۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۲:۴۷

روزنامه تلگراف از نشست هفته گذشته در نيويورك خبر داد:

درگيري لفظي شديد رايس و لاوروف درباره ايران / تهديد وزير امور خارجه روسيه به استفاده از حق وتو

درگيري لفظي شديد رايس و لاوروف درباره ايران / تهديد وزير امور خارجه روسيه به استفاده از حق وتو

كاندوليزا رايس وزير خارجه آمريكا و سرگئي لاوروف همتاي روسي وي در نشست وزراي امور خارجه(18 ارديبهشت) كه براي گفتگو درباره برنامه هسته اي ايران در نيويورك برگزار شد، با يكديگر گفتگوهاي بسيار پرخاشگرانه اي داشته و سخنان تند و تيزي رد وبدل كردند.

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه تلگراف، اين گفتگوهاي پرخاشگرانه سبب شد تا مارگارت بكت وزير امور جديد انگليس كه نخستين روز كاري خود را در جلسه اي با اين موضوع مي گذارند، همتايان خود را بشناسد، اين مشاجرات كه بازهم اميدهاي پيدا شدن راه حلي ديپلماتيك براي برنامه هسته اي ايران را كم رنگ تر كرد، نشان دهنده شكاف عميق ميان آمريكا و روسيه بود.

درگيري از آنجا شروع شد كه كاندوليزا رايس يك ديدار خصوصي را در هتل والدورف ( Waldorf) ميزباني مي كرد و در اين ديدار وزراي امور خارجه روسيه و انگليس و فرانسه و آلمان و چين حضور داشتند و شامي بسيار طولاني را صرف كردند.

يكي از منابع رسمي در واشنگتن اعلام كرد: ما يك جلسه بسيار فوق العاده داشتيم و همه درباره نظرشان در زمينه برنامه هسته اي ايران به طور خصوصي صحبت كردند. اين معرفي خوبي براي بكت بود تا درباره سختي و دشواري كار خود در اين زمينه اطلاعاتي را به دست آورد.

لاوروف نيز كه براي حضور در اين ديدار به والدورف آمده بود از سخنان ديك چني معاون بوش كه در ليتواني در انتقاد از دولت روسيه اعلام شده بود، بسيار عصباني بود. وزيرامور خارجه روسيه بارها در طول جلسه از اين موضوع شكايت كرد و بعد تهديد كرد كه از حق وتوي خود در شوراي امنيت استفاده خواهد كرد تا قطعنامه پيش نويس شده از سوي انگليس و فرانسه و آمريكا بر ضد ايران راي نياورد.

اگر چه مسكو پيش از اين نيز شفاف سازي كرده بود كه با هرگونه زور و اجبار برضد ايران مخالف است، اما وزراي امور خارجه حاضر در جلسه هيچ ترديدي نداشتند كه تهديد لاوروف در آن جلسه به علت عصبانيت از سخنان ديك چني صورت گرفته است. لاوروف كه هر لحظه عصباني تر مي شد، آمريكايي ها را به تلاش براي از بين بردن فعاليت اروپايي ها در حل بحران ايران متهم كرد.

وي حتي از نيكلاس برنز نفر سوم وزارت خارجه آمريكا به علت انتقاد از مواضع روسيه در مورد ايران به شدت شكايت كرد.

خانم رايس كه خود را كارشناس روسيه هم مي داند، در ميان سخنان لاوروف به ميهمانان گفت: تاسيسات هسته اي بوشهر هم هنوزبي نتيجه مانده است والبته ما اطمينان داريم كه هيچ سخني ازاين جلسه بيرون نمي رود، البته آن جلسه رايس براي گفتگويي   30 دقيقه اي ترتيب داده شده بود، ولي به سبب انتقادهاي لاوروف به مدت دو ساعت طول كشيد. در هر حال وزراي خارجه ساعت 10 و نيم شب توانستند شام را صرف كنند، اما در ميان تعجب شديد مارگارت بكت وزير خارجه انگليس از مشاجره هاي لاوروف و رايس ، اين مشاجره در طول شام نيز ادامه يافت.

به گزارش مهر، روز بعد جان ساورز ( John Sawers) مدير سياسي وزير امور خارجه آمريكا و برخي منابع رسمي از وزارت  امور خارجه 5 كشور ديگر سعي كردند مشاجره هاي صورت گرفته را بسيار كم و بي اهميت جلوه دهند. آنان گفتند در جلسه تصميم گرفته شده است، اگر ايران غني سازي خود را متوقف كند، قراردادهاي تجاري، تضمين هاي امنيتي و تكنولوژي متعارف هسته اي به اين كشور ارائه خواهند كرد.

به نوشته تلگراف، اين در حالي است كه آمريكا به طور كلي مخالف ارائه هرگونه مشوق به ايران است، البته در طول هفته گذشته تلاش هاي بسيار بيشتري صورت گرفت تا درگيري هاي لفظي رايس با لاوروف و ديگران در جلسه آن شب كم اهميت جلوه داده شود. رايس هم با عصبانيت اعلام كرد گفتگو هاي آن شب در مورد ايران با لاوروف بسيار پيچيده بوده و چني و برخي ديگر از آمريكايي ها قصد دارند پيام بسيار محكمي براي روسيه بفرستند كه با موضعگيري هاي آمريكا درباره ايران و كره شمالي مخالفت مي كند.

تلگراف نوشت : البته آمريكا بهتر است بداند پيدا كردن راه حلي همگام با ديگر كشورها بسيار بهتر ازآن است كه به طور مغرورانه سعي كند راه حل مورد نظر خود را در اين زمينه تحميل كند. دوستي رايس با جرج بوش سبب تقويت موقعيت وي شده است، اما البته انتقادهاي محكم چني از روسيه و دخالت وي در موضوعات ديگر نشان داده است كه وي به شدت بر تصميمات دولت آمريكا موثر است.

کد خبر 325758

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha