به گزارش خبرنگار تلويزيوني " مهر "، در شب ميلاد حضرت محمد (ص) هر چند كه حال و هواي كلي شبكه هاي تلويزيوني با استفاده از موسيقي و تغييري كه در دكور يا تصاوير پشت مجريان تلويزيوني به وجود آمده بود و با اين تغيير در طراحي صحنه شادماني كلي ويژه شب ميلاد به بيننده منتقل مي شد، اما در توليد و پخش برنامه هايي كه از آنها به مجموعه آثار تلويزيوني مناسبتي تعبير مي شود و مي تواند به شكلي مستقيم شرايط يك شب ميلاد را به بيننده اش انعكاس دهد، چندان خبري نبود.
در شب ميلاد ( شنبه 26 فروردين ) شبكه يك اقدام به پخش برنامه اي با عنوان "عطر يار" كرد. اين برنامه با استفاده از موسيقي و تصاوير طبيعي و نيز دعوت از خوانندگان مختلف كشور كه به اجراي تصنيف هايي مرتبط با حضرت محمد (ص) پرداخته بودند، به نوعي درجهت تكريم شب ولادت نبي مكرم اسلام برآمده بود. اما در اين برنامه به جز چند شعر كه از شاعران مختلف خوانده شد و به جز مختصر مطالبي كه در مدح آن حضرت ارايه گرديد، ويژگي خاص و منحصر به فردي وجود نداشت.
شبكه دو سيما نيز با مجري گري سهيل محمودي اقدام به پخش برنامه اي با عنوان "خاتم عشق" كرده بود كه در آن از حضور علي معلم (شاعر)، عليرضا برازش (مدير شبكه يك سيما) و عليرضا افتخاري (خواننده) بهره مي جست. در اين برنامه برازش مطالبي در مدح رسول مكرم اسلام بيان كرد و در كنار او علي معلم با اشاره مجري برنامه مطالبي شعرگونه را قرائت نمود. عليرضا افتخاري نيز يك آهنگ كه پيش از اين در خصوص حضرت محمد (ص) خوانده بود را با خود به برنامه آورد. اما در اين برنامه نيز از موسيقي متن فيلم محمد رسول الله استفاده شده بود كه استفاده مكرر از آن ذهن را آزار مي داد.
به طور كلي بيشتر برنامه هايي كه در شب ميلاد براي پخش از شبكه هاي مختلف تلويزيوني در نظر گرفته شده بود، همين ويژگي را داشت. استفاده از برخي شاعران و خوانندگان يا دعوت از كارشناسان مسايل مذهبي براي بيان برخي از ويژگي هاي حضرت محمد (ص) كه طي سال هاي گذشته بارها و بارها شبيه به همين نوع برنامه ها تكرار شده است. اصولا" براي تلويزيون ساخت برنامه هاي زنده - يا به عبارتي مستقيم - كه از حضور كارشناسان استفاده مي كند يا حتي برنامه هايي كه چند خواننده به آن دعوت مي شوند، هم از جهت توليد آسان است و هم از نظر قيمت بسيار مقرون به صرفه در مي آيد. اما اينكه مديران تلويزيون تا چه اندازه به نظر مخاطبين و جلب توجه آنها دقت نظر دارند، مساله اي است كه با توجه به آثار ارايه شده به نظر مي رسد چندان زياد و قابل توجه نباشد.
نكته ديگر اينكه در شب ميلاد حضرت رسول (ص) خبر ساعت 22 شبكه سه سيما با سرعت بيشتر و در مدت زمان به نسبت كوتاهتري ارايه شد و با فاصله كوتاهي از خداحافظي گوينده خبر و پيش از اينكه زماني براي پخش لوگوي پاياني خبر باقي بماند، يك مولودي از اين شبكه پخش شد. جالب اينكه در همين شب مجموعه تلويزيوني "به شرط خنده" كه از شبكه پنج سيما پخش شد، پيش از اينكه تيتراژ پاياني آن به طور كامل ارايه شود در همان بخش ابتدايي قطع شد و برنامه بعدي روي آنتن رفت.
در شنبه شب ( 26 فروردين ) برنامه ديگري كه به مناسبت ميلاد مبارك حضرت محمد (ص ) از شبكه پنج سيما پخش شد، برنامه مناسبتي "بشارت" بود كه با استفاده از همان سبك و سياق ساير برنامه هاي همين شب با حضور چند تن از خوانندگان و كارشناسان و بيان مطالبي در مدح نبي مكرم اسلام به اجرا درآمد و با شكلي كاملا" كليشه اي و تكراري جلوي دوربين رفت. بدون اينكه كمترين جذابيتي براي مخاطب به خصوص بيننده جوان برنامه در نظر گرفته شود.
به گزارش "مهر" شبكه دو سيما در پايان برنامه هاي شنبه شب خود به پخش فيلم سينمايي " بازگشت هربي " پرداخت كه هر چند فيلمي كمدي بود و با حال و هواي كلي شب ميلاد همخواني داشت، اما در مجموع هيچ ارتباط مستقيمي به ميلاد حضرت رسول (ص) نداشت و در عمل قابليت پخش در هر شب ديگري را هم داشت. تماشاي فيلم مورد نظر اين پرسش را در ذهن مخاطب به وجود مي آورد كه غير از فيلم " محمد (ص) فرستاد خدا " به كارگرداني مصطفي عقاد هيچ اثر سينمايي يا تلويزيوني شايسته ديگري وجود ندارد كه در چنين شبي از تلويزيون پخش شود و در صورتي كه چنين است، مديران تلويزيون در روند ساخت آثار فاخر در خصوص ائمه معصومين (ع) چرا براي به تصوير كشيدن فرازهايي از زندگي حضرت محمد (ص) فكري نمي كنند.
يكشنبه ( 27 فروردين ) نيز يكي از اصلي ترين برنامه هاي مناسبتي را ويژه برنامه اي با عنوان " ولادت " تشكيل مي داد كه از شبكه دو سيما پخش شد. اين برنامه به بخش هايي از زندگي حضرت رسول (ص) و به برخي از ويژگي هاي آن حضرت اشاره هايي كرد، اما شكل كلي برنامه چنان كليشه اي بود كه از همان خصوصيات آثار شب قبل ديگر شبكه ها تبعيت مي كرد و در عين حال جذابيت چنداني نداشت. در اين برنامه تعدادي از كارشناسان مذهبي و برخي از اهالي فرهنگ و هنر كشور در كنار خوانندگان دعوت شده بودند كه به اجراي برنامه پرداختند.
همچنين ويژه برنامه " ميلاد " كه به وسيله گروه خانواده شبكه يك سيما تهيه و توليد شده بود، ديگر برنامه مناسبتي روز ميلاد مبارك حضرت محمد (ص) را تشكيل مي داد. اين برنامه هم با توجه به نوع مخاطبيني كه براي خود در نظر گرفته بود، مطالبي درباره زندگي آن حضرت ارايه كرد. در پايان شب هم فيلم خارجي " آخر خط " و فيلم ايراني " آدم برفي " از تلويزيون پخش شد كه در عمل هيچ ارتباطي به جشن ميلاد آخرين فرستاده خداوند نداشتند.
نگاهي به مجموعه برنامه هاي مناسبتي كه طي شنبه شب و روز يكشنبه ( 26 و 27 فروردين ) از تلويزيون پخش شد به روشني نشان مي دهد كه مديران تلويزيون از قبل در انديشه جشن بزرگ ميلاد مبارك حضرت رسول (ص) نبوده اند و همين مساله باعث شده است كه آثاري بر صفحه تلويزيون در اين مناسبت نقش ببندد كه به هيچ وجه توانايي جذب مخاطب را نداشته باشد و اين مساله همواره مطرح است كه چرا مديران تلويزيون ما پيش بيني اين مناسبت ها را نمي كنند. البته از سال 1382 درباره ساخت مجموعه اي تلويزيوني حضرت محمد (ص) صحبت هايي وجود دارد، اما تا امروز هيچ خبر تازه اي در اين مورد انتشار نيافته است.
نظر شما