۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۲:۱۶

مفهوم خدا در ذهن و نقاشي كودكان استثنايي يكسان است

عضو دانشگاه ساسكس برايتون انگلستان طي يك پروژه تحقيقاتي نتيجه گرفت گروهي كه در مدارس استثنايي آموزشهاي رسمي ديني را ديده بودند با گروهي كه اين آموزشها را نديده بودند از نظر مفهومي كه از خدا در ذهن داشتند و يا در نقاشي هايشان مورد استفاده قرار مي دادند با يكديگر تفاوت معناداري نداشتند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري مهر در نشست تحقيقات ميداني در علم و دين دكتر پل ادوراد پريستر، استاد دانشگاه ويسكانسين ميلواكي، به يك پروژه تحقيقاتي اشاره كرد كه به بررسي تأثير به كارگيري مستقيم دين در جلسات مشاوره اختصاص داشت.

وي با اشاره به اين مطلب كه تحقيقات بسياري در زمينه تأثير به كار گيري دين مسيح توسط مشاوران بر دريافت كنندگان مشاوره انجام شده است گفت : بسياري از محققان بر اين باورند كه روشهاي مذهبي مسيحي در مشاوره بسيار تأثير گذارتر به نظر مي رسد. مراجعان ترجيح مي دهند با مشاوراني در تماس باشند كه عقايدي مشابه خود آنها را داشته باشند. مراجعان مسيحي فكر مي كردند مشاور مسيحي بيش از مشاور سكولار از ارزشهاي آنها براي درمان بهره مي گيرد. مسيحيان متعصب نگرش منفي نسبت به اين امر داشتند كه مشاوران مذهبي بر مشاوران سكولار ترجيح داده مي شوند.

در ادامه اين نشست كه به تحقيقات ميداني اختصاص داشت دكتر سيد علي صمدي، از دانشگاه ساسكس برايتون انگلستان، به بررسي مفهوم خدا در ميان بزرگسالان مذكر مبتلا به ناتوانايي هاي هوشي پرداخت.

دكتر صمدي كه كودك نارسايي هوشي با ضريب 40 را به همراه خود آورده بود به بحث آنتروپومورفيسم و يا قائل شدن جنبه هاي انساني براي خدا پرداخت.

وي تأكيد كرد: آغاز باورهاي ديني و چگونگي رشد آن در انسان از جمله موضوعاتي است كه پژوهش هاي اندكي بر روي آن انجام شده است. اما هدف از اين تحقيق اين است كه اثر بهره هوشي ملايم و متوسط ( بهره هاي هوشي 40 تا 70 ) به دست آيد. 42 فرد مذكر بزرگسال ( گروه سني 18 تا 25 سال) در دو گروه با ناتوانايي هوشي ملايم (50 تا 70) و متوسط (40 تا 50) مورد بررسي قرار گرفتند و مفهوم خدا طي مصاحبه اي نيمه ساختار مورد سؤال قرار گرفت و در نهايت از شركت كنندگان در خواست شد تا تصويري از خدا را ترسيم كنند و ارتباط آن تصوير با اظهارات ذكر شده شركت كنندگان نيز مورد بررسي قرار گرفت.

دكتر صمدي به نتايج بررسي خود اشاره كرد و اذعان داشت: ميان بهره هوشي افراد مبتلا به ناتوانايي هاي ذهني و ادراك آنها از مفهوم خدا تفاوت معنا داري وجود ندارد و هر چند مرور پژوهشهاي پيشين نشان مي دهد كه با افزايش توانايي استدلال و طي مراحل بالاتر رشد، شناختي از عينيت خدا كاسته شده و به ذهنيت آن افزوده مي شود اما بهره هوشي نشانگر مناسبي براي اين تغيير نيست و نيز آموزش درسي ديني به شيوه رسمي در مدارس سازمان استثنايي بر مفهومي كه افراد از خدا در ذهن دارند تأثير معنا داري ندارد. 

دكتر صمدي در نهايت به اين نتيجه رسيد گروهي كه در مدارس استثنايي آموزشها را ديده بودند با گروهي كه اين آموزشها را نديده بودند از نظر مفهومي كه از خدا در ذهن داشتند و يا در نقاشي هايشان مورد استفاده قرار مي دادند با يكديگر تفاوت معناداري نداشتند.

کد خبر 321184

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha