محمد مهدي مظاهري در گفت وگو با خبرنگار "مهر"، در خصوص پيشنهاد مشوقهاي اروپا كه بخشهايي از آن در رسانه ها انتشار يافته، گفت: نگاه واقع بينانه به طرح جديد اروپا نشان مي دهد كه كشورهاي بزرگ عليرغم برخي اختلاف نظرها در مورد نحوه برخورد با ايران توقف غني سازي اورانيوم را از اصول مشترك خود مي دانند، چرا كه گنجاندن مشوق هاي اقتصادي در قالب همكاري تجاري و انرژي و حتي برداشتن برخي از تحريم هاي قبلي ( مانند فروش هواپيماهاي مسافربري و قطعات يدكي ) آنان ، منوط به توقف غني سازي اورانيوم در داخل ايران شده است.
وي هدف از ارائه اين طرح در مقطع كنوني را شكل دادن به اجماع جهاني عليه ايران دانست و افزود : آمريكا با اطلاع ازعدم پذيرش مشوق هاي اروپا از سوي ايران با طولاني كردن مسير مذاكرات درتلاش است كه ضمن بهره برداريهاي سياسي گزينه تحريم اقتصادي را عملي سازد .
معاون فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي توضيح داد : مخالفت روسيه و چين و رد گزينه تحريم و برخورد از سوي آنان در مواجهه با پرونده هسته اي ايران باعث شده آمريكا در قالب مشوق هاي اقتصادي اروپا درصدد شكستن مقاومت روسيه و چين در مقابل گزينه تحريم با برخورد نيز باشد.
وي در خصوص رد هر نوع تضمين امنيتي از سوي آمريكا به ايران گفت : اين مخالفت نشان مي دهد كه دولتمردان كاخ سفيد حفظ و تضمين برتري نظامي اسرائيل در منطقه را از اولويت هاي اساسي سياست خارجي خويش مي دانند چون در حاليكه دولتمردان آمريكايي با طرح ادعاهاي واهي تلاش ايران براي رسيدن به سلاح هسته اي در پوشش اهداف صلح آميز ، اسرائيل به عنوان ششمين كشور هسته اي با داشتن زرادخانه عظيم ( 200 بمب اتمي ) از پيوستن به پيمان NPT سرباز زده و با حمايت آمريكا آشكار به هنجارشكني خود در مقابل قوانين بين المللي ادامه مي دهد.
مظاهري بر اين اساس گنجاندن حمايت از طرح خاورميانه عاري از سلاح هاي كشتار جمعي را در طرح پيشنهادي اروپا مضحك خواند و گفت : كشورهاي اروپايي در تسليح و انتقال تكنولوژي هسته اي به اسراييل نقش مستقيم داشتند و نسبت به حفظ برتري اين رژيم در منطقه تعهد تاريخي و اخلاقي دارند. بنابراين گام اول براي برچيدن تسليحات هسته اي ازخاورميانه ، پيوستن اسراييل به پيمان NPT و امحاء تسليحات كشتار جمعي اين رژيم مي باشد .
وي با اشاره به حمايت ايران از طرح خاورميانه عاري از سلاحهاي هسته اي و برداشتن گامهاي مثبت دراين مسيرياد آور شد : براي اولين بار در سال 1974 ( طرح خاورميانه عاري از سلام حهاي هسته اي ) از سوي ايران و مصرتقديم سازمان ملل گرديد و در مجمع عمومي آن سازمان به عنوان طرح پيشنهادي پذيرفته شد، از سوي ديگر ، از زمان مطرح شدن پرونده هسته اي ايران در محافل بين المللي ، ايران بيشترين تلاش را براي ايجاد اعتماد و كاستن از تنش هاي سياسي بكار گرفته است، بطوريكه در گزارش اخير البرادعي نيز فعاليت هاي ايران ناقض مفاد NPT و امنيت بين المللي عنوان نشده است.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه اعتماد يك امر دو سويه است، گفت : وقتي كه آمريكا بدلايل سياسي خواستار حل و فصل پرونده ايران در شوراي امنيت بجاي آژانس انرژي اتمي است و حاضر نيست كه كوچكترين تضمين امنيتي را به ايران بدهد و حتي ارائه برخي از مشوق هاي اقتصادي نظير فروش هواپيما و قطعات يدكي را نيز منوط به بررسي بيشتر مي داند، صحبت از اعتماد متقابل محلي از اعراب ندارد.
وي افزود : ايران نمي تواند به طرح مشوق هاي اقتصادي اروپا كه با حمايت آمريكا تدوين گشته خوشبين باشد.
مظاهري با اشاره به گنجاندن بخش تحريم و اقدامات بعدي بر اساس بند 7 از فصل 41 منشور ملل در پيشنهاد اخير اروپا گفت : اين موضوع نشان مي دهد كه غرب در برخورد با ايران بيشتر بجاي هويج تكيه بر چماق دارد كه منطقي نيست .
اين تحليلگر مسائل بين الملل تاكيد كرد : در شرايط حاضر پيش از آغاز مذاكرات جدي با ترويكاي اروپا نبايد از مواضع قبلي عقب نشيني كرد، بلكه با حفظ ارتباط با آژانس بين المللي انرژي اتمي ( IAEA) طرح ابتكاري جديدي را براي مقابله با طرح پيشنهاد جديد اروپا تدارك ديد.
وي افزود : در اين طرح بايد ضمن حفظ حقوق هسته اي ايران و لزوم غني سازي اورانيوم درداخل از مشاركت گسترده بين المللي در امر فرآوري سوخت هسته اي استقبال نمود.
به عقيده اين استاد دانشگاه ، اعلام آمادگي ايران براي ادامه همكاريها با آژانس بين المللي انرژي اتمي و تاكيد بر گزينه ديپلماسي در حل مسائل هسته اي نشان از يك تغيير بارز در سياست خارجي دارد كه همانا پرداختن به ارزيابي هاي واقعگرايانه از سياست هاي رايج جهاني و منافع ملي است، درحاليكه طبق رويكردهاي قبلي دادن هر نوع امتيازي در بازرسي از تاسيسات اتمي ايران تحقير شدن و كوتاه آمدن در مقابل خواست آمريكا تلقي مي شد.
مظاهري در پايان اين گفت گو تاكيد كرد : با بررسي بيشتر طرح جديد اروپا ، مي توان ضمن استفاده از برخي از فرصت هاي پيش آمده با رويكرد نوين مبتني بر "تعامل موثرو سازنده" ضمن حفظ حقوق هسته اي ازهر نوع اجماع بين المللي عليه كشور جلوگيري نمود.
نظر شما