خبرگزاري مهر : سرويس بين الملل - نظر به اينكه بيانيه اخير اتحاديه اروپايي كه در جلسه اخير وزراي امور خارجه اين اتحاديه دربروكسل درباره كشورمان از جهات مختلف داراي اهميت است و كارشناسان مختلفي نيز نظر خود را درباره آن ابراز داشته اند سرويس بين الملل خبرگزاري متن كامل اين بيانيه را بدون هيچ دخل و تصرفي صرفا براي آگاهي مخاطبان عزير ترجمه كرده است.
متن كامل جمع بندي بيانيه گفتگوهاي اتحاديه اروپا و ايران درباره وضعيت حقوق بشر در ايران بدين شرح است:
1- شوراي امور عمومي و روابط خارجي اتحاديه اروپا با اشاره به جمع بندي كه در تاريخ هاي 17 ژوئن 2002، 21 اكتبر 2002، 18 مارس 2003و 21 ژوييه 2003 صادر كرده است، توسعه گفتگوهاي ايران و اروپا درباره حقوق بشر در ايران را منوط به بهبود وضعيت حقوق بشر در ايران تا شروع سومين كميته پنجاه و هشتمين نشست عمومي سازمان ملل دانست.
2- شورا تاييد كرد كه گفتگوهاي حقوق بشر با ايران كه سومين دور آن در روزهاي 8 و 9 اكتبر برگزار شد، يكي از ابزارهايي به حساب مي آيد كه اتحاديه اروپا مي تواند با كمك آن بر روي توسعه وضعيت حقوق بشر در ايران كار كند. از آنجايي كه شورا به جمع بندي هاي قبلي خود اشاره دارد، اين گفتگو فقط در صورتي يكي از انتخاب هاي مورد قبول است كه پيشرفت كافي حاصل شود و نتايح كافي در زمينه مورد نظر (ارتقاء وضعيت حقوق بشر) انعكاس يابد. شورا از به وجود آمدن جو تفاهم و سازنده كه در دور سوم پديد آمد، استقبال مي كند. ميزگردي با حضورنمايندگان بخش هاي اجتماعي ايران و اتحاديه اروپا بر مباحث مربوط به آزادي انديشه و بيان متمركز بود.. اين در حالي است كه نگراني هاي اتحاديه اروپا براي حقوق بشر در ايران فقط در چهارچوب گفتگوهاي رسمي مورد بحث قرار گرفت.
شوراي امورعمومي و روابط خارجي اتحاديه اروپا ، تنوع افكار در ايران را تشويق مي كند و و اميدوار است چنين جوي درآينده نزديك در ايران حاكم شود. همچنين شورا از روشن شدن حقايقي درباره وضعيت افراد مورد نظراتحاديه اروپا نيز استقبال مي كند. شورا اميدوار است دور بعدي مذاكرات در تهران برگزار شود و هيچ گونه محدوديتي براي هيچ يك از نمايندگان وجود نداشته باشد. شورا مصمم است كه گفتگوهاي حقوق بشر ايران و اتحاديه اروپا بر پايه اصولي كه اتحاديه اروپا درباره حقوق بشر درنظر گرفته است، بازبيني شود.
3-شورا از دولت ايران مي خواهد كه احترام به حقوق بشر و حاكميت قانون را در اين كشور ارتقاء بخشد. شورا نگران است كه عليرغم ايجاد چنين كميته هايي، نقض جدي حقوق بشر در ايران ادامه يابد. وضعيت ناهنجار آزادي بيان و انديشه با توجه به انتخابات مجلس كه در آغاز سال آينده برگزار خواهد شد، موجب بروز مشكلات خواهد شد. شورا معتقد است كه ارتقا وضعيت حقوق بشر در صحت انتخابات نقش به سزايي خواهد داشت. شوراي امورعمومي و روابط خارجي اتحاديه اروپا در جمعبندي ماه ژوييه خود خواستار بهبود سريع در زمينه مذكور در ايران درباره دستگيري دانشجويان ، روزنامه نگاران، و ديگر افراد در جريان تظاهرات اخير دانشجويان شد. از آن زمان به بعد نيز شورا شاهد دستگيري افراد فقط به دليل اينكه انديشه خود را به طور صلح طلبانه بيان كرده بودند، بوده است. شورا با اشاره به آزادسازي برخي از افراد، بر نياز به انجام اعمال بيشتر توسط مقامات ايران در اين زمينه تاكيد مي كند. آزادي فوري همه افراد بازداشت شده به دليل آزادي انديشه و بيان مورد نظر شورا است.
4-شورا بار ديگر موضع محكم و قاطعانه خود را برضد كيفر مرگ اعلام مي كند. اين شورا به طور جدي درباره كيفر هايي است كه در ايران بدون توجه به قوانين كيفري بين المللي اجرا مي شود نگران است. وضعيت چنين كيفر هايي به طور جدي باعث تاسف است. همچنين شورا به شدت نگران وضعيت شكنجه و ديگر نمودهاي ظالمانه ضد بشري در ايران است. اين نوع كيفر در حالي در ايران اجرا مي شود كه پيش ز اين بارها مجامع بين المللي از ايران خواسته اند مجازات جايگزيني را انتخاب كنند. اما تا به حال حركت جدي از سوي ايران در اين زمينه مشاهده نشده است. شورا از مقامات ايراني مي خواهد كه به طور جدي در راه جايگزيني شكنجه گام بردارند. ما به طور جدي از ايران مي خواهيم كه براي رفع نمود هاي ضد حقوق بشر مهلت تعيين كند و تا مهلت تعيين شده به رفع اين نمودها بپردازد. شورا از ايران مي خواهد كه براي مرگ مشكوك زهرا كاظمي روزنامه نگار ايراني ساكن كانادا پاسخي قابل توجيه ارائه دهد و تمام بازجويي هاي لازم براي دريافتن اين دلايل را در داخل ايران به انجام رساند. شورا همچنين رد شدن طرح مجلس مبني بر منع هرگونه شكنجه كه در بند 38 قانون اساسي آمده است، توسط شوراي نگهبان را باعث تاسف خواند. شورا خواهان آن است كه چنانچه شوراي نگهبان نمي تواند كاري انجام دهد، مجمع تشخيص مصلحت نظام در اين راه گام بردارد.
5-شورا بار ديگر به شدت از ايران مي خواهد كه روند اصلاحات سيستم قضايي ايران را تسريع كند. در اين راستا، شوراي امور عمومي و روابط خارجي اتحاديه اروپا اميدوار است كه دولت ايران توصيه هاي گروه كار سازمان ملل را درباره دستگيري هاي مستبدانه كه در ماه ژوئن انتشار يافت به مورد اجرا گذارد. ادامه يافتن تعرض به حقوق زنان و تبعيض قائل شدن براي زنان و دختران نيز از نگراني هاي شورا است. بسيار باعث تاسف است كه شوراي نگهبان طرح مجلس براي رفع هرگونه تبعيض از زنان را رد كرد. عدم آزادي حق انتخاب مذهب به ويژه در رابطه با دين بهايي كه توسط قانون اساسي آن را به رسميت نشناخته است و افراد معتقد به آن از حقوق مربوط به آموزش، حق دارايي و كار محروم هستند، ، مورد نگراني شورا است.شورا به طور جدي از ايران مي خواهد كه توصيه هاي كميته رفع تبعيضات ديني را كه در ماه اوت انتشار يافت اجرا نمايد.
6-ديدارهاي موضوعي كميسيون حقوق بشر سازمان ملل، به شرط اجرا شدن خواسته هاي اين گروه گام مهمي در ارتقاء اجراي حقوق بشر در ايران است. همانطور كه شورا در ماه مارس نيز اعلام كرد، خواهان اين است كه ايران بازديد هاي اين كميسيون را پذيرا شود. شورا ضمن خوشوقتي اعلام مي كند كه گزارشگر ويژه آزادي بيان در ماه نوامبر از ايران ديدارخواهدكرد. قرار است گروه كاري ديگري نيز در نيمه اول سال 2004 در رابطه با حقوق بشر به ديدار از ايران بپردازد. اميدواريم ايران در آينده نزديك همكاري هاي مهم و روز افزوني در راه حقوق بشر ارائه دهد.شورا از تلاش هاي مجلس در قالب كميسيون اصل 90 سپاسگزار است و به شيرين عبادي كه برنده جايزه صلح نوبل شد، تبريك مي گويد.
7- شورا موضع خود درباره اصل برقراري گفتگو بدون پيش قضاوت براي مطرح كردن و يا حمايت كردن از قطع نامه اي در سومين كميته پنجاه و هشتميت نشست عمومي سازمان ملل و يا شصتمين جلسه كميسيون حقوق بشر دوباره تاكيد مي كند در حاليكه از تعهد ايران براي همكاري با اصول سازمان ملل و همچنين در گفتگوهاي حقوق بشر و همچنين ارتقاء حاكميت قانون استقبال مي كند و اتحاديه اروپا نگراني شديد خود را از ادامه نقض حقوق بشر در ايران و عدم پيشرفت در بخش هاي كليدي اين موضوع را ابراز مي دارد.
8-اتحاديه اروپا بار ديگر خواستار ارتقاء وضعيت حقوق بشر در ايران است.
اتحاديه اروپا جمع بندي بيانيه گفتگوهاي ايران و اين اتحاديه را درباره وضعيت حقوق بشر در ايران منتشر كرد.
کد خبر 30914
نظر شما