مسعود عسگري، كارگردان مجموعه كودكانه "بقچه سبز قصه" در گفتگو با خبرگزاري "مهر" درباره روند شكل گيري آن گفت: "طرح اوليه مجموعه را اميد نجيب زاده به موسسه فرهنگي - هنري صبا ارايه كرد و بعد از تصويب قرار شد با استفاده از منابع موجود و كتاب هايي كه خودمان به عنوان منبع تحقيق به آن اضافه كرديم، پژوهش هاي گسترده اي براي نگارش فيلمنامه با استفاده از قصه هاي كهن صورت بگيرد. در اين زمينه بيش از 700 قصه موجود در كتاب ها و منابع مختلف مطالعه شد و برخي از آنها كه براي گروه سني كودك و نوجوان مناسب نبود را كنار گذاشتيم."
وي خاطرنشان كرد: "برخي ديگر از قصه ها را براي اينكه مناسب سن كودك و نوجوان بشود به شكلي ساده و فراگير مورد استفاده قرار داديم. اما برخي قصه ها در نقاط مختلف كشور با روايت هاي گوناگوني بيان شده كه براي نمونه قصه "چوپان دروغگو" در بيشتر نقاط كشور وجود دارد، اما تفاوت هاي زيادي در روايت آن به چشم مي خورد. ما براي اينكه بتوانيم از اين داستان ها استفاده كنيم به تلفيق روايت هاي مختلف دست زديم تا اينكه در نهايت 52 قصه استخراج كرديم. ابتدا 26 قصه به مرحله توليد رسيد و سپس 26 قسمت ديگر جلو دوربين رفت."
اين كارگردان درباره دليل انتخاب اين قصه ها به جهت مضمون و ساختار كلي آنها براي ارائه در مجموعه "بقچه سبز قصه" توضيح داد: "قصه هاي برگزيده جزو قصه هاي كهن و فلكلوريك ايراني بود و به همين دليل ما تلاش كرديم تا روح جاري در اين قصه ها را به بيننده كودك و نوجوان خود انتقال دهيم. در اين نوع قصه ها روح جوانمردي، ايثار، شجاعت، مهرورزي و مسائلي از اين دست در رفتار قهرمانان قصه ها و اتفاقاتي كه براي آنها به وجود مي آيد، به شكلي گسترده گنجانده شده و ما در تلاش بوديم تا بار آموزشي نهفته در اين قصه ها را به گونه اي برجسته كنيم و به مخاطب انتقال دهيم."
وي ادامه داد: "در قصه هايي كه ما به تصوير سازي آنها پرداختم علاوه بر برخورداري از مضامين بلند انساني، آداب و رسوم و عقايد بومي را بيان مي كند و ما به شكلي غيرمستقيم و قابل فهم براي مخاطب از آنها در قصه ها استفاده كرديم تا بيننده كم سن با اين رسوم هم به نوعي آشنا شود. يكي از منابعي كه ما به سراغ آن رفته بوديم "قصه هاي مشتي گلين خانم" بود كه فردي خارجي در گفت و گو با گلين خانم اين قصه ها را استخراج و به نگارش درآورده بود."
سازنده "بقچه سبز قصه" اضافه كرد: "خوشبختانه اين مساله هم به خوبي جواب داد و توانستيم با مخاطب خود ارتباط خوبي برقرار سازيم. به گونه اي كه سرمايه گذاران اين مجموعه براي ساخت سري دوم آن ترغيب شده اند و تاكنون 26 قصه جديد براي توليد سري دوم انتخاب شده و در تدارك انتخاب 26 قصه ديگر هستيم. البته در مجموعه جديد با توجه به اينكه سال پيامبر اعظم (ص) است از فرمايشات و رهنمودهاي آن حضرت و مكارمي كه داشتند براي بيان اين قصه ها استفاده مي كنيم و به شكلي غيرمستقيم مكارم اخلاقي حضرت محمد (ص) را در اين قصه ها لحاظ خواهيم نمود."
عسگري درباره قصه هايي مورد استفاده در اين سري برنامه ها گفت: "چوپان دروغگو، كدو قلقله زن، آدم و شير (كه در برخي روايت ها آدم و پلنگ هم آمده)، قصه هاي حسني، از كاه كوه ساختن، يك تركه چوب يك دسته چوب و قصه هاي نام آشناي ديگر در مجموعه گنجانده شده بود. ما براي اينكه مخاطب كودك و نوجوان بتواند مفاهيم بلندي همچون ايثار، جوانمردي يا دوست داشتن همنوع را متوجه بشود، به هيچ وجه به سمت بيان مستقيم يا تبليغ گونه نپرداختيم. زيرا به اين مساله اعتقاد داريم كه بيان مستقيم تبديل به ضدتبليغ مي شود و مخاطب سنجي هم نشان داد كه بيننده به خوبي توانسته ارتباط لازم را برقرار سازد."
وي درباره فاصله زياد آثار كودك و نوجوان ما با آثار شاخص شبكه هاي تلويزيوني جهان تاكيد كرد: "اين مقايسه همانند مقايسه آثار سينمايي ما با ساخته هاي هاليوودي است. در اين نوع آثار امكانات حرف اول را مي زند. هر چند كه مساله انديشه و خلاقيت در بخش اوليه كار مي تواند موثر و قابل توجه باشد. در اين كار هم به همت تهيه كننده و سرمايه گذار ما كمبود امكانات نداشتيم. آنچه ما را محدود مي ساخت شكل روايت و شيوه ساختاري داستان بود. به همين خاطر ما اين مسائل را در فيلمنامه هاي سري جديد برنامه مورد توجه قرار داديم."
عسگري ادامه داد: "البته افرادي كه مجموعه "بقچه سبز قصه" را به طور كامل و با دقت نظر ديده بودند از طراحي صحنه و لباس مجموعه به خصوص در بخش هاي مربوط به مهد كودك اظهار شعف كردند و استفاده از اين رنگ ها را در تاثيرگذاري براي جذب مخاطب كودك موثر دانستند. چون بيننده كم سال به شكل ها و تصاوير و رنگ هاي جديد و فراگير بسيار علاقمند است و حوصله تكرار ندارد كه ما با مشورت روانشناسان كودك و نوجوان در زمينه توليد اين مجموعه داشتيم، استفاده از رنگ و توجه به شكل كلي برنامه را مورد تاييد قرار دادند."
كارگردان "بقچه سبز قصه" درباره ميزان استفاده از نظر كارشناسان كودك و روانشناسان گروه سني مخاطب براي ساخت اين مجموعه و ارائه مفاهيم گفت: "با توجه به تجارب قبلي تهيه كننده، تيم تحقيق اين مجموعه با مراجعه به كارشناسان و روانشناسان كودك و نوجوان نظر آنها را در خصوص كيفيت و تاثير فيلمنامه ها جويا مي شدند. از سويي، ارتباط نزديك و تنگاتنگ گروه توليد با چند مهد كودك اين امكان را به نويسندگان و محققين برنامه مي داد كه در ارتباط مستقيم با خواسته ها و نيازهاي كودكان قرار گيرند و با دريافت واكنش آنها نسبت به قصه هايي كه مي شنوند از نتيجه كار و تاثير داستان ها با خبر شوند. در اين زمينه مشاوره هايي كه مدير شبكه دو سيما دكتر پورحسين و همكاري موسسه صبا و تلاش تهيه كننده باعث نتيجه بخش بودن اين تحقيقات بود."
مجموعه تلويزيوني "بقچه سبز قصه" به انگيزه بازگويي قصههاي قديمي و ريشهدار ايراني و بيان اين داستان هاي كهن به زبان كودكان امروز توليد و پخش شد تا از اين طريق نكات آموزنده و فراگير نهفته در داستان هاي اين سريال با زباني ساده و تاثيرگذار براي كودكان نقل شود و از اين راه با دست يافتن به آموزههاي عميق انساني به نقاط مشترك دست يابند.
براي اين سريال يك شخصيت عروسكي به نام "غبغب" ساخته شده كه طراحي و توليد آن در شركت ميك آپ اينترنشنال انگلستان به انجام رسيده و اين شخصيت عروسكي در كنار 30 عروسك ايراني ديگر ايفاي نقش كردند.
در اين مجموعه تلويزيوني شهرزاد عبدالمجيد، اردشير منظم، بهنوش صادقي، اكبر رحمتي، آزاده محمدي، ولي اويسي، ساقي عقيلي، بهناز بختياري، عليرضا پولاد، امير آشنا، آزاده محبي، حسن وليخاني و شهرزاد مطلق در كنار بازيگران خردسال صدف اختر، ياسمين سرتيپي و پارسا قاسمي ايفاي نقش مي كنند. همچنين اميد نجيبزاده طراح قصه و تهيه كننده، امير فيضي نويسنده، مصطفي كشفي مدير تصويربرداري و نورپردازي، بابك شعاعي طراح چهره پردازي، سامان شعشعه مدير توليد، منيره ملكي طراح صحنه و لباس، آزاده محمدي عروسكگردان و صداپيشه، آرزو ابوحمزه صحنهآرا و مرجان تاجيك عكاس اين مجموعه بودند كه از شبكه دو سيما پخش مي شود.
نظر شما