دكتر سيد حسن اسلامي پژوهشگر مركز مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب در گفتگو با خبرنگار"مهر" دين را دعوت به آزادي معرفي كرد و گفت: وقتي پيامبر اسلام(ص)، انسانها را به اسلام فرا مي خواند به آنها مي گويد از پيوندهاي گذشته خود ببريد و خود انتخاب كرده و مسئوليت اين گزينش را برعهده بگيريد، مخالفان در پاسخ مي گويند ما راهي را ادامه مي دهيم كه پدرانمان دنبال كردند كه بي ترديد اين تقليد است نه آزادي.
وي با اشاره به اينكه رعايت اصول و احكام دين با آزادي انسانها منافاتي ندارد، افزود: ما در انتخاب دين مختار هستيم اما زماني كه آن را پذيرفتيم بايد چارچوب آن را نيز در نظر بگيريم و اين مانع از اختيار انسان نيست بلكه عين آزادي است.
پژوهشگر مركز مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب با اشاره به تعاريف مختلف و متفاوت از دين گفت: در همه اديان اعتقاد به ماوراء و وجود موجودي فراتر از انسان كه رابطه اي ميان او و انسان از طريق ارسال كتاب و فرستادن پيامبران وجود دارد ديده مي شود .
اسلامي افزود: اين دين است كه اصول و ارزشهاي اخلاقي را تبيين كرده، پيروان خود را به رعايت و تقويت ارزشهاي اخلاقي دعوت مي كند، اين اعتقاد به باورها و ارزشهاي بنيادين گوهر هر دين را تشكيل مي دهد كه به انسان براي دستيابي به حقيقت كمك مي كند.
وي در مورد ضرورت وجود دين در جامعه معاصر گفت: دو ديدگاه در مورد دين وجود دارد، اگر دين را مجموعه اي از اعمال ظاهري بدانيم ممكن است با رشد علم و تكنولوژي نياز به آن كمرنگ شود اما اگر دين را متعلق به يك موجود فراطبيعي بدانيم كه موجب رشد ارزشهاي اخلاقي مي شود همواره به آن نياز داريم .
وي افزود: نياز به دين حتي با از بين رفتن دين به طور رسمي نابود نمي شود، همانگونه كه در شوروي سابق نوعي شبه دين پديد آمد و گرچه انجيل كنار رفت اما كتابهاي ماركس و لنين جايگزين آن شد چرا كه نيازهاي فطري انسان بايد به طريق درست و با مراجعه به متون اصلي و مقدس دين برآورده شود.
اسلامي نياز به دين را به حداقلي و حداكثري تقسيم و اظهار داشت: نياز حداقلي معتقد است كه دين تنها نيازهاي كلي انسان را پاسخ داده و برخلاف نياز حداكثري وارد جزئيات نمي شود و اسلام مدعي است كه به همه زمينه ها پرداخته اگر چه نگاه پيروان اسلام به آن نيز بسيار مهم است.
نظر شما