۱۷ آبان ۱۳۹۴، ۱۰:۵۷

مهر گزارش می‌دهد؛

گرد فراموشی بر یک پروژه فرهنگی/ کتابخانه مرکزی کرمانشاه ۷ ساله شد

گرد فراموشی بر یک پروژه فرهنگی/ کتابخانه مرکزی کرمانشاه ۷ ساله شد

کرمانشاه- کتابخانه مرکزی کرمانشاه به‌عنوان یکی از ضرورت‌های فرهنگی برای توسعه استان، چون دیگر پروژه‌های بر زمین‌مانده به خاطر مشکلات مالی، سال‌هاست که متوقف‌شده و گرد فراموشی بر آن نشسته است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: «یار مهربان» نام آشنایی است که ما از سال‌های پیش‌بر دوست بخشنده، پندآموز و بی‌منت یعنی همان کتاب نهاده‌ایم، دوستی که با او حتی به سرزمین‌های دور و ناشناخته سفرکرده و بدون صرف عمری طولانی تجارب ۱۰۰ ساله گذشتگان و مردمان فراتر از قاره‌های محل زندگی‌مان را به‌رایگان می‌آموزیم.

با گذر انسان از دوران کشاورزی به صنعتی و اختراع دستگاه چاپ، رسانه کتاب به‌عنوان یکی از شاخص‌های توسعه هر جامعه‌ای روی کار آمد و افراد با خواندن و مطالعه کردن رازهای موفقیت سایر افراد و جوامع را در پس این رسانه مکتوب می‌آموختند.

شاید امروزه و با رشد بسیار سریع رسانه از رسانه مکتوب کتاب به رسانه‌های جمعی شنیداری و دیداری چون رادیو و تلویزیون و هم‌اکنون نیز رسانه‌های مجازی چون اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، وجود کتب نوشتاری و مصحف چندان ضروری به نظر نیاید اما خوشبختانه هنوز هم مخاطبان کتاب و کسانی که بخش اعظم زندگی خود را با کتاب گذرانده‌اند بر اثرگذاری و حس آرامش‌بخش مطالعه کتب نوشتاری واقف بوده و این دسته افراد که درصد کمی از جامعه ما را شامل می‌شوند هنوز هم خواهان مطالعه این دسته از کتاب‌ها هستند.

ویترین، از زمان ورود انسان‌ها به زندگی صنعتی و تقریباً مدرن وسیله‌ای برای نمایش اقلام باارزش و حداقل باارزش مالی بوده است تا از این طریق افراد با مشاهده‌ این کالاهای باارزش توجه‌شان جلب شود.

کتابخانه یا همان خانه کتاب یکی از ویترین‌هایی است که کالای باارزش فراوان فرهنگی به نام کتاب را به معرض نمایش می‌گذارد تا مخاطبان و افراد در ارتباط با این ویترین نمایشی نسبت به آن توجه کرده و به آن گرایش پیدا کنند.

وجود کتابخانه یک ضرورت فرهنگی به‌عنوان زیربنای توسعه است

همان‌گونه که بارها تأکید شده کتاب و کتاب‌خوانی به‌عنوان معیار سنجش تفکر هر جامعه نقش اساسی داشته و از سوی دیگر نیز به‌عنوان زیربنای توسعه جوامع مذکور ایفای نقش می‌کند. لذا وجود کتابخانه نیز برای نمایش این کالای فرهنگی و البته مکانی برای حضور و در معرض کتاب قرار گرفتن یک ضرورت در جوامع روبه توسعه کنونی است.

متأسفانه آمار پایین مطالعه در ایران طی سال‌های اخیر زنگ خطر را به صدا درآورده است و این مسئله ضرورت ارتقای سرانه فضای کتابخانه‌ای به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های بسیار مؤثر در افزایش میزان مطالعه و این شاخص را می‌رساند تا کتاب که یک کالای باارزش فرهنگی است در مهجوریت قرار نگیرد.

بر اساس آخرین آمار مطالعه که در سال ۹۱ از سوی «منصور واعظی دبیر کل وقت کتابخانه‌های کشور» اعلام شد میانگین سرانه مطالعه در بین ایرانیان ۷۵ دقیقه و ۳۴ ثانیه است و طی سال‌های اخیر نیز آمار دقیقی از میزان مطالعه ارائه نشده است.

البته آمار مذکور نیز یک‌فاصله معنادار با آمار مطالعه در کشورهای توسعه‌یافته دارد که یکی از دلایل و مؤلفه‌های اصلی این شکاف نبود سرانه فضای کتابخانه‌ای به‌تناسب جمعیت موجود است.

کلنگ کتابخانه مرکزی کرمانشاه به‌عنوان یکی از پروژه‌های عمرانی - فرهنگی برای پاسخ به این نیاز اجتماعی، فرهنگی و زیربنایی در توسعه در حالی در سال ۸۷  و بااعتبار اولیه ۵۰۰ میلیون تومان به زمین خورد که هم‌اکنون و پس از گذشت حدود ۷ سال تنها ۳۸ درصد آن احداث و به دلیل مشکل همیشگی پروژه‌های عمرانی یعنی اختصاص اعتبارات مالی متوقف‌شده است.

وعده‌های متعدد برای تکمیل این پروژه فرهنگی از زبان مسئولان استان طی سال‌های اخیر ما را  هنوز هم به امید تکمیل و بهره‌برداری از آن وا‌داشته است اما علی‌رغم همه این وعده‌ها به نظر می‌رسد گرد فراموشی بر این پروژه فرهنگی نشسته و با این وضعیت مالی دولت، طی یکی دو سال اخیر و تخصیصات آن به حوزه فرهنگ کشور با زیرمجموعه عظیم دستگاه‌های فرهنگی جای چندان امیدواری‌ای بر تکمیل این پروژه در آینده نزدیکی که مسئولان استانی وعده می‌دهند نیست.

بیش از ۲۳ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل کتابخانه مرکزی کرمانشاه نیاز است

مدیرکل کتابخانه‌های استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر، مشکلات مالی را از اصلی‌ترین مشکلات بر سر راه اجرای این پروژه دانست که آن را سال‌ها متوقف کرده است.

علیرضا شایق افزود: کلنگ احداث این پروژه سال ۸۷ به زمین خورد و قرار بود ظرف ۴ سال به بهره‌برداری رسیده و مردم استان از نعمت وجود یک کتابخانه مدرن بهره‌مند شوند.

وی پیشرفت فعلی کتابخانه مذکور را ۳۸ درصد عنوان و تصریح کرد: این کتابخانه در سال ۹۰ و با پیشرفت مذکور به دلیل مشکلات مالی متوقف‌شده و برای تکمیل و بهره‌برداری نیازمند تزریق اعتبارات موردنیاز است.

مدیرکل کتابخانه استان کرمانشاه گفت: در جریان سفر سوم استانی هیئت دولت به استان کرمانشاه طی سال ۹۰ برای تسریع در احداث و تکمیل این پروژه مقرر شد که ۴۰ درصد از اعتبارات موردنیاز برای پروژه مذکور از محل اعتبارات استانی و ۶۰ درصد مابقی نیز از محل اعتبارات ملی تأمین شود تا هر چه زودتر به بهره‌برداری برسد.

وی تصریح کرد: از محل اعتبارات استانی ۳۸ درصد از ۴۰ درصد سهم استان احداث‌شده و برای تکمیل ۲ درصد باقیمانده آن نیاز به ۱۴ میلیارد ریال اعتبارات استانی است.

شایق افزود: برای تکمیل ۶۰ درصد مابقی پروژه از محل اعتبارات وزارت ارشاد نیز طبق آخرین برآوردها و تغییر قیمت‌ها ۲۲۰ میلیارد ریال نیاز است که چنانچه پرداخت شود کار اجرا و تکمیل پروژه از سر گرفته‌شده و به بهر برداری می‌رسد.

وی یادآور شد: این کتابخانه کرمانشاه در صورت تکمیل به‌عنوان کتابخانه شاخص در استان مطرح خواهد بود.

پس از احداث، کتابخانه مرکزی مرکز اسناد استان کرمانشاه می‌شود

مدیرکل کتابخانه‌های استان کرمانشاه تأکید کرد: این کتابخانه بر اساس استانداردهای جهانی طراحی‌شده اما توقف و عدم پیشرفت آن در سال‌های گذشته یک نمای نامناسب از آن را ارائه داده است.

وی گفت: چنانچه اجرای کتابخانه مرکزی کرمانشاه از سر گرفته شود این مرکز یکی از کتابخانه بزرگ در غرب کشور است که در هفت‌طبقه احداث می‌شود.

شایق زیربنای کتابخانه مذکور را ۱۵ هزار متر در زمینی به ابعاد چهار هزار متر اعلام کرد و گفت: همان‌گونه که ذکر شد این کتابخانه در ۷ طبقه احداث خواهد شد ولی متأسفانه هم‌اکنون و با اجرای اسکلت بتنی در طبقه پنجم متوقف‌شده است.

وی مجری این طرح را اداره کل راه و شهرسازی استان کرمانشاه اعلام کرد و گفت: بهره‌بردار پروژه مذکور نیز اداره کل کتابخانه‌های استان کرمانشاه خواهد بود.

مدیرکل کتابخانه‌های استان کرمانشاه، از طراحی بخش‌های تحقیق و پژوهش، آموزشی، فرهنگی، نسخ و کتب تاریخی برای کتابخانه مذکور خبر داد و گفت: این کتابخانه پس از تکمیل به‌عنوان مرکز اسناد استان مورداستفاده قرار می‌گیرد.

رفع کمبود سرانه فضای کتابخانه‌ای در کرمانشاه با احداث کتابخانه مرکزی

وی بابیان اینکه در شهر کرمانشاه کمبود سرانه فضای کتابخانه‌ای داریم، احداث کتابخانه مرکزی را راهکاری بر رفع این مشکل دانست.

شایق با یادآوری اینکه پروژه کتابخانه مرکزی کرمانشاه از سال ۹۰ متوقف‌شده است، تکمیل و بهره‌برداری از آن را یک ضرورت دانست.

وی به رابطه مستقیم میزان سرانه فضای کتابخانه‌ای و آمار مطالعه در جامعه اشاره کرد و در دسترس بودن کتاب را یکی از موارد جذب افراد به مطالعه و درنتیجه آن ارتقا فرهنگ کتاب‌خوانی دانست.

مدیرکل کتابخانه‌های استان کرمانشاه افزود: هر چه ظرفیت‌ها و فضای فیزیکی برای نمایش کتاب و در معرض کتاب قرار گرفتن بیشتر باشد، میزان مطالعه نیز در جامعه بیشتر خواهد بود و البته نیازهای افراد به کتاب با توجه به محدودیت‌های مالی برای خرید از این طریق تأمین‌شده و افراد می‌توانند با امانت گرفتن آن نیاز خود را در این زمینه رفع کنند.

شایق در پایان گفت: با توجه به زیربنای ۱۵ هزار متری و وجود بخش‌های مختلف و تخصصی طراحی‌شده در این کتابخانه می‌توان گفت در صورت بهره‌برداری از این کتابخانه شاهد تغییر چشمگیر و مؤثری در توسعه فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی در کرمانشاه خواهیم بود و شرایط استفاده هرچه بهتر و بیشتر از فضای کتاب‌خوانی برای شهروندان فراهم می‌شود.

مجمع نمایندگان استان پیگیر جذب اعتبارات برای تکمیل کتابخانه مرکزی کرمانشاه است

نماینده مردم کرمانشاه در مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اقدامات مجمع نمایندگان استان در پیگیری این پروژه بر زمین‌مانده گفت: مجمع نمایندگان استان طی سال‌های اخیر بارها به‌صورت موردی و مجمعی این موضوع را پیگیری کرده است و تذکرات شفاهی و کتبی زیادی در این مورد به وزارت ارشاد برای عمل به تعهدش داده‌شده است.

محمد رزم افزود: ازجمله تذکرات ما به وزیر ارشاد می‌توان به تذکر شفاهی بنده در صحن علنی مجلس طی ۲۱ مهرماه امسال اشاره کرد.

وی تصریح کرد: در تذکر بنده به وزیر ارشاد تأکید شد که این پروژه با زیربنای ۱۵ هزار مترمربع از سال ۸۷ کلید خورده و با تأخیر پیش‌آمده درروند تکمیل آن در معرض آسیب‌های جدی قرار دارد بنابراین باید درروند تکمیل آن تسریع شود.

نماینده مردم کرمانشاه یادآور شد: طی سال‌های اخیر مکاتبات متعددی با امضای مجمع نمایندگان استان و هم‌چنین استانداران وقت به وزارت ارشاد صورت گرفته و هم‌چنین سال گذشته جلسه‌ای نیز با وزیر ارشاد در دفتر ایشان داشتیم و خواستار تسریع در تخصیص اعتبارات به این پروژه و تکمیل هر چه سریع‌تر آن شدیم.

سال گذشته قول تخصیص اعتبارات برای تکمیل کتابخانه مرکزی از محل اعتبارات امسال کشور داده شد

وی افزود: طی سال گذشته که با حضور مجمع نمایندگان و استاندار وقت کرمانشاه با وزیر ارشاد جلسه‌ای داشتیم ایشان قول دادند که از اعتبارات امسال مبلغی را برای تکمیل ۶۰ درصد باقیمانده کتابخانه مذکور که از دور سوم سفر استانی دولت در تعهدات وزارت ارشاد قرار گرفت اختصاص دهند.

رزم از پیگیری مجمع نمایندگان برای تحقق این قول خبر داد و گفت: هم‌اکنون نیز مکاتبه‌ای تنظیم‌شده و به وزارت ارشاد ارسال خواهد شد. هم‌چنین در صورت امکان در آینده نزدیک دیداری را با وزیر ارشاد خواهیم داشت و تحقق این موضوع را پیگیر و خواستار می‌شویم.

وی خاطرنشان کرد: این موضوع بارها از طریق تذکر و نطق مجمع نمایندگان استان در مجلس مورد تأکید قرارگرفته است و به جد به دنبال تکمیل هر چه سریع‌تر این پروژه خواهیم بود.

خبرنگار: طیبه قدمی

کد خبر 2960309

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha