دكتر سيد ضياء هاشمي ، جامعه شناس ، در گفتگو با خبرنگار اجتماعي مهر ، با طرح اين سئوال كه چه عواملي باعث برانگيخته شدن افراد براي ابراز نوع خاصي از رفتارها مي شود كه نه تنها از حيث اجتماعي مورد تاييد نيست بلكه با واكنش هاي منفي بخش هايي از جامعه هم مواجه مي شود ، گفت: هر رفتاري كه به صورت جمعي يا در جمع انسانها صورت مي گيرد حتما درصدد گرفتن يك پاداش اجتماعي است. رفتارهاي هنجارشكنانه هم بر اين اساس پاداش خواهند گرفت اما منفي و همراه با توبيخ .
وي با تاكيد بر بررسي و يافتن ريشه بروز هنجار شكني هاي جوانان ، افزود: در هر جامعه اي كه زمينه هاي مناسب و كافي براي ابراز و اثبات هويت اجتماعي براي قشري مانند جوانان فراهم نباشد ، اين انگيزه ايجاد مي شود كه بخشي از جمعيت جوان به سمت حركتهاي نامرسوم و نامتعارف براي اثبات و ابراز خويشتن هدايت شود.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: جامعه با به رسميت نشناختن جوان و به وجود نياوردن زمينه هاي ابراز هويت ، يك احساس تقابل با جامعه را در جوان ايجاد مي كند و به اين ترتيب او خود را در جبهه مقابل فرايند جاري جامعه تصور مي كند و لذا به جاي همراهي و پذيرفتن هنجارهاي اجتماعي ، ناخودآگاه يا آگاهانه درصدد لغو اين هنجارها برمي آيد.
هاشمي با اشاره به اهميت دادن قدرت تصميم گيري به جوان در روابط خانوادگي و اجتماعي براي ايجاد حس هويت در آنان، تصريح كرد: بايد زمينه اي فراهم شود تا جوانان براي اثبات هويت خود نياز نداشته باشند در تعارض با روال جاري جامعه قرار بگيرند.
وي اظهار داشت: بايد توجه داشت جوان استقلال طلب و هويت جو است و با هر مجموعه اي كه بخواهد به شكل خشن در تقابل با او قرار بگيرد از موضع نفي برمي آيد. بنابراين بي توجهي به اين ويژه گي هاي جوانان مي تواند حس تقابل جوان را تشديد كند و باعث منزوي شدن قشر جوان از مسير جاري جامعه شود.
نظر شما