً محدود به ويرايش شكلی است و از تأويل و تفسير در متن خودداری شده است. ۳. از آنجا كه اين مطالب ضمن سخنرانی های مختلف ارائه شده و امكان بيان تفصيلی برای معظمله وجود نداشته، در موارد لازم واژههای مشکل تعريف و آيات قرآن و احاديث مستندسازی و در پاورقی ارائه شده است.
كتاب در هشت فصل تحت عناوين زير سامان يافته است: جامعه آمريكا؛ آمريكا و استكبار؛ آمريكا و حقوق بشر؛ آمريكا و تروريسم؛ آمريكا و ساير ملتها؛ آمريكا و جهان اسلام؛ آمريكا و ايران؛ آينده آمريكا. در پايان نيز فهرست آيات، اعلام و منابع آمده است.
جنبش ملی شدن صنعت نفت ايران و كودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲/ نوشته غلامرضا نجاتی/ شركت سهامی انتشار/ ۸۱۲ صفحه
نويسنده کتاب با توجه به شغل خود(افسر بازنشسته نیروی هوایی)، به مدارک مستند جهت تألیف دسترسی داشته است. این پژوهش، با استناد به منابع متعدد، رویدادهای مربوط به جنبش ملی شدن صنعت نفت به رهبری آيت الله كاشانی و دکتر مصدق را توضيح میدهد. هدف نویسنده، ارائه افتخارانگیزترین حماسه ملت ایران برای نجات از پیچیدهترین زنجیرهای اسارت استیلاگران غربی بعد از کودتای ۲۸ مرداد است. قیام ۲۸ مرداد نه تنها تاریخ ایران و کشورهای استعمارزدهای چون مصر و الجزایر را تحت تأثیر قرار داد، بلكه تاریخ استعمار و اقتدار امپراتوری حیلهگر و غارتگر را به پایان رساند.
اين مجموعه به سه بخش تقسيم میشود: بخش نخست مشتمل بر دو كتاب مستقل است؛ کتاب اول با عنوان جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران با فصلهای «از امتیازنامه دارسی تا رد مقاولهنامهی قوام ـ ساد چیکف»، «جنبش ملی شدن صنعت نفت» و «دوره دوم زمامداری دکتر مصدق» است. کتاب دوم که کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲ عنوان گرفته، شامل سه فصل «کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲»، «کودتاچیان را بشناسیم» و «صفحهای سیاه از تاریخ ایران» است. در بخش دوم، ترجمه مقالهای از مارك.ج.گازيوروسكي در شعبه علوم سياسی دانشگاه ايالتی لويزيانا، پيرامون كودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در شماره ۱۹ مجله بين المللی مطالعات خاورميانه در سال ۱۹۷۸ انتشار يافته است. با بررسی مجموعه اين اسناد به اسرار تازه و حقايق تكان دهندهای برخورد می كنيم. شبكهای وسيع از عوامل سازمانهای جاسوسی با ميليونها دلار اعتبار مجهز می شود تا جنبش ضد استعماری ملت ايران را كه در مسير پيروزی بود سركوب كند. قسمت سوم كتاب نيز پيرامون سه گزارش از دكتر جُرج مكگی و رنون والترز پيرامون ملی شدن شركت نفت انگليس و ايران و داستان مذاكرات ميان مصدق و هريمن است.
چالشهای ایران و آمریکا/ نوشته جواد منصوری/ انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی/ ۳۱۶ صفحه
در تاریخ تحولات معاصرِ ایران، نقش چند دولت خارجی ـ از جمله ایالات متحده آمریكا و انگلیس ـ بیش از دیگران تأثیرگذار و مسئلهساز بوده است. تأثیر این روابط در بسیاری از امور داخلی و روابط خارجی، گسترده و تعیینكننده بوده است. در سالهای پس از کودتای ۲۸ مرداد به مدت ۲۵ سال آمریکا سلطه بیشتری یافت و دولت انگلیس، بعد از دهه ۴۰، نقش دوم در سلطه بر ایران را پيدا كرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی چالشهای ایران و آمریكا وارد شكل و محتوای جدیدی شد. شرایطی كه كاملاً برای آمریکا ناشناخته و در عین حال غیرقابل قبول بود. این چالشها به حدی رسيد كه تمامی دولتهای آمریكا، مسئله ایران را یكی از مشكلات ثابت و به اصطلاح «دردسرهای بزرگ» میدانسته و میدانند. پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، تنها سقوط یك رژیم فاسد و وابسته نبود، بلكه مقدمه فروریختن پایههای سلطه استعمار غرب در جهان اسلام و سپس در مناطق دیگر شد. از اینرو چالشهای ایران و آمریكا بیش از پیش تبدیل به موضوعی بینالمللی و دارای ابعاد اقتصادی، سیاسی و ایدئولوژیك شده است. اگرچه تحولات چند دهه گذشته بسیاری از ساختارها را دگرگون كرد، ولی با شناخت عمیق روند تحولات و دلایل آن، به این نتیجه میرسیم كه تغییرات بزرگتر و مهمتری در راه است.
