يك مقام ارشد آمريكايي گفت كه اگر آنجلا مركل صدر اعظم آلمان موضوع هسته اي ايران را در كاخ سفيد مطرح كند ، جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا يك بار ديگر مخالفت خود را با مذاكرات مستقيم با ايران اعلام خواهد كرد.
در ادامه اين تحليل آمده است : مداركي كه به دست فايننشال تايمز رسيده، نشان مي دهند كه ايران در مي سال 2003 آماده ورود به گفتگوهاي جامعي بوده است كه اين پيشنهاد براي اولين بار توسط اين روزنامه در مارس سال 2004 گزارش شد كه بوش نيزاز آن چشم پوشي كرد. پس از آن واشنگتن به وزارت امور خارجه سوئيس اعتراض و از"تيم گالديمن" سفير اين كشور در تهران انتقاد كرد. وي در انتقال اين پيشنهاد مشاركت كرده و نظر خود را در مورد اين پيشنهاد داده و آن را قابل اعتماد دانسته بود.
پس از آن"فلينت لورت" در شوراي امنيت ملي گفت كه وي پيشنهاد سال 2003 ايران و پيام گالديمن را مورد بررسي قرار داده - كه هيچ كدام هم طبقه بندي نشده بودند- و تاييد كرد كه اسناد رسيده به دست فايننشال تايمز واقعي و صحيح بوده اند.
به عقيده نويسنده، آمريكا آن زمان اين پيشنهاد ايران را از موضع قدرت رد كرد، اما پس از سه سال ايران در چنين موضع ضعيفي قرار ندارد،زيرا آمريكا در عراق در باتلاق فرو رفته و بهاي نفت هم به بالاترين حد خود رسيده است.
در ادامه تحليل فايننشال تايمز آمده است كه در حال حاضر اوضاع داخلي ايران تغيير يافته و اين مسئله قابل بحث است كه آيا ايران آماده چنين مذاكراتي هست يا خير.
" تريتا پارسي" كارشناس مسائل خاورميانه در دانشگاه " جونز هاپكينز" گفت :"عدم دريافت پاسخ ايرانيها در سال 2003 اين حس را در بين بسياري ازايرانيها به وجود آورد كه حتي اگر ايران موضع خود را نسبت به اسرائيل تغيير دهند، هيچ يك ازموارد تسليم آنها به مذاق واشنگتن خوش نخواهد آمد."
در همين زمينه روزنامه يو اس اي تودي در تحليلي انتقادي نوشت: آمريكا ، انگليس، و فرانسه در تلاش هستند تا در صورت امتناع ايران از تعليق برنامه غني سازي خود تحريم هايي را عليه اين كشوراعمال كنند، اما اين تحريم ها از نوع تحريم هايي نيست كه بر عراق پس از حمله به كويت در سال 1990 صورت گرفت.
در ادامه اين تحليل آمده است كه واشنگتن و هم پيمانان آن در تلاش هستند تا حمايت چين و روسيه را در مورد اعمال تحريم عليه ايران جلب كنند. اين كشورها، كه داراي روابط مستحكمي با ايران هستند، در قبال صدور قطعنامه عليه ايران بسيار محتاطانه عمل مي كنند.
" جيمز فيليپس" كارشناس مسائل خاور ميانه در موسسه مطالعاتي هريتج آمريكا در اين باره گفت:" به نظر من همراه كردن چين و روسيه بسيار سخت خواهد بود، مگر آنكه ايران موضع سخت تري را اتخاذ كند."
بر اساس اين گزارش، اما برخلاف عراق كه براي آن تحريم هاي نفتي اعمال شد، در مورد ايران هيگونه صحبتي در اين باره وجود ندارد؛چين يكي از مشتريان بزرگ ايران به خاطر نفت آن است و توقف صادرات نفت ايران، موج عظيمي را در بازارهاي جهان به راه مي اندازد كه مي تواند به بهاي بسيار بالاي نفت منجر شود.
"جان آلترمن" رئيس برنامه خاورميانه در مركز مطالعات استراتژيك و بين الملل آمريكا گفت كه اجماعي مبني بر اينكه ديپلماسي شكست خورده، وجود ندارد.
وي افزود:" يك نگراني واقعي در روسيه و چين در مورد برنامه هسته اي ايران وجود دارد، اما يك اعتقاد محكم وجود ندارد كه ما بايد به طور آرام به طرف تحريم ها پيش رويم."
آلترمن خاطر نشان كرد :" اگر ما خيلي زود به طرف تحريم ها حركت كنيم، ممكن است از هدف خود بسيار دور شويم."
"لي فينستين" عضو شوراي روابط خارجي آمريكا هم گفت :"هر چه شما درباره اعمال تحريم فكر مي كنيد، اما شوراي امنيت نمي خواهد تا براي اعمال تحريم عليه ايران موافقت كند و آن هم به خاطر يك هشدار است كه اگر احمدي نژاد اقدامي را اتخاذ كند ، هيچ گزينه اي براي آنها باقي نمي ماند."
نظر شما