به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله هادوی تهرانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر تاثیر اقدام رژیم سعودی در اعدام شیخ نمر بر ایجاد تشتت و اختلاف در جهان اسلام، گفت: بدون شک شهادت مظلومانه شیخ نمر، جز به ایجاد دشمنی در بین طوائف دینی و ایجاد تفرقه در صفوف مسلمین و توسعه افراطیگری و در نتیجه درگیریهای داخلی در امت اسلامی به نتیجه دیگری نخواهد انجامید. این اقدام قطعا اقدامی غیرعاقلانه و به نفع دشمنان اسلام و استکبار جهانی خواهد بود.
وی افزود: آلسعود سیاستی را در سالهای اخیر پی گرفته که مفاهیم اصیل اسلامی را تحریف کند. آنها به دنبال این هستند که با این تحریف شیعه را تفکری افراطی بنامند. دو سال پیش من این موضوع را به رئیس شئون الحرمین در مکه گفتم، چون او نیز عقاید شیعه را تفکراتی افراطی نامید. من به او اعتراض کردم که این نوع تلقی تحریف و مغالطه است. از طرف دیگر سیاستی که از ابتدا جریانات وهابی به دنبال آن بوده اند این است که شکاف بین شیعه و سنی را بیشتر کنند. جریانات وهابی همینطور که با تشیع مخالفاند با مذاهب سنی هم مخالف بوده و بسیاری از زندانیان دربند رژیم سعودی اهل سنت هستند که فقط بخاطر عقائدشان گرفتار زندان شدهاند، نه بخاطر اقدام یا جرم خاص.
این روحانی ادامه داد: در مورد شهید نمر اینها اول در دادگاه اعلام کردند که او اقدام علیه امنیت ملی کرده است ولی بعدا او را تروریست نامیدند و به این بهانه او را اعدام کردند، در حالی که شیخ نمر جز بیان حقایق در مورد اسلام و جز امر به معروف و نهی از منکر کار دیگری نکرده بود و هیچ اقدام نظامی و تند افراطی انجام نداده بود. این تحریفی که امروز در عربستان در حال شکلگیری است ابزار خطرناک تفرقه در اسلام است که باید با آن به شدت مقابله کرد. باید متفکرین این بحث را روشن کنند که تفکر شیعی نماد تفکر اعتدالی و تفکر عقلانی در جهان اسلام بوده است. از طرف دیگر دامن زدن به تفرقه چه از جانب به ظاهر شیعیان و چه از جانب به ظاهر اهل سنت علیه مصالح اسلام خواهد بود.
احتمال سرکوب شدیدتر شیعیان و نحوه مواجهه با آلسعود
وی با توجه به احتمال سرکوب شدیدتر شیعیان عربستان و با انتقاد از اقدامات صورت گرفته علیه سفارت عربستان، در مورد راهبرد مقابله با آلسعود در جهان اسلام گفت: اندیشه تکفیری که مبتنی بر مبانی افراطی است باید در جهان اسلام معرفی شود و بطلان این اندیشه و عدم انتساب آن به مفاهیم اصیل اسلامی روشنتر گردد. در کنار این باید با جریانات تکفیری که توسط همین دولت مورد حمایت قرار دارند مقابله جدی شده و در صحنههایی مثل یمن و سوریه و بحرین باید به این مظلومین کمک شود.
آیت الله هادوی تهرانی تصریح کرد: البته باید تمام جریانها که درصدد مقابله با جریان تکفیری هستند توجه داشته باشند که اقدامات خردمندانه و عاقلانه مبتنی بر مبانی اسلامی است که میتواند در از بین رفتن چنین جریانی موثر باشد. هرگونه اقدام افراطی و غیرعقلایی میتواند به چنین جریانی کمک کند.
وی افزود: اقداماتی که صورت میگیرد باید با رعایت مصالح و خردمندی کافی باشد. البته اگر آل سعود بخواهد به این مسیر ادامه دهد و اقدامات خشنتری را صورت دهد قطعا عکسالعملهای خشنتری را باید توقع داشته باشد. اما ما نباید زمینه چنین چیزی را فراهم کنیم. باید با برخورد منطقی به روشنگری بپردازیم و حقایق را مطرح کنیم. صف جهان اسلام از تفکر وهابی و افراطی جداست. اگر آل سعود اقدام خشنی در منطقه شرقی عربستان انجام داد قطعا وظیفه جهان اسلام این است که به حمایت مظلومان بپردازد ولو این نقطه در منطقهای داخل عربستان باشد. نباید سازمان همکاری های کشورهای اسلامی و سازمان های بین المللی حقوق بشری و سازمان ملل نسبت به این مسئله ساکت باشد.
آیت الله هادوی تهرانی خاطر نشان کرد: ما امروز به صورت جدی برای سلامت شیخ بزرگوار آفریقا جناب زکزاکی و برای شیخ علی سلمان و شیخ عیسی قاسم که در بحرین زندانی هستند، نگران هستیم. باید از چنین شخصیتهایی که پرچمدار وحدت اسلامی و تفکر عاقلانه اسلامی هستند حمایت شود و کشورهای اسلامی و علما و اندیشمندان باید در این زمینه اقدام کنند.
تبعات این اقدام رژیم سعودی در سه سطح داخلی، منطقهای و بین المللی
آیت الله هادوی تهرانی در مورد تبعات این اقدام رژیم سعودی در سه سطح داخلی، منطقهای و بین المللی گفت: در سطح داخلی چهره زشت عربستان برای مردم این کشور آشکارتر خواهد شد و این ظلم، خون مردم مظلوم عربستان را که سال هاست تحت ظلم این حکومت هستند، به جوش خواهد آورد و با هر خونی که بر زمین ریخته میشود تعداد بیشتری به صف مقاومت در مقابل این حکومت خواهند پیوست. لذا اقدامات غیرخردمندانهای که این حکومت داشته زمینه اضمحلال این حکومت را در داخل فراهم میکند.
امروز دولت عربستان در ضعیفترین سطح در سالهای اخیر به لحاظ پشتوانه داخلی قرار دارد. از نظر منطقهای هیمنه عربستان با چنین اقدامی شکسته شد. در واقع ابهت حکومتی که چنین اقدام کودکانه و احمقانه ای را انجام میدهد از بین میرود. مردم منطقه بیش از پیش با چهره واقعی عربستان آشنا شدند و این باعث میشود که سلطه معنوی این کشور به لحاظ وجود حرمین شرفین که اینها خود را خادم آن می دانند در ذهن مردم مسلمان شکسته شود.به لحاظ بین المللی نیز بسیاری از مردم دنیا میدانند که عربستان بر اساس مبانی حقوقی و دموکراسی مبتنی نیست و یک حکومتی است که با برخوردهای بسیار خشن استوار بوده و مورد حمایت کشورهای غربی میباشد. این اتفاق و حوادث در پی آن که در داخل عربستان ادامه پیدا خواهد کرد قطعا جایگاه بین المللی عربستان که فقط بر اساس دلارهای نفتی استوار بود، متزلزل خواهد کرد. با بحران اقتصادی که عربستان امروز با آن گریبانگیر است بزودی این هیمنه در سطح جهان شکسته میشود.
وی افزود: احتمالاً بعضی از حامیان بین المللی این حکومت به این نتیجه میرسند که مصلحت خود را ادامه این حکومت نخواهند دید و به دنبال جایگزینی برای آن خواهند بود. لذا جایگاه عربستان در نظام بین الملل به زودی تغییر خواهد کرد و ما شاهد بحران های جدی در داخل این کشور و در سطح منطقه ای و بین المللی نسبت به این کشور خواهیم بود.
معیارهای دوگانه نهادهای حقوق بشری
این استاد حوزه علمیه در مورد معیارهای دوگانه نهادهای حقوق بشری در مواجهه با این اقدام آل سعود افزود: نهادهای حقوق بشری که مدعیان آزادی و دموکراسی و رعایت حقوق بشر هستند همیشه با برخوردی دوگانه و اعمال استاندارهایی دوگانه این را نشان دادند که از این حربه بهعنوان ابزاری برای تقویت جبهه استکبار استفاده می کنند و نه بهعنوان حمایت واقعی از مظلومین. در همین جریان هم ما می بینیم که درصدد نبوده و نیستند که از مظلوم حمایت کنند.
نظر شما