خبرگزاری مهر- گروه استانها: زمانی که پیامبر اکرم(ص) میخواستند جامعه اسلامی را تشکیل دهند مبنای آن را با پیادهسازی آیات قرآن قراردادند، آیاتی که برای همه زوایای جامعه اسلامی برنامه داشت.
انقلاب اسلامی نیز بر همین اساس و بر پایه اجرای دستورات قرآنی شکل گرفت و توجه به این مهم همواره یکی از تأکیدات مقام معظم رهبری بوده است.
اجرای برنامههایی در همین راستا ازجمله تربیت ۱۰ میلیون قاری قرآن حاکی از توجه به این موضوع دارد اما پای درد دل فعالان قرآنی که بنشینی از بیتوجهی دولتمردان، موازی کاری، بودجه اندک قرآنی، کمبود مراکز تخصصی و حتی از رییس جمهوری گلایه های بسیاری برای قرائت دارند.
موازی کاری نهادهای فرهنگی
معاون ارتباطات و امور استانهای سازمان دارالقرآن الکریم کشور یکی از مهمترین مشکلات حوزه فعالیتهای قرآنی در کشور را محدودیتهای اعتباری دانست و ابراز کرد: بسیاری از برنامههای سازمان دارالقرآن الکریم کشور بهواسطه محدودیتهای اعتباری در سال امکان اجرا ندارند.
یوسف افراش در گفتوگو با مهر در حاشیه برپایی رقابت های قرآنی طرح تلاوت در مشهد مقدس اشارهای به موازی کاری نهادهای فرهنگی کشور در انجام فعالیتهای قرآنی داشت و افزود: راهاندازی شورای توسعه فعالیتهای قرآنی بهمنظور از بین رفتن این موازی کاریها بوده اما متأسفانه در طی شش سال از تأسیس آن هنوز اهداف این شورا محقق نشده و شاهد موازی کاری بین دستگاههای فرهنگی کشور هستیم.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین اثرات منفی موازی کاریها از بین رفتن هزینههاست که امیدواریم با سازوکار مشخص شورای توسعه فعالیتهای قرآنی کشور از هدر رفت بخشی از هزینهها در جامعه جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه جامعه قرآنی کشور مطالبه جدی در این زمینه ندارد و بسیاری از مشکلات و مسائل حوزه قرآن توسط آنان مطرح نمیشود، گفت: جامعه قرآنی کشور اراده جدی در فعالیتها و رفع مشکلات خود ندارند و به همین دلیل مطالبه جدی نیز صورت نمیگیرد و به فعالیت در حوزه محدود خود رضایت دارند.
پنج ماه از تأخیر برگزاری نشست فعالان قرآنی با رئیسجمهوری میگذرد
معاون ارتباطات و امور استانهای سازمان دارالقرآن الکریم کشور تأکید کرد: در جامعهای که انقلاب آن باهدف گسترش و تبیین احکام قرآنی بنیانگذاری شده جای تأسف است که بعد از گذشت بیش از ۳۰ سال از عمر آن هنوز مشکل بیسوادی قرآن در جامعه وجود داشته باشد.
هرسال همزمان با ایام نمایشگاه بینالمللی قرآن در تهران در ماه مبارک رمضان فعالان قرآنی نشستی مشترک با رئیسجمهوری دارند که امسال پس از گذشت پنج ماه هنوز این جلسه دوساعته محقق نشده و هیچ اعتراضی را نیز در پی نداشته استوی با اشاره به اینکه سازمان دارالقرآن الکریم کشور برنامههای آموزشی متعددی جهت تربیت کادر متخصص و باتجربه بهعنوان مربیان قرآنی داشته است، بیان کرد: برای ریشهکن کردن مشکل بیسوادی قرآنی نیازمند معلمان توانمند هستیم.
افراش بابیان اینکه مردم باید اعلام نظر کنند که آیا برنامهها و فعالیتهای قرآنی ما توانسته است نیازهای قرآنی آنها را برطرف کند یا خیر، تصریح کرد: در حال حاضر این ارتباط یکطرفه است و هر یک از نهادهای قرآنی جامعه نیز فعالیتهای مدنظر خود را بهپیش میبرد.
وی با ابراز تأسف از تأخیر نشست فعالان قرآنی کشور با رئیسجمهور از ماه مبارک رمضان تاکنون، گفت: هنرمندان بسیاری از رشتهها بهطور مرتب با مسئولان کشور دیدار و نشستهایی دارند اما متأسفانه اهمیت ندادن کافی به بحث قرآن هماهنگی چنین جلساتی را برای فعالان قرآنی سخت و دشوار میکند.
معاون ارتباطات و امور استانهای سازمان دارالقرآن الکریم کشور ادامه داد: هرسال همزمان با ایام نمایشگاه بینالمللی قرآن در تهران در ماه مبارک رمضان فعالان قرآنی نشستی مشترک با رئیسجمهوری دارند که امسال پس از گذشت پنج ماه هنوز این جلسه دوساعته محقق نشده و هیچ اعتراضی را نیز در پی نداشته است.
ضرورت فعالیت مؤسسات قرآنی بهصورت تخصصی
یک حافظ قرآن کریم خوزستانی در حاشیه برپایی رقابتهای قرآنی تلاوت در مشهد با اشاره به اینکه متولی اصلی بحث قرآن در سطح کشور شناختهشده نیست، اظهار کرد: در حال حاضر بزرگترین مشکل حوزه قرآنی در سطح کلان کشور موازی کاری بین دستگاههای مختلف اوقاف و امور خیریه، فرهنگ و ارشاد اسلامی، تبلیغات اسلامی و دیگر نهادهای فرهنگی جامعه است.
جاسم شمیری افزود: چند سال گذشته بحث تشکیل وزارت قرآن در دولت مطرح بود که در صورت ایجاد این وزارتخانه تحولی جدی در جامعه قرآنی کشور رخ میداد.
وی بابیان اینکه متأسفانه باوجود ادعای جامعه اسلامی قرآنی داشتن اما کمترین حمایتها از فعالیتهای قرآنی صورت میگیرد، گفت: چرا باید اعتبار یکساله فعالیتهای قرآنی یک کشور کمتر از قرارداد یک بازیکن فوتبال باشد؟ به نظر من چنین مسائلی برای جامعهای مسلمان فاجعه است.
این حافظ قرآنی اهل خوزستان ادامه داد: قبول داریم کشور در شرایط اقتصاد مقاومتی قرار دارد و باید کارها را جهادی انجام داد اما بدون اعتبار و بودجهای نیز نمیتوان بسیاری از فعالیتها را پیش برد.
وی فعال نبودن مراکز و مؤسسات قرآنی سطح کشور بهصورت تخصصی را از دیگر مشکلات حوزه قرآن در جامعه دانست و تأکید کرد: متأسفانه تعداد انگشت شماری از مؤسسات قرآنی در سطح کشور بهصورت تخصصی فعالیت میکنند و فعال شدن همه این مراکز میتواند در تربیت حافظان، قاریان و مرتلان عملکرد بهتری داشته باشد.
ضرورت توجه به حفظ قرآن در حوزههای علمیه
یک حافظ قرآن از استان چهارمحال و بختیاری نیز بابیان اینکه پس از انقلاب اسلامی حوزههای علمیه اهمیت بیشتری به فعالان قرآنی قائل شدند اما تا رسیدن به نقطه مطلوب هنوز فاصله وجود دارد، گفت: در حال حاضر رشته تخصصی قرآن به معنای واقعی در حوزههای علمیه تدریس نمیشود.
حجتالاسلام مرتضی اسماعیلی در گفتوگو با مهر با اشاره به اینکه حفظ قرآن برای طلاب از ضروریات است چراکه این مسئله طلاب را در مسیر تبلیغ دین موفقتر میکند، افزود: اگر مسئولان و برنامه ریزان حوزههای علمیه به این نتیجه برسند که حفظ قرآن به فهم قرآن کمک بهتری میکند این نقیصه را در حوزههای علمیه را برطرف میکردند.
مشکل جامعه قرآنی بودجه نیست، مشکل این است که این بودجه به اهلش داده نمیشود و افرادی که مسئولیت تخصیص آن رادارند کارشان را بهدرستی انجام نمیدهندوی بابیان اینکه برخی از مسئولان با راهاندازی طرحهای حفظ قرآن در حوزههای علمیه مخالفت دارند، تأکید کرد: بیشتر طلبهها با سن پایین وارد حوزههای علمیه میشوند که در این سنین فراغ بال بیشتری برای آنها وجود دارد و از این فرصت میتوان برای برگزاری دورههای حفظ قرآن برای آنها اقدام کرد.
این حافظ قرآن از استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در حال حاضر حوزه علمیهای در قم فعالیت دارد که فقط طلبههای حافظ قرآن را جذب میکند، اما متأسفانه برنامه علمی این مدرسه همچون دیگر مدرسههاست و برنامهریزی دقیقی برای تقویت حفظیات طلاب ندارد.
وی با اشاره به اینکه برخی از استانهای محروم کشور ازجمله چهارمحال و بختیاری ازنظر کلاس و اساتید متخصص در رشتههای مختلف قرآنی ضعیف هستند، بیان کرد: سازمان دارالقرآن الکریم کشور با برنامهریزی دقیق و مناسب نسبت به اعزام اساتید به استانهای مختلف جهت تربیت نیرو در این استانها میتواند تا حد زیادی این مشکل استانهای محروم را برطرف کند.
حجتالاسلام اسماعیلی ادامه داد: در استانهای محروم حافظانی داریم که حفظ آنها در مسابقات و محافل قرآنی قابلارائه نیست، چه خوب است ابتدا با شناسایی و ارتقاء سطح این افراد در این استانها اقدام شود و در گام بعد این افراد خود اساتیدی برای حافظان جدید قرآن خواهند شد.
چشمها را باید شست
مهجوریت قرآن و کمک به فعالیتهای قرانی در نزد برخی از مسئولان تا آنجا پیش رفته است که رئیس سازمان دارالقرآن کشور نیز میگوید: گاهی برای پرداخت حقالزحمه و پرداخت کرایه سرویس معلم قرآن هم دچار مشکل هستیم و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند ممکن است برگزاری مسابقات قرآن کریم برای سال آینده از اولویت برنامه های ما خارج شود.
مهدی قرهشیخلو بابیان اینکه حق جامعه قرآنی بهدرستی ادا نمیشود اظهار کرد: مشکل جامعه قرآنی بودجه نیست، مشکل این است که این بودجه به اهلش داده نمیشود و افرادی که مسئولیت تخصیص آن رادارند کارشان را بهدرستی انجام نمیدهند.
وی با اشاره به ظرفیتهای ویژه جهت فعالیتهای قرآنی در کشور، خواستار توجه بیشتر مسئولان به این امر شد و گفت: یک خانم معلم قرآن با خودرو پدرش حدود ۱۵۰ کیلومتر را برای رسیدن به روستایی طی میکرد تا بدون هیچ هزینهای قرآن را تدریس کند لذا باوجود چنین ظرفیتهایی از نظام جمهوری اسلامی انتظار بیشتری میرود.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با انتقاد از اینکه بودجه تخصیص دادهشده به فعالیتهای قرآنی به هیچیک از دستگاههای قرآنی پرداختنشده است بیان کرد: ما برای برگزاری همین دوره از مسابقات تلاوت و تسنیم در مشهد مقدس نیز با مشکلات مالی فراوان روبرو بودیم.
وی با اشاره به بیتوجهی به حقوق جامعه قرآنی بیان کرد: پس از حادثه منا هیچ وزارتخانه، نهاد و دستگاهی مسئولیت رسیدگی به خانوادههای قرآنیان جانباخته در این حادثه را به عهده نگرفت و لذا جامعه ما هنوز نمیداند که متولی قرآنی در کشور چه شخصی است.
وی بابیان اینکه باید همه از مسئولان مطالبه کنند و بخواهند که پیگیری لازم نسبت به این مسائل انجام شود ابراز کرد: جامعه قرآنی باید با رعایت همه حدود، ادب و اخلاق اسلامی مطالبات خود را بیان کند.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه «کار شما قرآنیان راهبردی و استراتژیک است» افزود: این سخن رهبر معظم انقلاب نشان میدهد که در گسترش فعالیتهای قرآنی همانطور که تلاش میکنیم مخاطب را با ظاهر قرآن آشنا کنیم، باید به این سمت پیش برویم که مخاطبان را باجان و روح قرآن آشنا کنیم، اگر اینطور شد مطمئن هستیم آنچه مورد انتظار خداوند و پیامبر(ص) بوده است را انجام دادهایم.
خبرنگار: مریم ذوالفقاری منظری
نظر شما