حجت الاسلام ذوعلم:

گستره جغرافیایی تمدن اسلامی فقط جهان اسلام نیست

گستره جغرافیایی تمدن اسلامی فقط جهان اسلام نیست

ذوعلم، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: همان طور که امروزه ما تا حد زیادی متأثر از تمدن غرب شده ایم، این ظرفیت و توانمندی را داریم تا غربی ها را متأثر از تمدن اسلامی کنیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام والمسلمین علی ذوعلم رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به اینکه تمدن اسلامی جزء مهمترین و کلانترین بحثهای مطرح شده در جامعه علمی است، گفت: بحث تمدن نوین اسلامی یکی از مهمترین و کلانترین بحث های نظری است.

وی در مورد تمدن سازی انقلاب اسلامی و تمدن نوین اسلامی افزود: تا تصوری از آنچه قرار است اتفاق افتد نداشته باشیم، تمام تلاش های علمی ما هر کدام جهت گیری خاصی خواهد داشت.

این محقق و نویسنده کشومان تصریح کرد: تلقی بنده این است که اولاً تمدن مقوله ای ذومراتب است و ما میتوانیم مدنیت بشر در سیر تکاملی اش را واقعیتی بدانیم که از سرآغاز زندگی بشر شکل گرفته و دائماً رو به رشد و اثربخشی بیشتر است. در نتیجه خود مدنیت دارای مراتب است و نکته دوم اینکه اسلامیت مدنیت نیز دارای مراتب خود است یعنی نمی توان گفت هیچ بهره ای از تمدن اسلامی نبرده ایم. امروز مدنیتی که در جامعه ما یا جوامع اسلامی حاکم است لایه هایی از تمدن اسلامی است.

رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: ما سرمایه‌های تمدنی ارزشمندی داریم که باید از آنها استفاده کنیم، قاعدتاً تمدن یک مقوله متکثر است یعنی همان طور که ما از تمدن ایرانی اسلامی صحبت می کنیم می توانیم از تمدن در سایر مناطق اسلامی یا حتی غیراسلامی نیز سخن بگوییم.

وی با اشاره به اینکه همان طور که امروزه ما تا حد زیادی متأثر از تمدن غرب شده ایم، این ظرفیت و توانمندی را داریم تا غربی ها را متأثر از تمدن اسلامی کنیم، تصریح کرد: عقلانیتی که در تمدن نوین اسلامی وجود دارد حتماً با تلاشها و مجاهدتهای ما باید به خیریت برسد و در کاهش بحرانهای غرب موثر واقع شود، چون گستره جغرافیایی تمدن اسلامی فقط جهان اسلام نیست.

وی ادامه داد: همان طور که گفته شد، لزوماً نباید در مباحث نظری بمانیم و باید راهی به مسائل عینی بجوییم تا به تولید و بازآفرینی و ارتقاء دانش های تمدنی و تحول در علوم انسانی یا مدل تمدنی جدید برسیم که الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در آن خود را نشان دهد. با توجه به این نکات فرآیندها را اصلاح و بازتعریف کرده و راهبردها و برنامه جدیدی ارائه نماییم که این امر هم تدریجاً حاصل خواهد شد.

ذوعلم با اشاره به پیروزی انقلاب اسلامی که نقطه تحولی برای رشد و پیشرفت اسلام است، گفت: مقابله ما با غرب باید مقابله فکری و تمدنی باشد که ناشی از مبانی نظری متفاوت و نگرش و جهان بینی متفاوت است. ریشه و جوهره تمدن اسلامی، جوهره تهاجمی نیست و نمی تواند باشد بلکه، دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر و مقابله با ظالم و دفاع از مظلوم را وظیفه خود می داند.

حجت الاسلام ذوعلم ابراز کرد: تمدن نوین اسلامی فکر و مباحث عمیقی است که باید به صورت علمی به آن بپردازیم تا مسائل را روشن تر کنیم، امیدواریم به همگرایی اندیشه بین نخبگان برسیم. برای تمدن نوین اسلامی باید جنبه بین المللی در نظر بگیریم زیرا این امر در فضای نخبگان جهان مطرح است و ما باید وجوه تمدن اسلامی را در دنیا ایجاد کنیم. این هم افزایی باید در جهان اسلام و حتی خارج از جهان اسلام صورت گیرد تا بتوانیم این جریان فرهیخته و ارزشمند را سرآغاز جریان فکری و علمی قرار دهیم و این آغازی برای تمدن مطلوب و جهان مهدوی باشد.

منبع: طلیعه

کد خبر 3050873

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha