۱۱ خرداد ۱۳۸۵، ۸:۲۰

بازگشت به مذاكرات هسته اي از منظر صاحبنظران: مذاكره مستقيم با آمريكا بهتر از مذاكره بدون پيش شرط با اروپاست/ مذاكرات ايران و اروپا مي تواند صرفا مسكن است نه درمانگر

بازگشت به مذاكرات هسته اي از منظر صاحبنظران: مذاكره مستقيم با آمريكا بهتر از مذاكره بدون پيش شرط با اروپاست/ مذاكرات ايران و اروپا مي تواند صرفا مسكن است نه درمانگر

خبرگزاري"مهر"- گروه سياسي: پيشنهاد مذاكره بدون پيش شرط با اروپا با واكنش هاي متفاوتي از سوي صاحبنظران روبرو شده است، برخي آن را مثبت ارزيابي مي كنند و برخي معتقدند اگر قرار است بدون پيش شرط با اروپا گفتگو كنيم ، بهتر است مستقيما با آمريكا مذاكره كنيم.

مذاكره مستقيم با آمريكا بهتر از مذاكره بدون پيش شرط با اروپاست
به هنر ديپلماسي و ديپلماتهاي توانمند احتياج داريم

موسس حزب "نو انديشان ايران اسلامي" پيشنهاد ايران براي مذاكره بدون پيش شرط با اروپا را مثبت ارزيابي نكرد و گفت: اگر قرار است بدون پيش شرط با اروپا گفتگو كنيم ، بهتر است مستقيما با آمريكا مذاكره كنيم.
دكتر اميرمحبيان درگفت وگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري "مهر"، با بيان اينكه به تجربه ثابت شده است كه اروپاييان در مذاكره با ايران صرفا در پي گرفتن ضمانت هستند وخود توان ارائه تضمين ندارند، گفت : در اين شرايط بازگشت به مذاكرات بدون حداقل پيش شرط خروج موضوع از شوراي امنيت ، اگر به معناي عقب نشيني ايران نباشد گامي به جلو تلقي نمي شود .

وي افزود : براي ما روشن است كه اروپاييها در مذاكرات اصالتا به گفتگو نمي پردازند بلكه به عنوان وكيل آمريكا عمل مي كنند بدون آنكه حتي در اين زمينه اختيار تام داشته باشند .

اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: از اين رو معتقدم مذاكرات حاشيه اي با اروپا اشكالي ندارد ولي نبايد مجددا وقت خود را براي چانه زني با اروپا تلف كنيم .

وي با تاكيد بر ضرورت شكل گيري مذاكره مستقيم با آمريكا، گفت : اگر قرار است به مذاكره بپردازيم و تكليف پرونده را به صورت مثبت يا منفي روشن كنيم بهتر است انرژي خود را براي مذاكره با طرف اصلي متمركز كنيم .

محبيان در پاسخ به اين سوال كه مذاكره ايران آمريكا در قالب نشست هاي چند جانبه مفيد تر خواهد بود يا در چارچوبي دو جانبه گفت : از آنجا كه در نشست 1+5 به جز چين و روسيه بقيه كشور ها در حوزه توافق و همسويي با آمريكا هستند عملا وزن نشست 1+5 به سود آمريكا خواهد بود. لذا ما نيازي به دادن امتيازات فرعي به ديگران نداريم و بايد براي رسيدن به نتيجه قطعي از تمام ابزار خود در مذاكرات مستقيم و گرفتن امتياز لازم به نفع كشور استفاده كنيم .

وي افزود: ما بايد از فرصت هاي پديد آمده و گسلهاي موجود در نشست هاي 1+5 به عنوان برگهاي مهم خود در بازي با طرف اصلي بهره بگيريم .

اين تحليلگر مسائل بين الملل برگ برنده ايران را در دستيابي به اهداف هسته اي ايرانيان، ميزان توانايي در پيشبرد و نيل به اهداف تعيين شده تكنولوژيك در حوزه انرژي هسته اي خواند و گفت : اگر اين پيام را به اروپا يا آمريكا بدهيم كه فشار پذير هستيم بي گمان موضعمان در مذاكرات تضعيف خواهد شد .

هنوز شرايط مذاكره با آمريكا آماده نيست
مذاكرات ايران و اروپا مي تواند صرفا به عنوان مسكن عمل كند و نه درمانگر

علي خرم تحليلگر مسائل بين الملل در گفت وگو با خبرنگار سياسي "مهر" گفت: مسئله پرونده هسته اي ايران امروز ذهن بسياري از دولت هاي جهان را به خود مشغول كرده و حتي در صورت عدم تحريم ايران در شوراي امنيت ، ادامه وضع موجود نيز از نظر اقتصادي براي بسياري از كشورها مضر است.

وي تاكيد كرد: اگر موضوع هسته اي ايران خارج از نيات سياسي آمريكا قرار داشت قضيه به اين بزرگي نبود، اين موضوع ظرف سه سال گذشته توسط ايالات محده آمريكا پيچيده شده است.

دكتر خرم كه در دو رشته فيزيك هسته اي و روابط بين الملل در دانشگاه تدريس مي كند ، موضوع ايران را به دليل ماهيت صلح آميز آن بسيار ساده تر از موضوعات پاكستان و هند و كره شمالي و حتي برزيل خواند و افزود: اروپا، روسيه و چين مي دانند كه موضوع هسته اي ايران در سطحي نيست كه بخواهد چارچوب شوراي امنيت را به خود مشغول كند و بر اين اساس همه اين كشورها به صراحت يا تلويحا به آمريكا مي گويند كه اين موضوع خود شماست و خود بايد آن را حل كنيد.

اروپا و روسيه و چين فهميده اند كه منطقا نبايد سرنوشت خود را به سرنوشت موضوع ايران و آمريكا گره بزنند
 
وي با اشاره به اينكه تحليلگران آمريكايي نيز در روزهاي اخير به هيات حاكمه آمريكا اعلام كرده اند كه منافع ملي آمريكا ايجاب نمي كند كه تا اين اندازه روي موضوع  هسته اي ايران سرمايه گذاري كند، خاطرنشان كرد: همه اينها در حالي مطرح مي شود كه آمريكا تنها به تغيير رژيم در ايران مي انديشد و موضوع هسته اي را براي اين هدف مي خواهد.

دكتر خرم  افزود : اروپا و روسيه و چين فهميده اند كه منطقا نبايد سرنوشت خود را به سرنوشت موضوع ايران و آمريكا گره بزنند.

وي با تاكيد بر ضرورت تلاش ايران براي افول بحران بين المللي گفت: براي اين هدف ايران نيز بايد كانال هاي برون رفت را باز كند. موضوع خود و آمريكا را از نظر سياسي حل كند تا موضوع هسته اي به جايگاه واقعي خود بازگردد.

وي كه پيشتر نمايندگي ايران را در كميته هاي خلع سلاح و حقوق بشرسازمان ملل برعهده داشته است، پذيرش گفت وگوي بدون پيش شرط با اروپا را نيز به عنوان يكي از راه هاي برون رفت برشمرد و افزود: گفت وگو با اروپا، روسيه و چين را نيز در حمايت از ايران قويدل مي كند.

اين تحليلگر بين الملل افزود : چون هنوز شرايط مذاكره با آمريكا آماده نيست مذاكره با اروپا مي تواند مسكن باشد.

خرم  تصريح كرد : اروپاييها قطعا نمي خواهند موضوع هسته اي ايران به گونه اي كه آمريكا برنامه ريزي كرده است به سر انجام برسد اما در عين حال در عرصه بين المللي برخلاف نظر آمريكا تصميمي نخواهند گرفت .

وي اظهار داشت : بر اين اساس مذاكرات ايران و اروپا قطعا نتيجه بخش نخواهد بود مگر آنكه مذاكرات ايران و آمريكا آغاز شود.

دكتر خرم در پايان در خصوص موضع رژيم صهيونيستي در روند پيشرفت مذاكرات ايران با اروپا و آمريكا گفت : اسرائيلي ها تازماني كه احساس كنند امنيت ملي و موجوديت آنها توسط ايران ممكن است مورد تهديد واقع شود ، از هيچ اقدامي براي بي نتيجه ماندن مذاكرات ايران با غرب اعم از اروپا و آمريكا فروگذار نمي كنند بر اين اساس بايد انتظار هر گونه خرابكاري آنان را در مسير مذاكرات داشته باشيم.

مذاكره بدون پيش شرط نشان دهنده توافق ايران و اروپا بر سر خروج موضوع از شوراي امنيت است

علي كرمي معتقد است: برداشته شدن پيش شرط ها ازسوي ايران و اروپا براي ازسرگيري مذاكرات نشان مي دهد كه ايران و اروپا در حل موضوع هسته اي ايران در پاي ميز مذاكره و خارج از شوراي امنيت هم عقيده اند.
علي كرمي تحليلگر مسائل بين الملل در گفت وگو با خبرنگار سياسي "مهر" گفت : اروپا در پي ازسرگيري فعاليت هاي هسته اي ايران مذاكراتش را با تهران قطع كرد، اما علي رغم ادامه فعاليت هاي هسته اي ايران پيش شرط قبلي خود مبني بر تعليق غني سازي را ناديده گرفته و از تمايل ايران براي مذاكره خرسند است .

وي با بيان اينكه ادامه فعاليتهاي تحقيقاتي و غني سازي در ايران خواست ملي و غير قابل چشم پوشي است گفت : خطوط قرمز ما در مساله هسته اي پا برجا و غير قابل عقب نشيني است .

اين استاد دانشگاه  با اشاره به نزديك به دو ماه مذاكره بي نتيجه گروه 1+5 گفت : اروپا با اطمينان از برگشت ناپذير بودن موضع ايران براي نرم تر شدن جو موجود مذاكره مي كند .

وي افزود : اظهارات آقاي متكي مبني بر آمادگي ايران براي مذاكره با اروپا بدون پيش شرط خروج موضوع از شوراي امنيت خود بيانگر اين است كه ايران و اروپا در حل موضوع ايران خارج از شوراي امنيت هم عقيده اند.

كرمي در پايان تاكيد كرد: ايران در مذاكرات به هيچ عنوان نبايد از مواضع اصولي خود عقب نشيني كند.

کد خبر 334365

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha