به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، كارشناسان غير قابل پيش بيني بودن ترافيك معابر را موجب ايجاد استرس و بد رانندگي كردن دانسته و معتقدند به اجرا گذاشتن سيستم مديريت زمان در خيابانها و اعمال قانون در بزرگراهها باعث ايجاد آرامش در شهروندان و كاهش تصادفات مي شود.
شايد اگر بگوييم كه در حال حاضر يكي از دلايل نابساماني وضعيت رانندگي در كلانشهر تهران بي اهميتي شهروندان نسبت به اين موضوع است ، سخن بيهوده اي نباشد.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي ، با اشاره به لزوم افزايش اعتماد به نفس در بين اعضاي جامعه و نقص آموزش اين مهارت به شهروندان اظهار مي دارد : جامعه اي كه براي خود ارزش و اعتباري قائل نباشد و تصورش از خودش منفي باشد، نمي تواند براي ديگران ارزشي قائل شود و به آنها احترام بگذارد.
دكتر مسعود جان بزرگي تصريح مي كند : متاسفانه به علت عدم ترويج فرهنگ صحيح شهرنشيني ، مردم تا يكديگر را نشناسند به يكديگر احترام نمي گذارند كه اين مسئله در هنگام رانندگي كاملا نمود پيدا مي كند.
به گزارش مهر ، 27 درصد تصادفات تهران در ساعات شب اتفاق مي افتد كه بيش از 5/10 درصد آن جرحي است در حالي كه 73 درصد تصادفات تهران در ساعات روز رخ مي دهد كه كمتر از 5/8 درصد آن جرحي است.
بر اساس مطالعاتي كه طي دو سال بر روي تصادفات شهر تهران انجام گرفت، مشخص شد از هر 400 تصادفي كه در شب روي مي دهد ، يك مورد منجر به فوت مي شود در صورتي كه از هر 700 تصادف در روز تنها يك مورد منجر به فوت مي شود.
با توجه به مطالعات نقش روشنايي در تصادفات تهران كه از سوي سازمان حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران طي سالهاي 81 و 82 انجام شد روشنايي معابر به دليل امكان تشخيص چگونگي طرح هندسي مسير و مشاهده موانع راه همچون وسايل نقليه پارك شده ، پايه پلها ، رفوژها ، نردههاي جدا كننده و عبور عابران پياده از عرض و طول خيابانها توسط راننده، موجب كاهش تصادفات مي شود.
شدت بيشتر تصادفات در ساعات شب و نرخ بالاي تصادفات منجر به جرح و فوت در اين ساعات نسبت به ساعات روز، بيانگر اهميت موضوع روشنايي در ايمن سازي معابر و كاهش تصادفات است.
بر اساس اعلام رئيس پليس راهنمايي رانندگي تهران بزرگ ، در پايتخت كشور روزانه 600 تصادف به صورت كروكي در مي آيد.
بنا به گفته سردار حسين ساجدي نيا ، اگرچه در حال حاضر حدود 70 درصد تصادفات در تهران مهار شده و اين رقم تصادفات از نظر تعداد زيادي از افراد شرايط ايده ال است اما فرماندهي پليس كشور و تهران با اين تعداد تصادف موافقتي ندارد و در صدد هستند تا اين تعداد را به حداقل ممكن برسانند
به گفته وي در حال حاضر 440 نقطه تصادف خيز در تهران شناسايي شده و ماموران در تلاش هستند با مشخص شدن اين نقاط و از بين بردن عوامل تصادف از تعداد آن بكاهند.
بر اساس اظهارات فرمانده پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ ، تاخير 60 تا 90 دقيقه اي سر صحنه تصادفات در روزهاي بارندگي به دليل كوتاهي رانندگان و ترافيك معابر است.
سردار حسين ساجدي نيا در خصوص دير رسيدن ماموران پليس بر سر صحنه تصادفات و افزايش بار ترافيكي در مواقع عادي ، معتقد است : طبق اسناد موجود ماموران راهنمايي و رانندگي ظرف 17تا 20 دقيقه سر صحنه تصادفات حاضر مي شوند.
وي تاكيد مي كند : ماموران در 70 درصد رسيدگي به صحنه هاي تصادف به طور موفق عمل كرده اند و حتي تيمي تشكيل شده كه به شكل اتفاقي وضعيت برخورد ماموران در صحنه تصادف با شهروندان را بررسي مي كند.
ساجدي نيا مي افزايد : تا زماني كه رفتار رانندگان و شرايط راهها به وضعيت مطلوب نرسد ، ماموران هنگام بارندگي مجبور خواهند بود براي كنار زدن راه ، زماني را سپري كنند و در نهايت رسيدگي به صحنه تصادف در 2 مرحله انجام گيرد.
رئيس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ ، با اشاره به اراده راهنمايي و رانندگي براي كاهش زمان رسيدگي به صحنه تصادفات در سال جاري ، مي گويد : قرار است امسال با خريد تجهيزات كافي و افزايش تعداد موتورسيكلت هاي ناوگان راهنمايي و رانندگي تهران ، كارشناسان و افسران اين مجموعه براي رسيدگي به صحنه تصادفاتي كه در محدوده مركزي شهر رخ مي دهد ، از موتورسيكلت استفاده كنند.
وي تصريح مي كند: در حال حاضر مدت زمان رسيدن كارشناسان راهنمايي و رانندگي به صحنه وقوع تصادف بين 15 تا 20 دقيقه است كه تصميم داريم اين زمان را طي سال جاري به 10 تا 15 دقيقه كاهش دهيم.
به گزارش مهر ، هر چند قربانيان حوادث رانندگي محدود به طبقه اقتصادي خاصي نمي شود اما بررسي ها نشان مي دهد تعداد قربانيان فقير به مراتب بيش از ساير اقشار جامعه است .
وضعيت اجتماعي - اقتصادي يك عامل شناخته شده حوادث است به طوري كه مطالعات نشان داده حتي در كشورهاي با درآمد بالا افرادي كه در مناطق فقيرتر زندگي مي كنند در معرض خطر بيشتري براي كشته شدن يا آسيب ديدن از حوادث ترافيكي هستند.
كارشناسان معتقدند : در كشورهاي كم درآمد يا درآمد متوسط، اكثريت افراد كم درآمد صاحب خودرو نيستند و هرگز رانندگي نمي كنند ولي در معرض خطر تصادف با خودرو قرار دارند. به همين دليل در اين كشورها ايمن سازي محيط ترافيكي اهميت ويژه اي دارد.
بنابراين گزارش ، طبقه اقتصادي افراد تعيين كننده وسيله نقليه آنها است و در واقع انتخاب وسيله نقليه تحت تاثير وضعيت اجتماعي اقتصادي و به خصوص درآمد است. به همين دليل و با توجه شرايط اقتصادي حاكم بر كشور، در سالهاي گذشته توليد و استفاده از موتورسيكلت در ايران رشد فوق العاده اي داشته است.
مالكان خودروهاي فرسوده نيز غالبا از اقشار آسيب پذير جامعه هستند براساس آمار فقط در تهران بيش از يك ميليون از 3 ميليون خودروي موجود فرسوده هستند كه استفاده كنندگان اين وسايل نقليه با توجه به غير استاندارد بودن خودرو دائما در خطر حوادث رانندگي قرار دارند.
همچنين يك بررسي ديگر بيانگر اين واقعيت تلخ است كه پس از وقوع تصادف براي يكي از اعضاي خانواده كه عمدتا سرپرست آن خانواده است ، بعضي خانواده ها اجبارا الگوي زندگي و كار تغيير كرده و حدود يك سوم آنها درآمدشان را از دست داده و حتي در بعضي موارد حضور يك فرد آسيب ديده در خانواده باعث شده است بچه ها از مدرسه رفتن باز بمانند.
عواقبي كه حوادث در زندگي انسانها مي گذارد ، علاوه بر از دست دادن سلامتي يا زندگي ، هزينه هاي مراقبتهاي درماني ، توانبخشي ، از دست دادن درآمد و قدرت توليد نيز است كه خود عواقب روحي - رواني را نيز به همراه دارد.
مطالعات انجام شده برروي خانواده هايي كه يك فرد آسيب ديده در جمع خود دارند نشان داده است كه در بعضي خانواده ها اجبارا الگوي زندگي و كار تغيير كرده و حدود يك سوم آنها درآمدشان را از دست داده و حتي در بعضي موارد حضور يك فرد آسيب ديده در خانواده باعث شده است بچه ها از مدرسه رفتن باز بمانند.
در يك مطالعه جامع ديگر پيرامون خسارات وارده تصادفات بر قربانيان و خانواده هاي آنها مشخص شد كه 90 درصد خانواده هاي افرادي كه كشته شده و 85 درصد خانواده افرادي كه معلول شده اند ، افت طولاني مدت كيفيت زندگي داشته و در نيمي از موارد اين پيامدها شديد بوده اند.
سردرد ، مشكلات خواب ، خوابهاي آشفته و مشكلات عمومي سلامت حتي تا سه سال پس از وقوع حادثه نيز در اين افراد مشاهده شد.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت ، هزينه حوادث ترافيكي در سال 1380 رقمي حدود 4 هزار ميليارد تومان برآورد شده است. همچنين شركت هاي بيمه سالانه 310 ميليارد تومان خسارات ناشي از حوادث رانندگي را پرداخت مي كنند كه 55 ميليارد تومان خسارات مالي و 255 ميليارد تومان بابت خسارات جاني است.
اين در حالي است كه كشورهاي پيشرفته به روش هاي مختلف در تلاش براي كنترل رشد تصادفات در جديدترين اقدام و در جهت كاهش ميزان تصادفات در جادههاي اسپانيا پليس اين كشور گواهينامه استفاده كنندگان از تلفن همراه در حين رانندگي را باطل مي كند.
به گفته پليس اسپانيا ، از آنجا كه بر اساس تحقيقات ، صحبت كردن با تلفن همراه و گوش دادن به موسيقي در حين رانندگي حضور ذهن رانندگان و دقت آنان را كم كرده و موجب تصادف مي شود. بر همين اساس ، علاوه بر استفاده از تلفن همراه ، گوش دادن به موسيقي و تماشاي DVD در اتومبيل نيز از تخلفاتي است كه در صورت رويت پليس 300 هزار دلار جريمه شده و گواهينامه آنان نيز باطل مي شود.
شايد ديگر زمان آن فرارسيده باشد كه مسئولان و متوليان ترافيك شهري در فكر اجراي راهكارهاي جدي تري براي كنترل تصادفات و كاستن از تشديد ترافيك خسته كننده تهران باشند.
نظر شما