به گزارش خبرگزاري "مهر" آسوشيتدپرس در اين تحليل مي نويسد: در حاليكه ايران در خصوص فعاليت هاي هسته اي خود با فشارهاي بين المللي مواجه است برزيل به آرامي آماده مي شود تا مركز غني سازي اورانيوم خود را راه اندازي كند، مركزي كه به گفته اين خبرگزاري دقيقاً مي تواند همان سوختي را توليد كند كه ايران توليد مي كند.
اين تحليل در ادامه به نقل از متخصصين تسليحات هسته اي آورده است: برزيل نيز مانند ايران معاهده منع تكثير سلاح هاي هسته اي موسوم به ان پي تي را امضاء و ممنوعيت هايي نيز براي استفاده از انرژي هسته اي در زمينه نظامي مقرر كرده است. همچنين برزيل نيز مانند ايران ابعاد مهم و كليدي تكنولوژي هسته اي خود را پنهان كرده است.
آسوشيتدپرس مي نويسد: در حاليكه همكاري برزيل با بازرسان بين المللي بيش از ايران است برخي نگران آن هستند كه توانايي تازه اين كشور در امر غني سازي كه سرانجام منجر به توليد بيشتر سوخت هسته اي براي بيش از دو نيروگاهش خواهد شد منجر به اين شود كه اين كشور بزرگ آمريكاي جنوبي احتمالاً در تعهدات خود نسبت به ان پي تي بازنگري كند.
"مارشال ايكين" Marshall Eakin، يك متخصص برزيل در دانشگاه "وندربيلت" مي گويد: برزيل از همان راهي مي رود كه ايران در آن قرار دارد اما اين ايران است كه توجهات به سوي آن جلب شده است و برزيل در حقيقت از مسئله ايران استفاده مي كند.
اين در حاليست كه مقامات و كارشناسان آمريكايي با رويكردي دوگانه از برنامه هاي هسته اي برزيل حمايت مي كنند.
"ديويد البرايت" بازرس سابق آژانس و مدير مؤسسه علوم و امنيت بين الملل در واشنگتن اين سياست دوگانه را اين گونه توجيه مي كند: برزيل از رژيم منع تكثير سلاح هاي هسته اي فريبكاري نكرده و در منطقه پر تنشي قرار ندارد و از سوي ديگر "شون مك كورمك" سخنگوي وزارت خارجه آمريكا نيز از هرگونه مقايسه موضوع هسته اي ايران و فعاليت هاي هسته اي بزريل امتناع كرده و برنامه هاي اين كشور را صلح آميز توصيف كرد.
آسوشيتدپرس در ادامه مي نويسد، هنوز غني سازي برزيل در حال انجام است و اين كشور از اجازه بازرسي نامحدود به بازرسان آژانس خودداري مي كند و اين امر شك و گمان هاي زيادي را بر انگيخته است.
"جان ولفشتال" معاون منع تكثير سلاح هاي هسته اي در مؤسسه كارنگي براي صلح بين المللي در واشنگتن نيز بر اين باور است كه اين كشور ظاهراً مي خواهد در تعهد خود به ان پي تي بازنگري كند و به باور اين كارشناس مؤسسه كارنگي اين بخش بزرگي از مسئله است.
اين تحليل اشاره مي كند كه صنعت هسته اي دولتي برزيل آخرين آزمايشات خود در نيروگاه غني سازي كه در يك مزرعه قهوه - در 145 كيلومتري غرب ريودو ژانيرو - ساخته شده انجام داده است ، و زماني كه در سال جاري اين نيروگاه باز شود ، برزيل كه ششمين دارنده ذخاير اورانيوم در جهان مي باشد به نخبگان هسته اي جهاني خواهد پيوست.
آلبرايت نيز بر اين باور است كه برزيل مي تواند- اگر هم تمايلي به اين كار نداشته باشد- از تاسيسات خود براي توليد غني سازي در حد بالا بهره ببرد.
تحليلگران بر اين باورند كه پيشرفت برزيل و الحاق اين كشور به باشگاه هسته اي موقعيت اين كشور را از لحاظ بين المللي ارتقاء خواهد داد و احتمالاً ممكن است در كسب كرسي دائم شوراي امنيت كه اين كشور متقاضي آن است كمك كند.
نظر شما