۵ خرداد ۱۳۸۵، ۱۳:۰۶

هيات رئيسه از منظر نمايندگان مجلس (2) / عضو كميسيون فرهنگي در گفت وگو با "مهر":

پتانسيل هيات رئيسه در اندازه مجلس هفتم نيست / هيات رئيسه اي كه قائل به آيين نامه نيست به روند مجلس ضربه مي زند

پتانسيل هيات رئيسه در اندازه مجلس هفتم نيست / هيات رئيسه اي كه قائل به آيين نامه نيست به روند مجلس ضربه مي زند

سعيد ابوطالب مجلس هفتم را در دو بعد تقنيني و نظارتي با ظرفيت و پتانسيل بيشتري نسبت به دوره هاي گذشته خواند و تصريح كرد: متاسفانه با اين پتانسيل هيات رئيسه در اندازه مجلس نيست و اين استعداد مجلس هفتم ناديده گرفته شده است.

ابوطالب نماينده تهران در مجلس در گفت وگو با خبرنگار پارلماني "مهر"، درخصوص تغيير اعضاي هيات رئيسه مجلس در انتخابات پيش رو اظهار داشت: معتقدم اول بايد به اين ضرورت برسيم كه آيا اصالتا هيات رئيسه پس از دو سال بايد تغيير كند يا خير. قطع نظر از اينكه ما روي تك تك افراد يا روي مصداق ها مسئله داشته باشيم ، واقعيت اين است كه قاطبه مجلس به اين نظر رسيده كه هيات رئيسه در انجام وظايف خود كه آيين نامه به آن صراحت دارد موفق نبوده و نتوانسته مواد مختلف آيين نامه داخلي اعم از ماده 23، 24 ، ماده 25 يا ماده 17قسم هيات رئيسه را اجرا كند.

وي افزود: نتيجه اين نحوه اداره مجلس تضعيف اين نهاد در مقابل قواي ديگر است و معتقدم مجلس ضعيف نه به درد نظام مي خورد نه به درد قوه مجريه. مجلس ضعيف شده مجلسي است كه ابزار نظارتي را از آن گرفته باشند. اين درحالي است كه مجلس طبق قانون اساسي حق دارد در هر موردي تحقيق و تفحص كند و اين به اين معني نيست كه تحقيق وتفحص حتما بايد به تصويب مجلس برسد، بلكه اين يك وظيفه است كه به تك تك نمايندگان مجلس قدرت مي دهد كه نظارت داشته باشند و سئوال كنند .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس تاكيد كرد: نظارت به اين معنا است كه در هر جايي كه مشاهده شد حق مردم ضايع مي شود يا خلاف قانون اساسي و خلاف جمهوريت و اسلاميت نظام عمل مي شود، نماينده حق نظارت داشته باشد.

عضو فراكسيون اكثريت مجلس با بيان اينكه دست هاي مجلس از نظر نظارتي كوتاه شده، گفت: مجلس اجازه سئوال و تذكر را به نمايندگان نمي دهد و اگر نمايندگان تذكر به مسئولان اجرايي مي دهند، اعضاي هيات رئيسه كه مسئوليت پيگيري آن را دارند اين كار را انجام نمي دهند و به نوعي اين نظارت را فيلتر مي كنند.

به گفته ابوطالب، اعضاي هيات رئيسه منافع منطقه اي را به منافع ملي ترجيح مي دهند و اگر موردي از تذكرات را مصرانه پيگيري مي كنند به همين دليل است و مكانيسمي هم طراحي نمي شود كه سئوال همه نمايندگان به صحن بيايد و وزرا دقيقا سر زمان تعيين شده براي پاسخ بيايند و اگر نماينده قانع نشد به كميسيون برود و اطلاعات در اختيار نماينده قرار گيرد.

