۱۶ اسفند ۱۳۸۴، ۱۴:۲۷

مهرداد اسكويي در گفت وگو با "مهر":

مستند سازي در تلويزيون مستمر و قانونمند نيست

مستند سازي در تلويزيون مستمر و قانونمند نيست

مستند سازي در تلويزيون ما به صورت مستمر انجام نمي شود و تابع قانون خاصي نيست تا مستندساز بر اساس آن بتواند در اين زمينه با تلويزيون همكاري داشته باشد.

مهرداد اسكويي، كارگردان با سابقه عرصه مستندT در خصوص ساخت اين ژانر در تلويزيون در گفت وگو با خبرنگار تلويزيوني " مهر " گفت : به تازگي در تلويزيون كارگردان هايي همانند ارد عطارپور، ارد زند، فرشاد فرشته حكمت و ديگر كارگردان هاي خوب عرصه مستند دست به توليد آثاري زده اند كه براي من جاي خوشحالي دارد. چون هم نشان از توجه تلويزيون به مستند سازي دارد و هم اينكه چنين كارگردان هايي توجه شان از ساخت مستند درباره ابنيه و مسايل تاريخي به سمت ساخت مستندهاي اجتماعي تمايل پيدا كرده اند. اما به هر حال  تلويزيون تا مطلوب راه درازي در پيش دارد و مي تواند فعاليت بيشتري در زمينه حمايت از فيلم هاي مستند و ارزشمند انجام دهد.

وي درباره اهميت و ميزان فعاليت بخش مستند سازي سيما كه به تازگي آغاز به كار كرده است، خاطر نشان ساخت:  شروع به كار بخش مستند سازي سيما اتفاق مهم و خوبي بود كه به نظر مي رسيد در اين زمينه اتفاق خوبي بيفتد اما به تازگي در تلويزيون مجموعه هاي مستندي توليد و پخش شده است كه از ساختار چندان محكمي در زمينه مستندسازي برخوردار نيستند. براي نمونه يكي از مستند هايي كه به تازگي از تلويزيون پخش شده است و به شرايط و وضعيت برخي از كشورهاي تازه استقلال يافته از جمله قرقيزستان پرداخته بود، بسيار ضعيف به نظر مي رسيد كه نشان از نداشتن برنامه ريزي دقيق و حساب شده داشت.

اين مستند ساز ادامه داد:  در ابتداي شروع به كار بخش مستند سازي سيما از مستندسازان حرفه اي و برجسته دعوت به عمل آمد كه به نظر مي رسيد اين بخش قصد دارد با استفاده از تجربه و توانايي هاي مستندسازان با سابقه به سطح خوب و قابل قبولي از كار دست پيدا كند، اما در عمل اين اتفاق نيفتاد و از اين مستندسازان استفاده چنداني نشد. به عقيده من تلويزيون ما مشكل ارتباط دارد. يعني هر كسي كه به تهيه كنندگان تلويزيوني نزديكتر باشد، به همان نسبت مي تواند بودجه بيشتري جذب كند و كار بيشتري را انجام دهد. البته در نهايت بيشتر آثار مستندي كه ساخته مي شود جنبه آنتن پر كن دارند و از كيفيت و اهميت لازم دور هستند.

اسكويي با اشاره به اينكه در ديگر كشورهاي جهان كار جدي بر روي مستند سازي صورت مي گيرد، اعلام كرد :  من پروژه هاي مستندسازي در ديگر كشورهاي جهان را ديده ام. آنها براي فعاليت يك ساله خود دست به برنامه ريزي اصولي مي زنند و در جهت گسترش فرهنگ، تاريخ، هويت و مسايل اجتماعي خود گام بر مي دارند. اينكه به يك گروه فيلمساز بودجه اي داده شود كه به يك سفر خارجي بروند و از چند كشور عبور كنند و ساختاري نه چندان دلچسب داشته باشد و مقداري تصوير و كلام ارايه شود، نمي تواند اثر قابل توجهي در عرصه مستندسازي تلويزيوني به شمار بيايد.

كارگردان فيلم مستند " دماغ " در ادامه به حضور مستندسازان با تجربه و فرهيخته در كشور اشاره كرد و يادآور شد:  زماني افرادي چون احمد ضابطي جهرمي، ابراهيم مختار و محمد رضا مقدسيان در عرصه مستندسازي فعاليت مي كردند و در حال حاضر افرادي چون ارد زند و فرهاد مشيري حضور دارند كه در عرصه مستند فعاليت مي كنند، اما از حضور و تجربه آنها استفاده نمي شود. گاهي به اندازه اي هزينه اعطايي به يك فيلم مستند اندك است كه كفايت ساخت يك فيلم خوب را نمي كند. در زمينه مستند سازي و تماشاي مستند به وسيله مخاطبان بايد فرهنگ سازي شود و ارزش هاي فيلم مستند به خوبي شناخته شود.

وي ادامه داد:  در حال حاضر در دنيا به سمت ساخت فيلم هاي بلند مستند روي آورده اند و اين نوع فيلم ها سالن هاي سينماها را به خود اختصاص مي دهند و گاه در شبكه هاي مهم تلويزيوني بخش قابل توجهي از آثار در حال پخش شان به آثار مستند اختصاص دارد. اين نوع فيلم ها كه مورد استقبال مردم هم واقع مي شوند، نشاندهنده اين مطلب است كه بينندگان از ساختار مناسب و ريتم خوب آثار مستند استقبال مي كنند. مجموعه مستندي خوب است كه نتيجه اي را دنبال كند و مخاطب از تماشاي آن لذت ببرد.

اسكويي با اشاره به اينكه فعاليت تلويزيون درعرصه مستندسازي چندان قابل قبول نيست، توضيح داد:  تلويزيون بايد يك بخش اداري براي توليد فيلم مستند، خارج از تلويزيون داشته باشد تا اين بخش فارغ از بروكراسي اداري بتواند به كار بپردازد. در حال حاضر اين مساله رواج پيدا كرده است كه يك نفر دوربين ميني دي وي دست بگيرد و با چند شخصيت گفت و گو كند و از چند ساختمان تصوير بگيرد و اسم آن را مجموعه مستند بگذارد. در اين مورد نه طراحي صدا وجود دارد از موسيقي خوبي استفاده مي شود و نه اينكه درباره تدوين و تصويربرداري آن وسواس به خرج داده مي شود. در حالي كه ما آموخته ايم بايد يك كار مستند را با دقت انجام داد و براي افزايش سطح كيفي آن هزينه نمود. چون نام كارگردان پاي اثر قرار مي گيرد و نشاندهنده شرايط و جايگاه فيلمساز است.   

کد خبر 300059

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha