۲۵ مهر ۱۳۸۲، ۱۱:۲۲

محمد ابراهيم جعفري درگفتگو با مهر :

هنر معنوي ، هنري است كه با نياز دروني خلق شود

منظور از معنويت در هنر اصل خلق اثر برمبناي نياز در وني است .اضافه شدن هر عنصري به اين نياز باعث كاهش خلوص اثر هنري مي شود .

محمد ابراهيم جعفري نقاش و مدرس دانشگاه هاي هنر كشور كه آثارش درنمايشگاه نگاه معنوي نيز به نمايش در آمده است در رابطه با مفهوم معنويت در هنر به خبرنگار هنري مهر گفت : " درايران با توجه به سابقه ذهني ما هر نوع عنوان بندي ازاين دست به سرعت ذهن را به سمت رابطه معنويت و دين سوق مي دهد . اما بايد توجه داشت معنويت مفهومي وسيع را در بر مي گيرد . براي روشن شدن اين مسئله بايد بگويم در كشور فرانسه و به زبان فرانسوي كتابي با نام "معنويت و هنر" به چاپ رسيده است كه درآن آثار چهار هنرمند چاپ و بررسي شده  كه يكي از اين هنرمندان حسين كاظمي از ايران است . "

وي افزود : " همانگونه كه كاندينسكي دركتابش" معنويت در هنر" نوشته است اصل بر نياز دروني به هنگام خلق اثر هنري است . هر عنصر يا چيزي كه به اين احساس نياز خالص اضافه شود از خلوص اثر كم مي كند ."  

اين هنرمند توضيح داد : " وقتي اصل را بر نياز دروني هنرمند قرار دهيم آنگاه هر اثري كه واجد نام اثر هنر ي باشد   ، اثري معنوي است . زيرا نقاشي تنها يك زبان است . اگر بوسيله هنرمند اجرا شود ماحصل اثر هنري است و ملاك اين امر نيز تنها احساس نياز براي خلق اثر هنري توسط هنرمند است . "

وي تصريح كرد :" با اين تعريف بسياري از هنرمندان خالقان هنري معنوي به شمار مي روند براي مثال موراندي يكي از هنرمندان معنوي است . بايد توجه داشت مفهوم معنويت درهنر طرفداري از يك دين يا مرام يا مسلك خاص نيست بلكه مسئله ارائه شناخت است . "

جعفري افزود :" من د رآثار رامبراند و رنوار و اگون شيل نيز معنويت مي بينم . "

وي سپس درباره انتخاب هاي انجام شده براي نمايش آثار دراين نمايشگاه گفت : " با تعاريفي كه براي هنر و خلاقيت قائل هستم بايد بگويم تمام كارهاي موجود در موزه هنرهاي معاصر تهران متعلق به گذشته اند زيرا آثاركلاسيك قرن بيستم هستند و با زباني خلق شده اند كه پيش از اين به كار گرفته شده است . "

وي ادامه داد : " از اين نظر ما در دوره گذار به سر مي بريم به اين ترتيب بهترين ما تازه كسي است كه زبان را فهميده و نظير سازي كرده است . اين امر به اين مفهوم است كه هنرمند مولف است ولي واژه اي از خود ندارد . مشابه اين امر دراشعار هوشنگ ابتهاج موجود است . اين طبيعي است كه ابتهاج هم رديف حافظ نيست اما د رمقابل كسي قادر به چشم پوشي از مقام و موقعيت نيما در شعر نيست . "

اين هنرمند گفت : " هر گاه در ايران بخواهيم دنبال مولف خلاق بگرديم در آنصورت حتي يكي از سالن هاي موزه راهم نمي توانيم پر كنيم ، زيرا هنرمنداني كه با واژه هاي خود به تاليف نقاشي پرداخته باشند بسيار كم هستند . "

کد خبر 31182

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha