به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، محمد رضا باهنر در همايش تنوع فرهنگي و همبستگي ملي كه در محل مركز تحقيقات استراتژيك برگزار شد، گفت: جامعه ايراني جامعه ناهمگوني است و حدود 50 درصد آن را اقوام غير فارس تشكيل مي دهند كه اين تكثر درون زا وبومي است .
وي افزود: عمده اقوام قبل از اينكه خود را متعلق به قوم بدانند متعلق به ايران مي دانند و از پس از اسلام اين موضوع نمود بيشتري يافت.
نايب رئيس مجلس تاكيد كرد: اگرچه اسلام دين رسمي است اما اقليت هاي ديني ايران ذاتا ايراني هستند و ريشه در تاريخ كهن ايران دارند و خود را پيش از نسبت ديني خود ايراني مي دانند.
باهنر گفت: به جرات مي توانيم بگوييم اقوام ايراني به لحاظ واگرايي در كمترين حد ممكن قرار دارند و نازلترين حالت بحراني قراردارند اما احتمال هر چقدر هم ضعيف باشد نبايد كم اهميت تلقي شود.
وي با تاكيد بر اهميت و لزوم تنوع فرهنگي در فرآيند جهاني شدن گفت: براين اساس كشورها ، بايد در حوزه فعاليت خود به خرده فرهنگ ها توجه جدي داشته باشند تا در اين جريان جهاني شدن آسيب نبينند.
وي مشكل اصلي ايران در زمينه قوميت ها را توسعه نامتوازن و وجود نابرابري در مناطق مختلف كشور گفت: بخش شرقي ايران فقيرتر از بخش غربي و بخش سني نشين فقير تر از بخش شيعه نشين است.
باهنر اين فقر را در حوزه اقتصادي اجتماعي و فرهنگي خواند و گفت: نمي توانيم از كساني كه از موهبت هاي سياسي و فرهنگي و اجتماعي به اندازه سايرين برخوردار نيستند انتظارداشته باشيم به اندازه سايرين احساس همبستگي ملي داشته باشند.
نايب رئيس مجلس، تهران را توسعه يافته ترين استان كشور معرفي كرد و گفت: سيستان و بلوچستان - اردبيل ،خراسان و آذربايجان غربي، كهگيلويه و بوير احمد را به عنوان 5 استان كمتر توسعه يافته در كشور بر شمرد.
باهنر گفت: نتايج تحقيق نشان مي دهد سيستان و بلوچستان عليرغم اينكه در انتهاي ليست فقيرترين استانها قرار داشته است بيشترين همراهي را با اقوام داشته است.
وي اعلام كرد: بر اساس يافته ها در ايران اقليت هاي مذهبي بيش از اقليت هاي قومي احساس تبعيض مي كنند كه بايد در دو راه سياستگذاري مورد توجه قرار گيرد.
باهنر با اشاره به اينكه در مناطق مرزي ايران قوميت ها در دو سوي مرز خود را با يكديگر مقايسه مي كنند و به سمتي كه از توسعه يافتگي بيشتري دارد تمايل پيدا مي كنند گفت: متاسفانه اين موضوع در برخي مناطق ما بويژه در پي حوادث عراق و تركيه براي ما تبديل به تهديد شده است.
نايب رئيس مجلس افزود: مساله فعلي ما تجزيه طلبي يا توسل به خشونت نيست بلكه آنچه بايد مورد توجه قرارگيرد ضعف هويت ملي است به نحوي كه افراد مصالح قومي و فاميلي خود را به مصالح ملي ترجيح مي دهند.
وي با اشاره به اينكه قوانين اساسي كشورها از جمله قانون اساسي ايران به ذات نمي توانند مغاير با عدالت باشند و نوعي خوش بيني به برابري و تساوي قومي دارند افزود: اصول ناظر بر موضوع قوميت ها از مجمله اصول 19 و 15 قانون اساسي متاسفانه تاكنون مورد توجه كافي قرار نگرفته است.
نماينده كرمان اجراي سياست هاي قانونگذار در اين زمينه را نيازمند توجه جدي دولت به مواردي چون تقويت توجه به قانونگرايي در ميان مردم و مسئولان به بهره مندي بدون تبعيض از توسعه منطقه اي و بر اساس آمايش سرزمين، توسعه منابع ، افزايش سطح سواد براي بالا بردن آگاهي هاي جامعه ، گسترش حقوق سياسي اقليت ها بسط مشاركت سياسي نهادين شده ، اصلاح جهت گيري هاي رسانه هاي جمعي و بويژه مشاركت سياسي و برابري در دستيابي به موقعيت هاي سياسي دانست.
وي در پايان خبر داد: مجلس شوراي اسلامي به عنوان نهاد قانونگذار، با الهام از رهنمودهاي مركز پژوهشها، پژوهشهاي جدي از جمله پيوستگي و گسستگي اقوام ملي را آغاز كرده است.
نظر شما