این كتاب مهمترین چالشهای دو نظام متفاوت و متعارض ـ اسلام و لیبرال سرمایهداری ـ را در قالب دو دولت ایران و آمریكا، با دیدگاهی واقعبینانه و به دور از تحلیلهای افراطی و یا سادهانگارانه، مورد بحث قرار داده است.
خواب آشفته نفت/ نوشته محمدعلي موحد/ انتشارات كارنامه/ دوره ۴ جلدی
قرن بيستم آبستن سه انقلاب يا سه حركت مهم اجتماعي و سياسي در ايران بود. از اين سه حركت يكی نهضت مشروطه در رُبع اول قرن و ديگري نهضت ملی در نيمه و سومی انقلاب اسلامی در رُبع آخر آن اتفاق افتاد. دو حركت اول و سوم به تغيير نظام حكومتی انجاميد و حركت دوم نيز تا آستانه تغيير نظام پيش رفت و درست در آخرين لحظات ناكام ماند. حركت دوم با نفت آغاز شد و براي نفت اوج گرفت و هم در مصاف نفت فروماند.
مجموعه خواب آشفته نفت يك دوره ۴ جلدی در ۳ حلقه موضوعی مستقل است. خواب آشفته نفت در ابتدا به صورت دوجلدی با عنوان «دکتر مصدق و نهضت ملی ایران» از سوی نشر کارنامه منتشر شد. نويسنده، در این دو جلد تلاش کرده است تا زندگی مصدق در جریان ملی شدن صنعت نفت را بازگو کند. او با نقد مصدق و اطرافیانش، نقل حوادث و جریاناتی که در آن سالها رخ داده، پژوهشی بر مبنای واقعیاتی که خود نیز در بخشی از آنها حضور داشته، در اختیار مخاطب قرار داده است. یکی از ویژگیهای برجسته قلم نويسنده کتاب آن است که با نگاهی انتقادی، اندیشهها، رفتارها و تصمیمهای مصدق را بازخوانی کرده است. او در جلد سوم نیز با نگاهی نقادانه به بحث از ماجراهای پرفراز و نشیب نفت در تاریخ ایران «از کودتای ۲۸ مرداد تا سقوط زاهدی» می پردازد.
پس از اين دو مجموعه، بخش دیگری از تاریخ نفت ایران در دو جلد «خواب آشفته نفت» به چاپ رسيد. بخشی که آن را زمینهساز بررسی همه جانبه تاریخ نفت ایران میدانند و «از قرارداد دارسی تا سقوط رضاشاه» را بررسی میکند.
روحانيت و نهضت ملی شدن صنعت نفت/ مجموعه سخنرانی/ مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سياسی/ ۱۴۰ صفحه
پنجمين نشست تخصصي از سلسله نشستهای مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سياسي با عنوان «روحانيت و نهضت ملی شدن صنعت نفت» در روز دوشنبه ۲۵/۱۲/۱۳۸۳ در موزه امام علي(عليه السلام) تهران برگزار شد كه كتاب حاضر، حاصل آن است. در اين نشست، ابتدا سخنرانان مطالب خود را بيان كرده و سپس به پرسشهای حاضرين پاسخ دادند.
مطالب اين كتاب مانند ساير كتابهای نشستهای تخصصي در دو بخش تنظيم شده است: بخش اول سخنرانی ها و پرسش و پاسخ. نخستين سخنران اين جلسه، حجتالاسلام والمسلمين روحالله حسينيان است كه مطالب خود را با عنوان «نقش مرجعيت دينی در نهضت ملي شدن صنعت نفت» ارائه كرده است. دومين سخنرانی توسط دكتر سيدجلالالدين مدنی با عنوان «آيتالله كاشانی و نهضت ملی شدن صنعت نفت» ايراد شده است. سخنران پايانی مراسم، توسط حجتالاسلام رسول جعفريان با عنوان «روحانيت و نهضت ملی شدن صنعت نفت» ارائه شد.
بخش دوم به مشروح مذاكرات جلسات ۵۶ و ۵۷ دوره هجدهم مجلس شورای ملی میپردازد. در این جلسات، دكتر سيد مصطفی كاشانی درباره قرارداد الحاقی كه در پی كودتای ۲۸ مرداد توسط ايالات متحده امريكا و انگلستان به ملت ايران تحميل شد مطالبی ارائه كرده است. اين سخنرانی نشان می دهد كه علی رغم پيروزی اوليه نهضت ملی شدن صنعت نفت، قدرتهای استعماری و سلطهطلب تا روزهای پايانی حكومت پهلوی دوم از نفت بهرهمند بودند. تنها پيروزی انقلاب اسلامي ايران و فداكاری مردم مسلمان ايران بود كه توانست نفت را به معنای واقعی كلمه، از چنگال ابرقدرتها خارج سازد و اين سرمايه ارزشمند را برای حفظ استقلال و آزادی سرزمين اسلامی در اختيار ملت قرار دهد.
سیاست آمریكا در قبال ایران در طول جنگ سرد (۱۹۴۷ـ۱۹۹۱)/ دانشگاه جورج واشنگتن/ نوشته نعمتالله عاملی/ مركز اسناد انقلاب اسلامی/ ۱۹۲ صفحه
روابط ایران و آمریكا در چند دهه گذشته با نوسانات و فراز و نشیبهای بسیاری همراه بوده است. دامنه این نوسانات به حدی است كه با وجود آنكه ایران در دوره پهلوی مهمترین متحد آمریكا در خاورمیانه بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی به بزرگترین دشمن ایالات متحده در منطقه تبدیل شد و روابط دیپلماتیك بین دو كشور بهطور كامل قطع گردید. حوادث تلخی چون كودتای آمریكایی ۱۳۳۲ و حمایت همهجانبه آمریكا از دیكتاتوری پهلوی، پذیرش شاه پس از پیروزی انقلاب، حادثه طبس، كودتای نافرجام نوژه، حمایت مادی و معنوی از صدام در جنگ با ایران، اختصاص بودجههای كلان برای براندازی نظام جمهوری اسلامی و مخالفت با حق مسلم ایران درخصوص انرژی هستهای صلحآمیز، احساس نفرت ایرانیان نسبت به آمریكا را برانگیخته و دیوار بلندی از بیاعتمادی را بین دو كشور ایجاد كرده است.
اين كتاب به بررسی سياستهای آمريكا در قبال ايران در طول جنگ سرد پرداخته و شامل ۱۲ سند مربوط به اين دوران است كه تحولات دو کشور را از زمان بروز غائله آذربايجان تا جنگ خليج فارس بررسی میکند. تحولات آذربايجان پس از سقوط دولت خودمختار؛ متن تلگرامهای هندرسون، سفير آمريكا در ايران در اگوست ۱۹۵۳ در خصوص ۲۸ مرداد و سقوط دولت مصدق؛ متن نامه جان اف.كندی، رئيس جمهور وقت آمريكا به برخی از مقامات بلند پايه اين كشور در خصوص اوضاع ايران در سال ۱۹۳۶؛ سياست آمريكا در قبال تحولات داخلي ايران در سال ۱۹۸۵ و چشمانداز احتمالي روابط ايران و آمريكا پس از ارتحال امام خميني(ره) از جمله موضوعات اين اسناد است.
مداخلات/ نوشته كامران غضنفری/ شركت انتشارات كيهان/ دوره ۲ جلدی
پس از ماجراي كودتاي ۲۸ مرداد، آمريكا صحنهگردان اصلي رژيم پهلوی در ايران شد و كليه امور نظامی، اطلاعاتي، اقتصادی، سياسي و فرهنگی در زير نظارت مستقيم عوامل جاسوسی و مستشاران نظامی آنان قرار گرفت. طی ۲۵ سال نفوذ همهجانبه آمريكا، دخالتها، غارتگری ها و جنايات بیشماری توسط آنان انجام گرفت. در اين مدت آنها از تمامی جنايات رژيم سركوبگر و ديكتاتور محمدرضا پهلوی حمايت به عمل آوردند.
با سقوط رژيم پهلوي، دولت ايالات متحده آمريكا كه نتوانسته بود از پيروزی انقلاب اسلامی و سرنگونی حكومت شاه جلوگيری كند، همه توان خود را به كار گرفت تا با طراحی انواع و اقسام توطئهها، جمهوری اسلامی ايران را تضعيف و ساقط کند. طراحي كودتاهای مختلف، مسلح كردن گروههای تجزيه طلب، حمايت از گروههای تروريستی، راهاندازی شبكههای جاسوسی، تحريمهای تجاری و اقتصادی، حمايت همه جانبه مالی و اطلاعاتی و نظامی از رژيم صدام حسين طی هشت سال جنگ تحميلی، طراحی انواع شيوههای براندازی نرم، گوشهای از تلاش مذبوحانه آمریکاست.
كتاب حاضر مروری مستند به برخی از دخالتها و جنايتهای دولت آمريكا از سال ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۹ (واقعه طبس) است. اين مجموعه، قبل از چاپ به صورت كتاب در صفحه پاورقی روزنامه كيهان، از تاريخ ۱۶ آذر ۱۳۹۲، چاپ می شود. شايان ذكر است كه مجموعه کتابهای «مداخلات» خود از سري كتابهايی است كه تحت عنوان نيمه پنهان توسط انتشارات كيهان چاپ می شود و شمارههای ۵۳ و ۵۴ آن به ترتيب به اين دو جلد اختصاص دارد.
نظر شما