ابوطالب با بيان اينكه ابزار نظارت در اختيار نمايندگان نيست، اتاق فكر، كارشناس ، بودجه و تشكيلات را از ابزراهاي نظارت مورد نياز نمايندگان براي ايفاي نقش نظارتي نمايندگان دانست و گفت: در بحث قانونگذاري هم نمايندگان اگر بخواهند قانون تصويب كنند نياز به پژوهش عميق دارند و اين انتظار از هيات رئيسه مجلس مي رفت كه طي اين دو سال در اين مقوله يك حركت جديد انجام دهند.

نماينده تهران با تاكيد بر اينكه مجلس هفتم از جنس مجلس ششم يا پنجم نيست، اظهارداشت: در مجلس هاي قبل همواره مجلس به يك گروه اكثريت و اقليت تقسيم مي شد و اعضاي هيات رئيسه با اكثريت مجلس مشكلي نداشتند، زيرا اعضاي هيات رئيسه از ميان اكثريت انتخاب مي شدند و در تصويب طرح ها و لوايح هم با توجه به راي اكثريت و اقليت راي گيري مي شد، اما در مجلس هفتم نمي توان نمايندگان را به دو گروه اقليت و اكثريت تقسيم كرد، زيرا نمايندگان مورد به مورد درخصوص طرحها و لوايح نظرات گوناگون و موضع گيري هاي متفاوت دارند و اين نشان مي دهد كه اين مجلس زنده و فعال است و تك تك نمايندگان وظيفه نمايندگي را دنبال مي كنند.

نماينده تهران خاطرنشان كرد: اگر مجلس حزبي و فراكسيوني راي نمي دهد بايد اين را قدر بدانيم و جزء محسنات مجلس بشناسيم كه تك تك نمايندگان فكر مي كنند و احساس مسئوليت دارند.

ابوطالب مجلس هفتم را در دو بعد تقنين و نظارت با ظرفيت و پتانسيل بيشتري نسبت به دوره هاي گذشته خواند و تصريح كرد: متاسفانه با اين پتانسيل هيات رئيسه در اندازه مجلس نيست و اين استعداد مجلس هفتم ناديده گرفته شده است.

وي افزود: اكثريتي در مجلس وجود دارد كه فقط عدد دارد و اين ارتباطي  به اصول گرايي و غيراصولگرايي ندارد و اين به دلايل مختلف منطقه اي و حزبي به وجود آمده و البته همين اكثريت عددي در مقابل هر تحولي مقاومت مي كند. هرگاه اراده كند از دولت باج خواهي مي كند و هرگاه بخواهد دولت را تحت فشار مي گذارد، در حاليكه اين طور نمي شود مجلس را اداره كرد. ما معتقديم كه پس از دوم سال كه هيات رئيسه مجلس موفقيت و قابليتش كشف شده و معلوم شده كه در حد و اندازه اين مجلس نيست، بايد تغيير كند.

ابوطالب تصريح كرد: از طرفي جرياني كه جريان خاموش مجلس هستند، در اكثر مواردي كه مشخصا داراي ارزشهاي ملي است، هيچ دغدغه اي ندارند و هيچ اظهار نظري نمي كنند و مي بينيم خروجي مجلس خروجي خوبي نيست در حاليكه مردم احساس مي كنند مجلس، مجلس اصولگرا و فعالي است، اما به خروجي مجلس كه نگاه مي كنيم، خروجي موثري ديده نمي شود. اين درحالي است كه اكثريت خاموش، بيشتر جناحي و فراكسيوني عمل مي كند.

به گفته ابوطالب، حتما هيات رئيسه مجلس بايد تغيير و تحول عمده داشته باشد.

ابوطالب در پايان خاطرنشان كرد: آيين نامه داخلي مجلس اگرچه تصور مي شود كه به مجلس مربوط مي شود اما واقعيتش اين است كه اينطور نيست و بعد از قانون اساسي مهمترين قانون مملكتي است هم براي مجلس و هم براي قواي ديگر. اگر هيات رئيسه اي قائل به اين آيين نامه نباشد به روند مجلس ضربه مي زند.

کد خبر 329842

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha