سهيلا رجايي علوي ، مدير ميراث فرهنگي استان مازندران در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي "مهر" اظهار داشت : استان مازندران به لحاظ فرهنگي بسيار غني است و نياز به حفاظت خاصي دارد.
وي تأكيد كرد : استان مازندران از نظر جغرافيايي موقعيت ويژه اي دارد ، چرا كه كوهستاني است و شمال و جنوب آن را نيز دريا و جنگل احاطه كرده و بخش مياني آن نيز، قطب كشاورزي است .
وي با اشاره به اينكه در چنين موقعيتي، شناسائي و حفاظت آثار تاريخي را با مشكل مواجه كرده است ، گفت : 90 درصد از محوطه ها و تپه هاي تاريخي استان، مالك شخصي دارد و به همين دليل كار ميراث فرهنگي ، براي حفاظت از اين محوطه ها با مشكل مواجه شده است ، ما ناچار هستيم ابتدا از طريق ثبت ، تملك محوطه را در اختيار بگيريم و سپس براي شناسايي بيشتر و حفاظت اقدام كنيم .
مدير ميراث فرهنگي استان مازندران ، افزود : چند بناي تاريخي ، به طور همزمان توسط استادان مرمت در حال بازسازي است كه چشمه عمارت در بهشهر، حمام وزيري در ساري ، مسجد فرح آباد در ساري ، موزه بابل ، و خانه نيما در روستاي يوش از جمله اين بناها است .
وي با اشاره به اينكه مجموعه تاريخي - طبيعي عباس آباد بهشهر نيز، از بناهاي بسيار ارزشمند دوره صفويه است كه طي چند سال اخيرتوسط كارشناسان در دست مرمت قرار دارد ، اظهار داشت : اين مجموعه ، به لحاظ قدمت و همچنين وسعت ، جزو پروژه هاي بزرگ كشوري اعلام شده است .
مدير ميراث فرهنگي استان مازندران ، بقاع متبركه مربوط به قرن 8 هجري قمري و گورستان هاي مربوط به هزاره اول و دوم پيش از ميلاد را، از مهم ترين محوطه هاي تاريخي استان اعلام كرد و افزود : آثار بسياري نيز، مربوط به دوران اسلامي و هم دوره با صفويه ، در استان مازندران وجود دارد .
رجايي در ادامه گفت و گو با "مهر" با اشاره به حفاري هاي غير مجازي كه به طور پراكنده و البته مختصر، در سطح استان مازندران و ديگر نقاط كشور صورت مي گيرد ، تصريح كرد : براي جلوگيري از اين كار، تنها بايد به فعال شدن هر چه زودتر يگان ويژه پاسداران ميراث فرهنگي انديشيد .
وي تأكيد كرد : فرهنگ سازي مي توانست عاملي مؤثر در اين زمينه باشد ، اما متأسفانه ما ، زمان بسياري را از دست داده ايم و اينكه حالا ، تنها به فرهنگ سازي و وجدان هاي مردمي اكتفا كنيم ، همه چيز را از دست داده ايم .
مدير ميراث فرهنگي استان مازندران ، با اشاره به اينكه ، حفظ ، مرمت و احياء اشياء و بناهاي تاريخي بر عهده ميراث فرهنگي است ، گفت : براي نگهداري و حفاظت از اين هداياي گذشتگان ، بايد يگان ويژه پاسداران ميراث فرهنگي فعال شده و از غارت اموال ، پيشينه و گذشته تاريخي ايران زمين ، جلوگيري شود .
رجايي اظهار داشت : لازم است مسئولان امر با مساعدت و همراهي ، شرايطي را فراهم آورند تا اين يگان بتواند به خوبي فعاليت كرده و عملكردي مثبت و سازنده داشته باشد .
وي ، در مورد ادغام سازمان هاي ميراث فرهنگي و ايرانگردي - جهانگردي ، با اشاره به اينكه كار ميراث فرهنگي يك فعاليت علمي - پزوهشي است و كار جهانگردي ، كاري اقتصادي ، تصريح كرد : به عقيده من با توجه به تفاوت هاي بسياري كه در زمينه فعاليت ها و رسالتهاي دو سازمان وجود دارد ، تنها باكار كارشناسي و مطالعه شده مي توان انتظار عملكرد مشترك مثبت و سازنده را داشت .
مدير ميراث فرهنگي استان مازندران، در پايان با اشاره به اينكه از سال 1310 تا 1380 ، 100 اثر از آثار استان مازندران به ثبت ملي رسيده است ، اظهار داشت : از سال 1380 تاكنون نيز 210 اثر در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است كه اين روند به خوبي بيانگر فعاليت هاي ارزنده اي است كه ميراث فرهنگي استان ، در زمينه شناخت وحفظ آثار تاريخي انجام داده است .
نظر شما