خبرگزاری مهر – گروه استانها: در سالهای گذشته جلسات متعددی برای مبارزه با مصرف دخانیات در آذربایجان شرقی برگزارشده و در دور جدید این اقدامات قرار است طرحی بنام ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن عمومی مانند قهوهخانهها که در این سالها جوابگو نبوده، دوباره اجرا شود و هنوز مشخص نیست که اجرای این برنامه تا چه حدی به کاهش مصرف دخانیات در استان کمک خواهد کرد.
اجرای طرحهایی چون تعطیلی مراکز عرضه قلیان در سالهای گذشته باعث ورود دخانیات به داخل خانوادهها شد که علاوه بر فرد استعمال کننده، دیگر اعضای خانواده نیز درگیر این موضوع شدند و همین امر موجب توقف طرحهایی ازایندست برای جلوگیری از آسیب دیدن خانوادهها شد، طرحی که دوباره زمزمه اجرای آن به گوش میرسد تا همچنان این چرخه آزمونوخطا در حوزه مبارزه با مصرف دخانیات تکرار شود.
۲۵۰ پرونده منتظر اخذ پروانه مراکز عرضه قلیان در آذربایجان شرقی
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه رویکرد دولتها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشورمان نسبت به مصرف دخانیات رویکردی منفی بوده، اظهار داشت: بر اساس جلسات برگزارشده در استانداری قرار است فروش سیگار در محدوده یکصد متری مدارس ممنوع شود.
حسن استوار آذر از اعطا نشدن مجوز پروانه عرضه قلیان در مراکز دولتی خبر داد و افزود: در حال حاضر اعطای ۲۵۰ پرونده در دست بررسی و قرار است مجوز ارائه قلیان به صاحبان این پروندهها ارائه نشود که البته باید توجه داشت که کاهش مصرف دخانیات بدون همکاری مردم امکانپذیر نیست و در این راستا خانوادهها باید مسئولان را در انجام وظایف خودیاری کنند.
پروانههای پنجساله مراکز عرضه قلیان دیگر تمدید نمیشود
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: مجوز پروانههای عرضه قلیان از هر پنج سال یکبار تمدید میشود و قرار است که در زمان اتمام زمان پیشبینیشده، مجوزهای موجود عرضه قلیان نیز تمدید نشود.
حسن استوار آذر با اعلام این خبر افزود: در جلسات برگزارشده در استانداری برای مبارزه با مصرف دخانیات قرار بر این شده است که از این به بعد فروش سیگار بهصورت بستهبندی بوده و همچون گذشته بهصورت نخی عرضه نشود که البته یکی از معضلات اصلی کشور در این حوزه، واردات سیگار قاچاق است و امیدواریم با نظارتهای کافی از این امر جلوگیری شود.
تبلیغ مصرف سیگار در فیلمها مغایر باسیاستهای مبارزه با مصرف دخانیات
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی ابراز داشت: خوشبختانه در اماکن عمومی و در خودروها و مساجد مصرف دخانیات ممنوع اعلامشده است و میتوان گفت که مصرف سیگار در محافل عمومی طرد و احترام به این اصل جزو فرهنگ ما شده است.
وی اضافه کرد: متأسفانه در فیلمها سیگارها را در بستهبندیهای رنگارنگی به تماشاگران نشان میدهند و پخش این فیلمها افراد جامعه حتی افراد در سنین خیلی پایین را نیز به سمت مصرف دخانیات ازجمله سیگار سوق میدهد.
استوار آذر از عدم ارائه قلیان در رستورانها، قهوهخانهها و مکانهای میراث فرهنگی نیز خبر داد و گفت: در این مکانها ارائه قلیان ممنوع اعلامشده و بازرسیهای موردنیاز نیز انجام و با متخلفان برخورد خواهد شد.
سهلالوصول بودن سیگار و قلیان علت گرایش افراد به مصرف دخانیات است
روحالله ساعی مشاور و مددکار اجتماعی نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به علت اعتیاد افراد بهخصوص نوجوانان و جوانان به دخانیات در جامعه اظهار داشت: درحالیکه عادت و اعتیاد به مقولههایی چون مواد مخدر، سیگار و قلیان اثباتشده است، برخی افراد تصور میکنند که مصرف دخانیات بهخصوص سیگار و قلیان اعتیادآور نیست.
وی سهلالوصول بودن دسترسی به سیگار و قلیان را یکی از علتهای اصلی گرایش افراد بهخصوص نوجوانان و جوانان به استعمال آنها دانست و افزود: با توجه به اینکه افراد بهخصوص نوجوانان و جوانان در منزل خود شاهد مصرف سیگار والدین خود هستند، بهاینعلت مصرف سیگار و حتی قلیان را از آنها تقلید کرده و به مصرف دخانیات گرایش پیدا میکنند.
ساعی همچنین در ادامه گفت: اگر بخواهیم از بعد اجتماعی مصرف دخانیات افراد را آسیبشناسی کنیم باید بگوییم که متأسفانه برخی از افراد جامعه مصرف دخانیات را در وهله نخست بهصورت تفننی و تفریحی انجام میدهند اما بعد از اولین مصرف این حس تفنن تبدیل به عادت میشود، عادتی که امکان ترک آن بسیار دشوار خواهد بود.
مصرف سیگار و قلیان برای جوانان جنبه تفریحی دارد
این استاد دانشگاه با ابراز نگرانی از گرایش بانوان به دخانیات در جامعه خاطرنشان شد: متأسفانه در جامعه ما مصرف سیگار و قلیان اقدام ناپسندی محسوب نمیشود و هیچ نگرش منفی در خصوص این مقوله وجود ندارد و مکانهای عرضه قلیان بهنوعی پاتوق جوانان تبدیلشده که برای این قشر جنبه تفریحی دارد.
ساعی بابیان اینکه حتی قلیانهای میوهای نیز برای سلامتی ضرر دارد، اظهار داشت: برخی از جوانان ادعا میکنند که ما از قلیان میوهای استفاده میکنیم، درصورتیکه حتی این نوع قلیانها نیز از مواد شیمیایی تولید میشوند و برای سلامتی مصرفکنندگان مضر است.
وی همچنین در ادامه بابیان اینکه اطلاعرسانی و آگاهسازی از عواقب مصرف دخانیات در جامعه ما کم است، اضافه کرد: رسانهها، دستگاههای آموزشی و خود والدین باید در راستای مبارزه با مصرف دخانیات پیشقدم باشند.
برخی کافه ها جوانان را بهسوی بزهکاری هدایت میکند
ساعی در ادامه بابیان اینکه کافه خانهها جایگاه و کارکرد اصلی خود را ازدستدادهاند، گفت: در زمانهای گذشته کافه خانهها مرکزی برای تجمع مردم و انجام امور فرهنگی ازجمله نقل خوانی، شاهنامه سرایی و رسیدگی به درد ضعفا بود اما متأسفانه در حال حاضر بخش اعظمی از این کافه خانهها پاتوقی برای جوانان شده که با تجمع در این مکان به سمت بزهکاری کشیده میشوند.
وی تصریح کرد: متأسفانه برخی از خانوادهها در هنگام رفتن به مراکز تفریحی به همراه خود قلیان برمیدارند که شاید حتی یک پوک قلیان و لذت دریافتی یک نوجوان در زمان مصرف آن میتواند محرکی تشویقی برای گرایش او به سمت مصرف دخانیات باشد.
این استاد دانشگاه مشاور و مددکار اجتماعی تصریح کرد: برخی از والدین در منازل خود بهصورت غیرمستقیم مصرف سیگار و قلیان را برای فرزندان خود تبلیغ میکنند.
احتمال ابتلای مصرفکنندگان دخانیات به بیماریهای ریوی، کبدی و کلیوی
محمد هاشمی از پزشکان فوق تخصص ریه تبریز نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر مصرف دخانیات را یکی از علل شایع در ابتلای افراد به بیماریهای مختلف ازجمله بیماریهای ریوی عنوان و خاطرنشان کرد: این نوع بیماری «آمفیزم» نام دارد که متأسفانه درمان شدنی نیست.
وی بابیان اینکه مصرف قلیان باعث اعتیاد افراد به نیکوتین میشود، اظهار داشت: اعتیاد به نیکوتین سیگار و قلیان باعث بروز بیماریهای کبدی و کلیوی در افراد استعمال کننده این مواد دخانی خواهد شد.
باوجوداینکه بسیاری از افراد جامعه از خطرهای مبتلابه انواع بیماریها در زمان مصرف دخانیات بهخصوص سیگار و قلیان آگاهی دارند، اما بازهم شاهد مصرف بیشازپیش سیگار و قلیان در جامعه هستیم و بااینوجود هیچ مسئول و نهادی و حتی اعتبارات کلان مالی بهاندازه خود فرد نمیتواند از او مراقبت و با مصرف دخانیات مبارزه و مقابله کند، درواقع خود مراقبتی افراد آسانترین راه مبارزه با مصرف دخانیات و جلوگیری از ابتلای افراد مصرفکننده به بیماریهاست.
خبرنگار: زهرا ناصران
نظر شما