عصر دیپلماسی نوشت: در روزهای اخیر نیروهای عراقی سیطره خود بر مناطق بسیاری از شهر الرمادی مرکز استان الانبار را افزایش داده و به نحوی کنترل کامل آن را در دست گرفته اند. احتمال قریب به یقین آن است که در گام های بعدی ارتش عراق برای پاکسازی کامل الرمادی از تروریستها اقدام نماید. البته این نکته را نباید فراموش کرد که تعداد زیادی از شهرها و روستاها هنوز در سیطره داعش قرار دارند و بسیاری از این شهرها و روستاها در نزدیکی مرزهای سوریه هستند. شهرهایی از قبیل « القائم» و نیز « فلوجه» که دومین شهر بزرگ و پرجمعیت استان الانبار است.
احتمال دوم آن است که ارتش عراق توجه خود را معطوف به شمال نموده و برای آزادسازی استان نینوا و مرکز آن موصل، از دست تروریستهای داعش اقدام نماید. چرا که موصل به دلیل ادعای داعش مبنی بر استقرار پایتخت « دولت اسلامی» به رهبری ابوبکر البغدادی و صدور بیانیه های وی از این شهر، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و آزادسازی آن ضربه شدیدی به داعش وارد می نماید. در این زمینه، چنانچه ارتش عراق به موصل حمله نماید، با توجه به تمرکز نیروهای داعش بر بازپس گیری الرمادی، احتمال موفقیت عملیات آزادسازی موصل افزایش می یابد.
اما اینکه کدامیک از این تاکتیکها مورد استفاده قرار خواهد گرفت به تحولات میدانی روزها و هفته های آینده در منطقه بستگی خواهد داشت. در نتیجه می توان اینگونه برداشت کرد که مناطقی از عراق که در اختیار داعش قرار دارد به عنوان حیاط خلوت این گروه تروریستی در کنار مرز سوریه مورد استفاده قرار گرفته است. مناطقی که توان مضاعفی به داعش در مقابله با ارتش سوریه و همپیمانانش داده است. تاثیرگذاری این توان، بیشتر در جبه های حلب، دیر الزور و حمص نمود داشته و در حسکه و رقه و مناطق کردی نیز از قبل، موجبات موفقیت داعش را فراهم آورده بود. چنانچه نیروهای عراقی موفق به تثبیت سیطره خود در تمامی مناطق الرمادی گردند، توان داعش به مراتب کاهش خواهد یافت و لذا سرنوشت الرمادی والانبار، نقش به سزایی در تحولات آینده سوریه ایفا می کند.
داعش در ماه های اخیر با نقصان قابل توجهی در منابع مالی خود مواجه شده و برای تامین هزینه های نظامی خود شدیدا به مشکل برخورده است. از مهمترین دلایل این نقصان می توان به انهدام کاروان های حمل نفت داعش، از دست دادن شهرهای متعدد در عراق و محروم شدن از منابع مالی متنوع بین المللی، اشاره نمود. علاوه بر محدودیت های مالی زیادی که اخیرا به داعش تحمیل شده است باید تعداد زیاد نفرات و فرماندهان داعش که در ماه های اخیر به ویژه در عراق و عملیات در مناطق اطراف الرمادی کشته شده اند را نیز مورد توجه قرار داد چرا که فرماندهان و نیز عدوات نظامی که داعش در این مدت از دست داده است، یکی از عوامل اصلی قدرت داعش در سوریه بوده اند و فقدان این نیروها ارتباط مستقیمی با تضعیف قدرت داعش در سوریه و عراق خواهد داشت. این تضعیف نیروی داعش در عراق، نقش به سزایی در آینده سوریه و مذاکرات صلح این کشور ایفا خواهد نمود و به زودی نظام سوریه از منافع سیاسی و معنوی آن منتفع خواهد شد.
برخی از فرماندهان داعش بر این گمانند که عقب نشینی و فرار از عراق به برخی مناطق سوریه به دلیل آماده سازی و ایجاد برخی مقدمات انجام یک ضد حمله همه جانبه علیه ارتش عراق و بازپس گیری مناطق مختلف الانبار ، انجام گرفته است، اما بنا بر شواهد موجود، آنچه در سوریه منتظر آنان است، ائتلاف سوریه با دو همپیمان خود یعنی ایران و روسیه است که با حمایت زمینی حزب الله لبنان در مقابل داعش خواهند جنگید. آنچه مسلم است، استعدادهای بالقوه مالی، سیاسی و بومی که تا پیش از این به پیشرفت و تداوم داعش کمک شایانی مینمود، در حال حاضر در سوریه و عراق از بین رفته و این مسئله نویدبخش پایان پدیده شومی به نام داعش است.
نظر شما