حسين دهلوي- آهنگساز، مدرس و مولف موسيقي در گفت و گو با خبرنگار موسيقي مهربا بيان اين مطلب گفت : برخي اظهارنظرهاي جناب محمدرضا لطفي درباره موسيقي ايراني از كم اطلاعي و عدم آگاهي او سرچشمه مي گيرد. او پيش از اين نيز مي گفت كه اگر خط به موسيقي ماراه پيدا نمي كرد رشد بيشتري مي يافت.
مولف "پيوند شعر و موسيقي آوازي" ادامه داد: او غفلت مي كند از اين نكته كه وقتي خط هست ديگر لزومي به فشار آوردن به حافظه وجود ندارد.خط موسيقي كامل ترين خط در دنياست زيرا تنها خطي است كه حتي شدت و ملايمت جمله را براي نوازنده معلوم مي كند.
اين مدرس موسيقي در فرازي ديگر از گفته هاي خود به لزوم همنوايي و حركت با زمانه اشاره كرد و اظهار داشت : كودك كه بودم جمله اي را به نقل از حضرت علي(ع) از زبان اهل خانه مي شنيدم كه در آن حضرت اشاره مي كنند"كودكان را با شرايط زمان خود بزرگ كنيد". در موسيقي نيز حكايت همين است. زندگي ما در امروز با شرايطي كه مرحوم ميرزاعبدالله در آن مي زيسته متفاوت است.
لطفي در انتقاد از شيوه هاي نوازندگي ساز كمانچه مطالبي از اين قبيل كه "نوازندگان كمانچه بايستي شيوه بهاري را در نواختن اين ساز پيش بگيرند"عنوان كرده و ارتعاشات صدايي فرعي اين ساز را در زمره اصالت آن قرار داده بود.
بنيان گذار اركستر مضرابي در اين باره گفت : ساز كمانچه چون از انواع سازهايي است كه خرك روي پوست كاسه صوتي آن قرارمي گيرد درنتيجه ارتعاشات صداهاي اصلي و فرعي موسيقي در آن با هم شنيده مي شودواين امر از درجه دقت شنوايي مي كاهد.
دهلوي در اين باره به تلاش هايي كه خود او در همكاري با استاد قنبري براي رفع اين ايراد و توليد صدايي خالص تر از كمانچه وديگر سازهاي پوستي كرده بودند اشاره داشت و گفت : به جز ما بودند نوازندگان ديگري كه به مدد تلاش هاي گوناگون سعي داشتند صدايي خالص (مثل صداي خالصي كه در ويولن هست)از كمانچه توليد كنند. اين عدم وضوح از ايرادهاي كمانچه و سازهاي پوستي ما است و نه از اصالت آن ها.
اين آهنگساز در پايان گفت: موسيقي ما به واسطه عوامل بازدارنده گوناگون به مشكلات عديده اي دچار شده است. گاهي بعضي از موزيسين هاي ما با اظهار نظرهايي كه مي كنند نه تنها باري از دوش موسيقي ايراني برنمي دارند كه از قضا در جهت انباشت مشكلات آن حركت مي كنند.
نظر شما