دكتر "منصور كبگانيان" در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در خصوص مصوبات دومين جلسه شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري كه هفته گذشته با حضور رياست جمهوري تشكيل شد، افزود: دومين جلسه شوراي عالي بسيار پربار بود و در ابتدا گزارشي از وضعيت علوم، تحقيقات و فناوري كشور به رئيس جمهوري ارائه شد.
وي ادامه داد: در اين گزارش نكاتي در زمينه نگراني ها، كمبودها و مشكلات آموزش عالي مطرح و نقاط مثبت نيز مورد بررسي قرار گرفت. به عنوان مثال تعداد دانشجو و برخي مسائل آموزشي كه به اهداف برنامه چهارم توسعه نزديك شده و همچنين فاصله زياد بخش پژوهش به خصوص در زمينه بودجه با اهداف اين برنامه در حضور رياست جمهوري عنوان شد.
معاون پژوهشي و فناوري وزارت علوم اظهار داشت: پس از آن، شرح وظايف تفصيلي شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري ارائه شد. در واقع اين شرح وظايف، تفويض اختياري است كه هيات دولت به شوراي عالي خواهد كرد. بنابراين جايگاه قانوني آن به اين صورت است كه پس از تأييد در شورا از سوي وزير علوم به رئيس جمهوري پيشنهاد مي شود و پس از تصويب هيات دولت و ابلاغ رئيس جمهور شكل قانوني را به خود مي گيرد.
وي با بيان اين كه آئين نامه شوراي عالي در اين جلسه مشكل چنداني نداشت، افزود: تمامي ايرادات وارده به اين آئين نامه اصلاح شد و شرح وظايف شورا، آئين نامه شورا و كميسيون داخلي نيز تصويب شد.
تعيين اولويت هاي پژوهش و فناوري نيز توسط سازمان ها و وزراتخانه ها تصويب شد
كليه وزارتخانه ها و دستگاه هاي اجرايي موظف شدند برنامه ها، سياست ها و راهبردهاي پژوهشي، فناوري و آموزشي خود را تا آخر 6 ماهه اول سال جاري به دبيرخانه شوراي عالي علوم ارائه دهند |
وي ادامه داد: در همين مصوبه نيز تعيين اولويت هاي پژوهش و فناوري نيز توسط سازمان ها و وزراتخانه ها تصويب شد. تا كنون اولويت هاي پژوهشي در هيچ سازمان يا وزارتخانه اي ثبت و قانوني نشده بود. البته اين تعيين اولويت ها نيز به يك روش علمي نياز دارد كه بر اساس آن دبيرخانه موظف شد در سال 85 يك روش علمي مشخص كند. در حال حاضر در اين زمينه چند تز دكتري و كارشناسي ارشد مورد بررسي است.
سازمان مديريت موظف به ارائه گزارش جامعي از منطق توزيع اعتبارات و ساختار بودجه پژوهشي ساليانه شد
سازمان مديريت موظف به ارائه گزارش جامعي از معيارها، منطق توزيع اعتبارات و ساختار بودجه ساليانه در جهت هدفمند كردن اعتبارات پژوهشي و فناوري شد |
طراحي سيستم مديريت اطلاعات پژوهشي و فناوري كشور
وي به مصوبه بعدي جلسه شوراي عالي اشاره كرد و گفت: همچنين به دبيرخانه شواري عالي علوم مأموريت داده شد كه سيستم مديريت اطلاعات پژوهشي و فناوري كشور را طراحي و با همكاري كليه دستگاه هاي اجرايي پياده سازي كند. سازمان مديريت نيز موظف است كه تمام هزينه هاي آن را بپردازد.
"كبگانيان" اطلاعات پژوهش و فناوري كشور را بسيار وسيع دانست و گفت: در شرايط فعلي در كشور هر محققي كه بخواهد فعاليت پژوهشي انجام دهد، مطمئن نيست كه اين فعاليت در گذشته انجام شده يا نه. دبيرخانه شوراي عالي بايد نظامي را پياده كند كه در آن اگر در گوشه اي از پژوهشكده اي در كشور پتنت، كار تحقيقاتي يا مقاله اي انجام شده اطلاعات آن در اين نظام ثبت شود تا بدين وسيله تمام پژوهشگران بتوانند به اطلاعات لازم دسترسي داشته باشند.
وي در خصوص زمان راه اندازي اين بانك اطلاعاتي افزود: زمان مشخصي براي اتمام اين نظام اطلاعاتي در نظر گرفته نشده است، اما بايد با همكاري تمامي وزارتخانه ها هر چه زودتر تهيه آن به اتمام برسد. اين موضوع به وزارتخانه ها ارائه مي شود تا آنها موظف به ارائه اطلاعات خود به بانك شوند. البته بخشي از اين بانك كه طراحي نرم افزاري است تا دو سه ماه آينده تهيه مي شود.
در وزارتخانه ها هميشه حرف از توليد فناوري و بومي سازي است اما مدام انعقاد قرارداد با خارج از كشور به عنوان راهي ميانبر مطرح مي شود |
وي اظهار داشت: با توجه به اين كه چنين دبيرخانه اي نبايد درگير سيستم هاي اداري و بروكراسي شود وسرعت كار بالا در آن بسيار اهميت دارد، هيات امنايي شدن آن نيز به تصويب رسيد.
دبير شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري با بيان اين كه هم اكنون تمامي اين مصوبات از سوي رياست جمهوري ابلاغ نشده، گفت: رئيس جمهور بايد اين مصوبات را ابلاغ كند تا شكل قانوني خود را به دست آورد.
به گزارش خبرنگار "مهر"، اسفند سال 83 با حضور رياست جمهوري وقت (سيد محمد خاتمي) اولين جلسه شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري برگزار شد. با تشكيل اين جلسه قانوني و اجرايي شدن شوراي عالي مشخص شد اما اقدامات عملياتي بعد از آن انجام نشد.
در حال حاضر، جلسات كميسيون دائمي شورا هر دو هفته يكبار تشكيل مي شود و مسائل مربوط به آموزش، پژوهش و فناوري كشور با رياست وزير علوم مورد بحث و بررسي قرار مي گيرد.
نظر شما