سينا علي محمدي در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب افزود : مگر نه آنكه جوهره اصلي شعر " تخيل " و جهان خيال انگيز شاعر است و خيال نيز محقق نمي شود مگر آن كه شاعر، با استعداد و خلاقيت ذاتي اش پا از دايره كلامي و زباني گذشته فراتر نهد وطرحي نو در اندازد؛ همان طور كه در گوشه و كنار ادبيات كلاسيك با اين مولفه و آشنايي زدايي ها و هنجارشكني هاي فراوان روبرو مي شويم .
اين شاعر و منتقد جوان ادبيات ادامه داد : چگونه است كه مساله متفاوت بودن درشعر خيام ، مولانا ، حافظ و نيما آن چنان حسرت برانگيز است كه ناگزير محو زيبايي هاي نهفته در نوع تازه اي از برخورد با فرم ، زبان و بيان شعري مي شويم ، اما در شعر امروز و دوستان متفاوت سر به ديوار مي كوبيم و كتابها را در قفسه بر روي هم انبار مي كنيم .
وي تصريح كرد : از جمله مهمرين دلايل افزايش برخوردهاي متفاوت در شعر امروز گسترش ارتباطات و ورود ترجمه هاي متعدد و بعضا نابالغ ازتئوريهاي مدرن و پست مدرن غربي است كه صد البته ورود اين ترجمه ها و آشنايي شاعران و منتقدان ما به آن در بالاترين سطح دانش شعري آنها بسيار مفيد وتاثيرگذاربوده است ، اما مساله اينجاست كه متاسفانه درايران هميشه تعريف ها ناقص است ويا به عبارتي ناقض تعريف مي شوند .
سينا علي محمدي در ادامه افزود : به عنوان مثال هنگامي كه در يك جلسه و محفلي كه شاعران به اصطلاح پيشرو و روشنفكر حضور دارند وارد شويد بي درنگ در مي يابيد كه از يك اصطلاح كاملا علمي و تعريف شده در يكي از تئوري ها و مكاتب غربي به تعداد حاضران در جلسه برداشت ها، تاويل ها و از همه بدتر تعاريف مختلف وجود دارد و در مقابل هنگام شعر خواني احساس مي كنيد كه تمام شعرها با اندكي پس و پيش كردن افعال و تركيبات توسط يك نفر سروده شده است، در حالي كه تجربه شاعران، مترجمان و منتقدان مطرح ما در غرب حاكي از اين موضوع است كه تفاوت، حداقل در تعاريف نيست؛ ساختار شكني در ديدار در تمام دنيا تعريفي مشخص دارد اما شكل استفاده و نوع برخورد شاعر با آن منجر به تنوع در اجراهاي شعري از يك اصطلاح و تئوري مي شود.
وي ياد آور شد : آنچه كه درپيشاني هرحركت نو ، آوانگارد و متفاوتي بايد بدرخشد ، ضرورت وجودي آن است ، مثلا " ويروس هاي آنفولانزاي مرغي تمايل زيادي به تغييرات ژنتيكي دارند و هرسال تغييراتي جزئي درويروسها صورت مي گيرد و براي همين است كه هر سال با وجود ابتلا به آنفولانزا و ايمني يافتن درمقابل آن ، درسال بعد دوباره به آنفولانزا مبتلا مي شويم... " حركتي متفاوت و برخلاف نرم طبيعي و روند مطلب انجام داده ام يا اگر شما پس از وارد شدن به منزل با بازكردن يخچال، صداي راديو بلند شود و پس از روشن كردن گاز براي آشپزي ، كولر خانه شروع به فعاليت كند بازهم شاهد به انجام رسيدن اموري متفاوت و هنجار شكن هستيم اما آيا اين موارد منجر به زيبايي شناسي و درك هنري مي شوند؟!
سينا علي محمدي در پايان گفتگو با مهر ، گفت : اگر " نيما " در برابر چندين قرن ادبيات كلاسيك ما قيام مي كند ، شرايط اجتماعي ، سياسي و هنري روزگار خود را به درستي بررسي كرده و از آن مدد مي جويد و از همه مهمتر، خود فرزند و دست پرورده همان ادبيات كلاسيكي است كه بر آن شوريد . شعر نيما ، شاملو، اخوان و فروغ امتداد صحيح پيكان شعر فارسي است كه ضرورت زماني و مكاني مسير حركت آن را به شعر نو تغيير داده بود. آيا شعر متفاوت و پيشرو امروز به طور كامل و در مسيري مشخص و طبيعي ، نوك پيكان شعر فارسي است ؟
نظر شما