۲۴ فروردین ۱۳۸۵، ۱۱:۴۲

ثمره شيرين پايداري ملي(42)/ رئيس سازمان انرژي اتمي:

مطالب زيادي براي آژانس داريم كه در گزارش آينده البرادعي تاثير گذار است/ هزينه تمامي فعاليت هاي هسته اي ايران برابر خريد يك رآكتور تحقيقاتي است

مطالب زيادي براي آژانس داريم كه در گزارش آينده البرادعي تاثير گذار است/ هزينه تمامي فعاليت هاي هسته اي ايران برابر خريد يك رآكتور تحقيقاتي است

رئيس سازمان انرژي اتمي با رد شبهه رسانه هاي غربي مبني بر هزينه كردن چند ميليارد دلار براي فعاليت هاي هسته اي ايران اظهار داشت: براي انجام فعاليت هاي صورت گرفته اعم از پروژه آب سنگين، رآكتور و مجموعه UCF تنها نزديك به 600 ميليون دلار هزينه شده، در حاليكه ما براي خريد يك رآكتور تحقيقاتي چهل مگاواتي مجبور به هزينه كرد 550 ميليون دلار بوديم .

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، رضا آقازاده با اشاره به تعريف چرخه سوخت هسته اي اظهار داشت: دستيابي كشور به چرخه سوخت حكايت از آن دارد كه ايران توانسته است از مرحله استخراج سنگ اورانيوم، تبديل سنگ به كيك زرد، تبديل كيك زرد به هگزافلورايد اورانيوم يا همان UF6، انجام عملياتي غني سازي روي UF6 و خالي كردن فلور  آن و تهيه اكسيد اورانيوم غني شده، تبديل اكسيد اورانيوم غني شده به قرص هايي با عرض هشت دهم و طول يك سانتيمتر كه اين قرص در درون غلاف زيركنيوم قرار مي گيرد و ميله هاي سوخت را تشكيل مي دهد با موفقيت به پايان رساند.

رئيس سازمان انرژي اتمي با اشاره به ساخت دستگاههاي سانتريفيوژ توسط  متخصصان كشورمان اظهار داشت:  سانتريفيوژهاي مورد استفاده ايران حدودا يك متر و هشتاد سانتيمتر ارتفاع دارد و از 200 قطعه تشكيل شده كه 94 قطعه آن بسيار حساس و داراي تكنولوژي بالايي است.

آقازاده با اشاره به اينكه برنامه ساخت اين قطعات از پيچيدگي فوق العاده اي برخوردار است، اظهار داشت: برخي از اين قطعات داراي 15 مرحله ساخت است و اندازه همه آنها ميكرون يا ميليمتر است.

رئيس سازمان انرژي اتمي از ساخت تمامي اين قطعات در داخل كشور خبر داد و اضافه كرد: حتي تمامي ملزومات و ملحقات به اين دستگاهها نيز بدون كمك متخصصين كشورهاي ديگر در ايران ساخته مي شود.

معاون رئيس جمهور مرحله مونتاژ قطعات را نيز از ديگر مراحل حساس ساخت سانتريفيوژ عنوان كرد و گفت: تجهيزات مونتاژ از جمله قطعاتي است كه در هيچ جاي دنيا به كشور ما فروخته نمي شود و البته علاوه بر مونتاژ قطعات موضوع ايجاد خلع در دستگاهها نيز از حساسيت بسيار بالايي برخوردار است كه اين كار نيز با موفقيت انجام شد.

آقازاده از تحسين و تعجب كارشناسان بازديد كننده از مجتمع هاي هسته اي كشورمان به عنوان دليلي بر پيشرفت كارشناسان ايراني در ساخت دستگاههاي حساسي چون سانتريفيوژ نام برد و گفت: بعد از انجام تست هاي دوران دستگاههاي شروع به فعاليت مي كنند و يك سانتريفيوژ وقتي كه به دور نهايي فعاليت خود مي رسد 64 هزار دور در دقيقه سرعت خواهد داشت كه مساوي 350 متر در ثانيه سرعت گردش آن مي باشد در حاليكه هواپيماهاي عادي در هر ثانيه فقط 7 متر را طي مي كنند.

تزريق گاز به دستگاههاي سانتريفيوژ مرحله ديگري است كه آقازاده در خصوص آن گفت: گاز هگزافلورايد اورانيوم تركيبي فوق العاده و بسيار حساس است كه پس از پايان تعليق داوطلبانه توانستيم مجموعه بزرگ تجهيزات مورد نياز براي تزريق گاز را فقط ظرف دو ماه و نيم مهيا كنيم.

رئيس سازمان انرژي اتمي كه با در خصوص علت انتخاب 164 دستگاه سانتريفيوژ براي ايجاد يك مجموعه غني سازي اظهار داشت: ابتدا ما با انجام آزمايش بر روي دستگاهها از چهار ماشين مجزا استفاده كرديم و بعد زنجيره اي ده تايي، سپس 20 تايي و در نهايت به زنجيره 164 تايي دست يافتيم كه اطمينان ما را قطعي كرد.

وي افزود: در سوخت نيروگاهها به اورانيوم با غناي 3 تا 5 درصد احتياج است و زنجيره 20 تايي دستگاههاي سانتريفيوژ اورانيوم 2 درصد غني شده را تحويل داد و سپس با چيدمان هاي مختلف به عدد 164 به عنوان زنجيره مورد احتياج خود دست يافتيم.

آقازاده خاطرنشان كرد: تجهيزات بسيار پيشرفته اي لازم است تا پارامترها و شاخصه هاي مورد نظر را تحت كنترل داشته باشيم كه هم تجهيزات و هم برنامه هاي سنجش ميزان فعاليت دستگاهها توسط متخصصان داخلي تهيه شده كه به طور 24 ساعت اين دستگاهها را تحت نظارت و كنترل دقيق دارد.

رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه مهمترين كار تشكيل همين زنجيره و به دست آوردن غناي مورد نياز نيروگاههاست، افزود: در مراحل بعد و هنگامي كه توانستيم اين زنجيره 164 تايي را با موفقيت تشكيل دهيم مي توانيم تعداد اين زنجيره ها را بيشتر كرده و ميزان سوخت مورد نياز را بدست آورديم.

وي با اشاره به زحمت و سختي هاي متخصصان كشور در طول مدت رفع تعليق اظهار داشت: اكثر اين متخصصان جوان بيش از دو ماه است كه فرصت نكرده اند به خانه هاي خود بروند و شبانه روز مشغول تكميل اين توانمندي كشورمان هستند.

آقازاده از راه اندازي سه هزار ماشين سانتريفيوژ تا پايان سال جاري خبر داد و گفت: در سالهاي آينده نيز چند هزار دستگاه ديگر راه اندازي خواهد شد تا توليد سوخت هسته اي در داخل كشور به صورت صنعتي تحقق پيدا كند.

رئيس سازمان انرژي اتمي، اين زنجيره 164 تايي را يك زنجيره آزمايشگاهي و تحقيقاتي اعلام كرد و گفت: در ميان اين مرحله آزمايشگاهي و مرحله صنعتي اقدام به راه اندازي سه هزار دستگاه سانتريفيوژ خواهيم كرد چون در اين ميزان استفاده از دستگاهها مي توانيم سيستم هاي كنترلي در مقياس صنعتي را نيز آزمايش كرده و بعد تعداد دستگاهها را به مقدار صنعتي افزايش دهيم.

وي با بيان اينكه نوع ماشين هاي سانتريفيوژ نيز در ميزان توليد اورانيوم غني شده موثر است گفت: اين ماشين هاي مورد استفاده در كشور در ساعت حدود 70 گرم اورانيوم را به 7 گرم اورانيوم غني شده مي كند و مابقي آن به صورت پسماند است.

آقازاده سوخت نيروگاه اتمي بوشهر را اورانيوم با غني سازي 3 درصد اعلام كرد و اظهار داشت: وقتي كه توانستيم با موفقيت اين زنجيره سوخت را به پايان برسانيم براي ازدياد توليد اورانيوم با غناي مورد نياز نيروگاههاي هسته اي فقط تعداد زنجيره ها را افزايش مي دهيم.

رئيس سازمان انرژي اتمي با تاكيد بر اينكه سيستم هاي مورد استفاده ايران اورانيوم را بيش از 5 درصد غني نمي كند، اظهار داشت: برخي كشورهايي كه ادعا مي كنند از غني سازي ايران نگران هستند اين علت را اين طور بيان مي كنند كه وقتي ما همين اورانيوم غني شده 5/3 درصدي را خوراك دستگاههاي سانتريفيوژ كنيم مي توانيم به صورت پلكاني غناي اورانيوم را بالا برده و همين موضوع را به عنوان بهانه اي براي جلوگيري از فعاليت هاي ايران اعلام مي كنند.

معاون رئيس جمهور در پاسخ به ادعاي اين كشورها گفت: هر كشوري كه در چارچوب پادمان و مقررات آژانس بين المللي انرژي اتمي به فعاليت مي پردازد متعهد مي شود كه اورانيوم را بيش از ميزان 5/3 درصد غني سازي نكند و البته آژانس هم نظارت هاي لازم را چه از نظر نصب دوربين و چه از نظر انجام بازديد هاي مستمر صورت مي دهد.

مهندس آقازاده اضافه كرد: البته كشورهايي مثل اسرائيل و هند چون تابع مقررات نيستند از اورانيوم استفاده هاي دوگانه مي كنند ولي ما در قالب مقررات به فعاليت خود ادامه داده و به عنوان مثال در همان روزي كه موفق به تكميل چرخه سوخت خود شديم نمايندگان آژانس نيز در نطنز حضور داشتند.

رئيس سازمان انرژي اتمي تاكيد كرد: ايران هم اكنون در دروازه بزرگ علوم جديد قرار دارد و با توجه به استعدادهاي بسياري كه در كشور وجود دارد به سرعت در حال پيشرفت هستيم و در جايگاه ويژه اي قرار مي گيريم چون همه اين فناوري ها و تجهيزات ساخت خودمان است و همين موضوع باعث جهش بيشتر و تحقيقات عميتر خواهد شد.

وي با اشاره به اينكه كمتر كشوري در جهان وجود دارد كه هم داراي چرخه سوخت بومي باشد اظهار داشت: برخي كشورها داراي معادن بزرگ اورانيوم هستند اما چرخه سوخت ندارند ولي برخي كشورهاي ديگر كه داراي چرخه سوخت هستند بهره اي از معادن اورانيوم ندارند در حاليكه تمامي شرايط فوق در ايران وجود دارد.

آقازاده در پاسخ به سئوالي در خصوص رشته ها و علوم مورد استفاده در تحقيقات هسته اي كشورمان و فرايند غني سازي اظهار داشت: اكثر علوم پايه همچون شيمي، فيزيك و نيز رشته هايي همچون الكترونيك و كامپيوتر در اين ميان نقش دارند و در زمينه ساخت تجهيزات نيز رشته مهندسي صنايع بسيار مورد استفاده قرار مي گيرد و البته نبايد نقش رشته مكانيك را نيز در اين ميان ناديده گرفت.

رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين از وجود 110 تن UF6 به عنوان يكي از بركات مهم رفع تعليق نام برد.

وي در خصوص شبهه اي كه رسانه هاي غربي  مبني بر هزينه كردن چند ميليارد دلار براي انجام اين پروژه اظهار داشت: در تمام فعاليت هاي صورت گرفته اعم از آب سنگين، رآكتور و مجموعه UCF تنها نزديك به 600 ميليون دلار هزينه شده است، در حاليكه ما براي خريد يك رآكتور تحقيقاتي چهل مگاواتي مجبور به هزينه كرد 550 ميليون دلار بوديم كه نشان مي دهد با توجه به نيروي انساني متخصص خودمان توانسته ايم تمامي اين مراحل مهم و عظيم را فقط با هزينه خريد يك رآكتور تحقيقاتي انجام دهيم.

سفر مدير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي به ايران از ديگر محورهاي سخنان آقازاده بود كه وي اظهار داشت: مراودات و تعاملات ايران با آژانس مستمر است و به طور مرتب در حال همكاري است البرادعي نيز بارها به ايران سفر كرده و احساس مي شد كه آمدن وي در اين زمان نيز مناسب است و اين نتيجه فكر هر دو طرف بود.

وي اضافه كرد: سفر البرادعي به تهران با دعوت من صورت گرفته چون مطالب زيادي براي آژانس خواهيم داشت كه در رابطه با گزارش آينده به شوراي حكام تاثير گذار است و هيچ ارتباطي با فعاليت هاي روزمره در كشور ما ندارد.

آقا زاده خاطر نشان كرد: برنامه بازديدي از تاسيسات هسته اي براي البرادعي تدارك ديده نشده است.

رئيس سازمان انرژي اتمي با تاكيد براينكه آژانس نيز مي داند هيچ كشوري به اندازه ايران زير چتر نظارتهاي آن نبوده است، اضافه كرد: البرادعي در دو گزارش جامع خود تاكيد كرده كه هيچ انحرافي در فعاليتهالي ايران ديده نشده اما چون پرونده ايران سياسي است در اين گزارش نكات دو پهلو نيز ديده مي شود.

وي مذاكره را يگانه راه برون رفت از سوء تفاهم دانست و گفت: اعضاي شوراي عالي امنيت نيز متوجه شده اند كه نه تحريم ونه فضا سازي تاثير گذار نخواهد بود و آنها بايد متو جه باشند كه نظام ما حقوق ملت را دنبال مي كند و همه حتي ايرانيان مقيم خارج از كشور نيز بر اين موضوع اجماع و تعصب دارند.

آقازاده تصريح كرد: اگر در خصوص فعاليتهاي ايران و ادامه غني سازي رفراندوم در كشور صورت گيرد ميزان راي موافق به ادامه فعاليتها حتي از راي مردم به جمهوري اسلامي نيز بشتر خواهد بود.

رئيس سازمان انرژي اتمي  يكي ديگر از ثمرات فعاليتهاي هسته اي كشورمان  خودباروي و اعتماد به نقس مردم و جوانان دانست و گفت: اين جهادي كه در راه بدست آوردن فناوري هاي جديد در كشور به وجود آمده قابل تقدير است چون بحث دستيابي كشور به فناوري هسته اي سومين مقطع سرنوشت ساز و به ياد ماندني تاريخ انقلاب خواهد بود.

وي در خصوص تهديد آمريكا مبني بر تحريم ايران اظهار داشت: انجام اين كارها به همين راحتي كه گفته مي شود امكانپذير نيست چون اعضاي شوراي امنيت در ارائه يك بيانيه نيز مدتها در كش و قوس بودند چه برسد به اينكه بخواهند براي تحريم تصميم گيري كنند.

مهندس آقا زاده با تاكيد براينكه هم اكنون نيز در بسياري جهات در تحريم به سر مي بريم گفت: منافع كشورها به هم گره خورده است و تحريم به منافع آنها نيز ضرر دارد البته بايد بدانيم كه همين تحريم ها باعث خودكفايي كشور شده است و نبايد از اين تبليغات و جنگ رواني تاثير بپذيريم.

رئيس سازمان انرژي اتمي با اشاره به پايبندي ايران  به اصول اخلاقي حتي در زماني كه بر ضدش از سلاحهاي شيميايي استفاده شد گفت: غرب  فقط نگران اين است كه چگونه ايران بدون نياز به آنها اينقدر پيشرفت كرده است.

وي با اشاره به ورود ايران به جمع اعضاي باشگاه هسته اي خاطر نشان كرد: هم اكنون در غني سازي در جايگاه دهم يا يازدهم قرار داريم البته برخي از اين كشورهايي كه غني سازي مي كنند خودشان ذخاير اورانيوم ندارند ولي ما با برنامه هاي دراز مدت اكتشاف كه جز اولويتهاي ما حساب مي شود درهمه عرصه هاي هسته اي خود كفا هستيم.

آقا زاده با بيان اينكه ايران جزو اولين كشورهاي تصويب كننده ان پي تي بود اضافه كرد : آژانس نمي تواند ادعا كند كه قادر به نظارت بر فعاليت هاي ما نيست چون 1700 نفر روز نظارت اين موضوع را رد مي كند و به طور متوسط مي توان گفت روزي سه نفر نماينده آژانس در كشورما به سرمي برد و ايران نيز اعلام كرده است كه مخالف نظارت آژانس نبوده و نخواهد بود.

رئيس سازمان انرژي اتمي در پايان درخصوص پيشنهاد روسيه و ادامه طرح آن در كشور گفت: آمادگي بررسي هر پيشنهادي را داريم اما به شرطي كه منافع ما را تامين كند.

وي تاكيد كرد : پيشنهادات نبايد سياسي شود چون مذاكرات ما با كشورهاي مختلف در حال انچام است و اگر كشوري نظري غير از ايران دارد مي تواند به پيشنهاد رئيس جمهور كه بهترين شيوه مشاركت است جواب عملي مثبت دهد.

کد خبر 311378

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha