به گزارش خبرگزاري مهر روزنامه فايننشال تايمز در تحليلي نوشت : كاخ سفيد اعلام كرده است كه واشنگتن و پكن در مورد كنترل سلاح مذاكره خواهند كرد و آمريكا از چين خواهد خواست تا نقشي سازنده و مسئولانه را ايفا كند و از اين مسئله آگاه باشد كه رفتار شركتهاي چيني ممكن است به اعتبار بين المللي پكن آسيب وارد كند.
اما ديداركنندگان شامل نمايندگاني از شركت صنايع شمال چين با نام "نورينكو" خواهند بود.اين شركت در سال 2003 به خاطر تحريم هاي بسيار تنبيه كننده آمريكا و به علت ادعاي كمك اين شركت به برنامه موشكهاي بالستيك ايران از ديگر شركتهاي چيني تفكيك شد.
همه كالاهاي صادراتي نورينكو و شركتهاي فرعي آن به آمريكا ممنوع شد. اين اقدامات طوفاني را كمي پيش ازديدار بوش با هو در اروپا به راه انداخت.
فشارها از جانب چين و لابي گريهاي مشتريان بزرگ آمريكا براي توليدات زياد نورينكو سال گذشته به برچيدن اين ممنوعيت مهم منجر شد. آمريكا تحريم هاي ملايم تري را تحت قانون منع گسترش سلاحهاي هسته اي ( ان پي تي) اعمال كرد. نورينكو و پنج شركت ديگر چيني دسامبر گذشته از دريافت قراردادها، كمكهاي آمريكا، مشاركت در تجارت نظامي و يا دريافت صادرات مهم آمريكا ممنوع شدند.
به عقيده نويسنده، موضع نورينكو تاكيدي براين مسئله است كه مقامات آمريكايي در حالي كه به دنبال حمايت پكن از تحريم هاي بين المللي عليه ايران هستند، چه چيزي را به عنوان يك اقدام سخت متعادل كننده در تنبيه شركتهاي چيني براي كمك به صنعت نظامي ايران مي دانند .
شركتهاي چيني در بين اولين مراكزي بوده اند كه آمريكا آنها را به خاطر ارتباط با گسترش سلاحهاي هسته اي تحريم كرده است و پس از آن نيز كره شمالي قرار دارد.
اين در حالي است كه نورينكو، كمك به برنامه موشكي ايران را رد كرده است.
"ژانگ جووجينگ" معاون رئيس اين شركت در مورد هيئت نورينكو در واشنگتن گفت:" من راجع به اين مسئله چيزي نمي دانم. اگر همانطوري است كه شما مي گوييد ، پس بايد خيلي سري باشد. من از شما مي خواهم كه سوالات بيشتري را در اين زمينه مطرح نكنيد.
بر پايه گزارش فايننشال تايمز، تجارت گسترده نورينكو با ايران شامل توسعه متروي اين كشور است. برخي تحليلگران پيشنهاد مي كنند كه تجارت آن با ايران ارزش بيشتري نسبت به تجارت آن با آمريكا دارد.
به گزارش مهر، آمريكا و متحدان اروپاييش بارها با تكرار ادعاهاي بي اساس و فرافكني،ايران را متهم به تلاش براي ساخت تسليحات هسته اي كرده اند؛ ايران نيز بارها اعلام كرده است كه برنامه هسته ايش صلح آميز است كه گزارشهاي آژانس بين المللي انرژي اتمي مبني بر اينكه شواهدي درباره انحراف ايران پيدا نكرده است شاهدي بر اين ادعاست .
نظر شما