دكتر مهدي محقق، رئيس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري "مهر" درباره وضعيت فلسفه اسلامي و مواجهه با مسائل جديد گفت: يكي از بزرگترين مشكلات فلسفه اسلامي در وضعيت فعلي عدم آشنايي با گذشته و تاريخچه علوم عقلي در ايران است.
وي افزود: تاريخچه علوم عقلي در ايران بسيار سرشار و غني است. بسياري از غربيان به اين تاريخچه اهميت و توجه دارند اما متأسفانه در داخل كشور چندان به اين تاريخ توجه نمي كنند. وقتي كه من در مك گيل كانادا براي تدريس در مؤسسه مطالعات اسلامي بودم سعي كردم درسي را انتخاب كنم كه پيام علوم اسلامي و علوم عقلي را همراه داشته باشد. يعني كلامي، عرفاني، فلسفي و ادبي باشد. لذا در نثر جامع الحكمتين ناصرخسرو را پيشنهاد كردم و در نظم عطار نامه را تدريس كردم.
دكتر محقق داماد تأكيد كرد: فضاي مك گيل در تدريس مباحث فلسفي و حكمي اسلامي و ايراني بسيار مناسب بود. اما مي خواهم به اين نكته اشاره كنم كه آيا ما هم توانستيم چنين فضايي را در ايران برپا كنيم. فضاي فلسفه و علوم عقلي در ايران چندان روشن نيست و وضعيت مبهمي بر آن حكمفرماست.
وي افزود: ما بايد كساني را داشته باشيم كه آثار علوم عقلي را معرفي و در غرب تدريس كنند. مگر كسي به ذوق شخصي خودش علاقمند باشد و كاري انجام دهد. دكتر نصر در آمريكا و صفوي در لندن و نقب العطاس در مالزي حضور دارند اما ما متأسفانه در تربيت دانشمندان علوم عقلي با كمبود مواجه هستيم و ساختار دانشگاههاي ما طوري است كه نمي تواند فرد عميقي را تربيت كند. خصوصاً در رشته هاي فلسفي كسي كه بتواند مانند علامه طباطبايي و رفيعي بشود.
دكتر محقق راه خروج از وضعيت علوم عقلي در ايران را تدوين تاريخچه كامل علوم عقلي و تاريخ علم در ايران دانست. چرا كه ركن اصلي فلسفه اسلامي تاريخ علوم عقلي ايرانيان است. اگر قرار است تكاپويي در اين وضعيت اتفاق افتد مي بايست وضعيت علوم عقلي در ايران سامان يابد.
نظر شما