به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از يكي از شركتهاي مكتوب ادب و فن، جلد اول و دوم از كتاب " دفتر عقل و آيت عشق" اثر دكتر غلامحسين ابراهيمي ديناني، استاد فلسفه دانشگاه تهران، در 1092صفحه به زبان عربي ترجمه شده است.
در اين مجموعه دكتر ديناني درباره ماهيت عقل و عشق و تفاوت ميان اين دو بررسيهايي انجام داده است.
دكتر ديناني در بخشي از كتاب درباره بررسي ميان عقل و عشق آورده است: درباره ماهيت عقل و عشق و تفاوت ميان اين دو امر بنيادى و اصيل بسيار سخن گفته شده و بررسيهاى فراوان انجام پذيرفته است ولى هرگز نمى توان ادعا كرد كه سخن گفتن در اين باب به پايان رسيده و آنچه بايد گفته شود مطرح گشته است. اين سخن درباره بسيارى از امور ديگر نيز صادق است با اين همه مسئله عقل و عشق با ساير مسائل متفاوت بوده و مشكلى كه در مورد اين دو امر اساسى وجود دارد غير از مشكلاتى است كه در مورد ساير امور مطرح مي شود.
دكتر ديناني در اين كتاب تصريح كرده است: مشكلى كه به طور خاص در مورد عقل مطرح مي شود اين است كه اين گوهر شريف براى درك ماهيت خود ناچار بايد خود را موضوع ادراك خود قرار دهد اين مسئله نيز مسلم است كه آنچه موضوع ادراك واقع مى شود به عنوان يك شئ مطرح مى گردد و چيزى كه به عنوان يك شئ مطرح مى گردد نمى توان آن را عقل به شمار آورد. عقل در حد ذات خود شناسانده است و شناسندگى با شئى واقع شدن سازگار نيست.
از موضوعاتي كه دكتر ديناني در اين كتاب مورد بررسي قرار داده مي توان به اين موارد اشاره كرد: قلمرو فلسفه، حريم عرفان، تقسيم بندى در عالم عرفان، برخى از عرفا تفكر را به عنوان يك مقام مطرح ساخته اند، تصوف از طريق تأمل و تفكر، ابن سينا و عرفان، سخن گفتن عقل با نفس در نظر ابو يعقوب سجستانى، شعر و شعور در آثار ناصر خسرو، عقل و ابداع، آنچه هرگز معلوم واقع نمى شود، موچود نيست، سه چهره برجسته در ميان صوفيان نخستين سده هاى جهان اسلامى.
اين كتاب برنده بخش فلسفه جايزه جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي ايران نيز شده است.
ديناني هم اكنون در آستانه هفتاد سالگي است. وي در محضر استادان بزرگي چون علامه طباطبايي، استاد جلال الدين آشتياني، استاد عصار؛ فقه، اصول، فلسفه و عرفان را فرا گرفته است. از ديناني آثار متعددي منتشر شده كه مي توان به ماجراي فكر فلسفي در جهان اسلام و شعاع و شهود انديشه در سهروردي اشاره كرد.
نظر شما