به گزارش خبرنگار"مهر"، اين همايش شنبه 13 خرداد و با سخنان منوچهر متكي وزير امور خارجه آغاز شد .
تحقير ابرقدرت ها سيره امام بود
امام مصلحت اسلام و مسلمين را نخستين اصل در روابط خارجي مي دانست
وزير امور خارجه با بيان اينكه اصول سياست خارجي در چارچوب درك مفاهيم اعتقادي و اسلامي، از نظر امام راحل قابل فهم، درك و پياده كردن است، گفت: امام (ره) به مناسبات بين المللي اسلام، مصلحت اسلام و مسلمين را به عنوان نخستين اصل جدي در روابط خارجي بيان كردند.
منوچهر متكي گفت: امام در طول حيات پر بركتش هرگز از خود نگفت بلكه از امت اسلام و بشريت سخن گفت.
وي با اشاره به اين جمله امام (ره) كه در سال 42 فرمودند "حاميان من در گهواره اند"، اظهار داشت: امروز به ياد رهبر و مقتدايي جمع شده ايم كه رمز بزرگي او در تبيعت كامل از اسلام و سيره پيامبر اسلام و ائمه هدي (ع) بود .
وزير خارجه خاطرنشان كرد: امام (ره) در همه حوزه ها و زمينه ها كه اسلام به آنها براي هدايت جامعه بشري پرداخته است، چراغهاي روشن و كلمات راهنما تبيين و تحليل كرده اند و ما به عنوان مجموعه هايي كه مربوط به سياست خارجي است در حوزه وظيفه و مسئولتيمان نيازمند انديشه هاي معمار "حكومت اسلامي" هستيم.
متكي با بيان اينكه اصول سياست خارجي در چارچوب درك مفاهيم اعتقادي و اسلامي، از نظر امام راحل قابل فهم، درك و پياده كردن است، گفت: امام (ره) به مناسبات بين المللي اسلام، مصلحت اسلام و مسلمين را به عنوان نخستين اصل جدي در روابط خارجي بيان كردند.
وي افزود: اين ديدگاه مرزها را در مي نورد و ديدگاههاي ملي را به گستره اي گسترده تر تعميم مي دهد .
متكي اصول نه شرقي و نه غربي و نفي سلطه گري و سلطه پذيري، حفظ كيان و تماميت ارضي جمهوري اسلامي، محوريت اسلام كه قانون اساسي و نظام اسلامي بر آن استوار است و حمايت از مسلمانان و مستضعفان جهان ، اصل اتحاد مسلمين در جايگاه جبهه متحد ضد استكبار، آزادي قدس شريف از چنگال صهيونيست هاي جنايتكار و اصل ارتباط با كشورهاي مختلف جهان با استثناهاي خاص خود را چارچوبه هاي روشن و صريحي خواند كه امام راحل در روابط خارجي بر آنها تاكيد داشتند.
وزير خارجه تاكيد كرد: در بررسي مباني عملياتي ديپلماسي در بينش سياسي امام راحل، خدا محوري يكي از اساسي ترين اصول ايشان در نگاه به مجموعه بشريت است.
متكي استحكام در مواضع را محور ديگر رفتار و نگاه امام راحل بر شمرد و گفت: يكي از راههاي شكست ملت ها شكست رهبران است و يكي از راههاي شكست رهبران تنزلزل درمواضع آنهاست گويي مسير درستي را انتخاب كرده باشند.
وي تاكيد كرد: اينكه رعب و تهديد و تطميع و القائات رواني موجب شود در مواضع مستحكم متزلزل شويم، عامل شكست است .
متكي فعال و ابتكاري بودن در مواضع را، از ديگر ديدگاههاي امام بر شمرد و گفت: لازمه موضع فعال و در جاي لازم تهاجمي ، نرم افزارانه ديپلماتيك، شناخت دنياست و امام چنين شناختي را در عرصه بين المللي داشتند.
وي با اشاره به پيامدهاي حكم تاريخي امام در مورد سلمان رشدي گفت: شرايط بر حسب ظاهرغيرعادي شد اما جهان و بازيگران توطئه گر پشت پرده يكبار ديگر قدرت سربازي گيري اسلام و ايجاد تحول در مناسبات جهاني را دريافتند.
وزير امور خارجه افزود: شرايط فعلي دنيا بر آمده از طراحي دراز مدت پيروزان جنگ جهاني دوم است و انقلاب اسلامي بسياري از پيامدهاي اين طرح ها و برنامه ها را مورد شكست و ترديد قرار داد و اين بزرگترين تحولي است كه توسط امام راحل در روابط بين المللي بوجود آمد.
وي با بيان اينكه، تحقير ابرقدرتها سيره ديگري از امام راحل در مناسبات است با قدرتهاي بزرگ بود، اضافه كرد: يكي از شيوه هاي ابرقدرتها اين است كه با فضاي رعب و وحشت فضاي رواني شديدي ايجاد مي كنند كه كسي را ياراي مقاومت نباشد.
متكي افزود: روزي اگر يك ناو آمريكايي از يك سوي خاورميانه به سوي ديگر مي رفت حداقل دو دولت در منطقه عوض مي شد اما امروز علي رغم حضور گسترده آمريكا در عراق و افغانستان آمريكاييان به عجز خود در مقابله با اراده ملت ها اعتراف مي كنند.
وزير خارجه در ادامه با اشاره به رشد روز افزون موج نفرت عليه آمريكا گفت: ايستادگي و مقاومت و آگاهي ملت ها و ايجاد خودباوري در ميان مسلمانان و مستضعفين و همچنين گسترش شبكه ارتباطي رسانه اي از دلايل بالا گرفتن اين موج در سراسر جهان است.
وي مبدع شعار دولت نهم مبني بر "ما مي توانيم" را امام راحل (ره) دانست و گفت: در اين مسير حربه هايي كه نظام سلطه به عنوان تهديد مطرح مي كند جمهوري اسلامي ايران به عنوان فرصت مطرح كرد.
وزير امور خارجه با بيان اين جمله كه " تا منزوي نشويم مستقل نمي شويم" گفت: ما هنوز بحث هاي كوچكي از تكنولوژي مختلف را ارائه كرده ايم. ما در راه خودكفايي به دليل خود باوري قرار گرفته ايم . اين خودباوري به جاي منجر شد كه گويي اگر انقلاب ما هيچ نداشت جز استقلال مي ارزد كه زير اين بيرق تا آخرين نفس بايستيم.
متكي تصريح كرد: طعم شيرين استقلال را كشورهايي مي فهمند كه وابستگي را در دولتهاي پيشين چشيده باشند.
وزير امورخارجه در خاتمه گفت: ما با آموزه هاي امام راحل تجديد پيمان مي كنيم و امروز عزت، شرف، مستقل و پايدار بودن بر اسلام و قرآن را با قدرتهاي استكباري و حيله گر و دشمنان بزرگ امت اسلامي عوض نخواهيم كرد.
نفي سلطه و ثبات مواضع از آموزه هاي اصلي امام (ره) بود
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي، خدا محوري، نفي سلطه جويي و سلطه گري، جامع نگري و ثبات مواضع را از ويژگي هاي بارز آموزه هاي امام راحل عنوان كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، علا الدين برجرودي در همايش "آموزه هاي امام در سياست خارجي" اظهار داشت: زمان پيدايش جمهوري اسلامي ايران، ساختار سياسي جهان دو قطبي بود و دو ابرقدرت شرق و غرب صحنه گردان بودند و آنچه كه جمهوري اسلامي ايران با رهبران امام راحل بنيان نهادند يك تحول اساسي با سياست نه شرقي نه غربي بود.
وي مهمترين ويژگي اين تحول را خدا محوري و دين باوري عنوان كرد و به فرازهايي از نامه امام به آقاي گورباچوف در يازده دي ماه 67 اشاره كرد كه بر محور دين باوري تاكيد داشته است. يازده سال بعد آقاي گورباچوف گفت كه اگر پيشگويي هاي امام خميني را جدي مي گرفتند شاهد فرو پاشي نبودند.
بروجردي نفي هرگونه سلطه جويي و سلطه پذيري را از ديگر ويژگي هاي سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران، طبق قانون اساسي برشمرد و شجاعت در برخورد با قدرت هاي بزرگ را ابتكارجمهوري اسلامي ايران خواند و گفت: در برابر اين ابتكار و تفكر عملا هيچ غلطي نتوانست بكند.
بروجردي در خصوص پيش بيني هاي سياسي حضرت امام، گفت: امام در نامه به گورباچوف فروپاشي ابرقدرت شوروي را پيش بيني كرد. همچنين امام ناكامي شوروي در حمله نظامي به افغانستان و ماندن در اين كشور را در ديدار سفير شوروي با ايشان قبل از حمله پيش بيني كرده بود. وي همچنين حمله صدام به كويت را در پي كمك هاي غرب به اين بغداد را از ديگر پيش بيني هاي امام خواند.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس ثبات مواضع سياسي را از ديگر ويژگي هاي آموزه هاي سياست خارجي امام (ره) خواند و گفت: حضرت امام آنچه در سال هاي 42 و 49 و 52 و 52 فرمودند درخصوص آمريكا و فلسطين هيچ تغييري نكرد واين ثبات مواضع حاكي از ژرف نگري درنگاه سياسي امام است.
بروجردي جامع نگري را ازويژگي هاي بارز ديدگاه امام خواند و گفت: مخاطبان حضرت امام صرفا ملت ايران نبودند بلكه امت اسلام و همه مستضعفان جهان بودند و اين ارتباط نزديك هنوز هم برقراراست.
وي با بيان اينكه امام حساب دولت ها را از ملت آمريكا جدا مي دانست، گفت اگر ما آمريكا را دشمن خود مي دانيم اين شامل مردم آمريكا نمي شود.
بروجردي افزود: امام سياست نفي و مقابله رژيم صهيونيستي را از قوميت عربي جداكردند و به همه اسلام تعميم دادند و امروز روز قدس يك روز جهاني است.
وي توجه به وحدت اسلامي را نيز از مهمترين ويژگي هاي آموزه هاي امام خواند و گفت: امروز دشمنان ايران در پي اختلافات قومي ومذهبي در ايران هستند و اما غافلند از اينكه فرزندان امام باور اين توطئه راخنثي مي كنند.
امروز آمريكا مصداق دولت محارب با نظام اسلامي است
حركت در خط امام (ره) با رهبري آيت الله خامنه اي در همه عرصه ها ادامه دارد
سيد احمد خاتمي عضو مجلس خبرگان ، اصل مهم در سياست خارجي جمهوري اسلامي و سيره امام (ره) را "حمايت از مبارزه حق طلبانه مستضعفين عليه مستكبرين در هرجاي دنيا" معرفي كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، حجت الاسلام سيد احمد خاتمي در همايش "آموزه هاي امام(ره) در سياست خارجي" كه توسط وزارت امور خارجه برگزار شده بود، در خصوص ديدگاههاي بنيانگذار جمهوري اسلامي در سياست خارجي اظهار داشت: آموزهاي امام در سياست خارجي مبتني بر قاعده "نفي سبيل" بود.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به اصول سياست خارجي جمهوري اسلامي كه در قانون اساسي تصريح شده است، گفت: قانون اساسي جمهوري اسلامي كه حدود 50 مجتهد در مدت 90 روز روي كلمه كلمه آن مباحثه كردند و به تاييد امام رسيد، دقيقا بر ديدگاههاي امام خميني در سياست خارجي منطبق است.
خاتمي افزود: طبق اصل 154 قانون اساسي، هرگونه سلطه جويي و سلطه پذيري در نظام مقدس جمهوري اسلامي بي معنا و نظام جمهوري اسلامي مكلف به حمايت از هر مسلمان در هرجاي دنيا است، ضمن اينكه در امور داخلي كشورها هم دخالت نمي كند.
وي اصل مهم ديگر در سياست خارجي جمهوري اسلامي و سيره امام(ره) را "حمايت از مبارزه حق طلبانه مستضعفين عليه مستكبرين در هرجاي دنيا" معرفي كرد.
سيد احمد خاتمي در ادامه به تحليل حكومت رژيم پهلوي پرداخت و اين رژيم را "برده بيگانگان" توصيف كرد و گفت: رژيم شاه كه در داخل سركوبگر بود، نظامي سلطه پذير بود، در 57 سال سلطنت پهلوي، ما حتي يك نخست وزير مستقل نداشتيم، خود شاه در خاطراتش مي گويد كه ما ليست سفرا و وزراء را به سفارت آمريكا مي داديم، آنها هركسي را تاييد مي كردند، ما روي آن كار مي كرديم. كارتر، رئيس جمهور سابق آمريكا هم در خاطراتش مي گويد كه شاه ايران از ما دستور مي گرفت.
عضو جامعه مدرسين سپس به دستاوردهاي انقلاب اسلامي اشاره كرد و گفت: از افتخارات نظام اسلامي اين است كه عليرغم هجوم همه جانبه دشمن ،حتي يك وجب از خاك دشمن را از دست نداديم در صورتي كه در گذشته هرگاه دشمن به ايران حمله مي كرد، قسمتي از خاك ما از دست مي رفت، با هدايت هاي امام(ره) 8 سال جنگ را اداره كرديم در حالي كه دنيا پشت صدام بود.
خاتمي اظهار داشت: آنچه باعث شد امام را به تركيه تبعيد كنند، افشاگري ايشان در مورد كاپيتالاسيون بود، سخنراني آن روز امام، دنياي غيرت بود.
امام جمعه موقت تهران در ادامه سخنان خود به بيان خاطره اي "ناگفته" از امام(ره) پرداخت و گفت: موقعي كه امام در نجف بودند، با جمعي از همراهان به كربلا رفتند، يكي از علما به امام گفت شنيده ايم كه شما اجازه داديد از سهم امام به فلسطيني ها كمك شود، اين حرف درست است؟ امام پاسخ داد: بله، آن آقا جواب داد كه فلسطيني ها سني هستند، چرا همچنين اجازه اي داده ايد؟ كه امام در جواب او گفته بود: سني كه سهل است، يهودي هم بودند، چون مظلوم هستند، به آنها كمك مي كردم.
خاتمي "روز قدس" را صدقه جاريه امام راحل(ره) عنوان كرد و گفت: برخي ها فكر مي كنند با رفتن امام، اصول امام هم رفت، در صورتي كه اصول و خط امام توسط حضرت آبت الله العظمي خامنه اي در همه عرصه ها ادامه دارد.
عضو مجلس خبرگان رهبري ، اصل ديگر سياست خارجي در انديشه امام (ره) را "روابط صلح آميز با دول غير محارب" معرفي كرد و گفت: در شرايط فعلي مصداق دولت محارب با نظام اسلامي، دولت آمريكا است، رژيم صهيونيستي را هم اصلا به عنوان دولت نمي شناسيم.
وي در پايان سخنانش به بيان خاطره اي ديگر از سيره امام راحل در سياست خارجي پرداخت و گفت: امام جمعه يكي از شهرها نقل مي كرد كه وقتي برژنف ، رهبر شوروي در سال 1362 فوت كرد، امام هياتي را براي شركت در مراسم تدفين او فرستاد، كسي به امام اعتراض كرد كه اين شخص، كمونيست بوده، چرا بايد براي احترام او هياتي را به شوروي بفرستيم كه امام جواب داده بود: مگر مي توانيم دروازه كشور را به روي دنيا ببنديم؟
استمرار عزت جمهوري اسلامي در گرو پايداري در مواضع و حفظ ابتكار عمل است
نه شرقي نه غربي همواره مبناي سياست خارجي ايران است
علي اكبر ولايتي مشاور مقام معظم رهبري در سياست خارجي گفت: استمرار عزت جمهوري اسلامي بستگي به پايداري در مواضع و حفظ ابتكار عمل دارد.
به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، علي اكبرولايتي درهمايش "آموزه هاي سياسي امام در سياست خارجي" اظهار داشت: موضع نه غربي و نه شرقي به عنوان پايه سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران، به حساب مي آمده تاكنون نيز اين گونه است.
وي با بيان اينكه مقدمه تشكيل انقلاب اسلامي نفي سلطه شرق و غرب است، گفت: هر شخصيت ملي هر گاه در تاريخ ايران نسخه اي براي ايران پيچيد، در آن سلطه چپ و راست را نفي كرد.
مشاور مقام معظم رهبري در سياست خارجي با اشاره به اينكه برخي امروز مي گويند دردنياي امروز مرزها از بين رفته و ديگر وابستگي در ارتباط معنا ندارد، تصريح كرد: اين يك مغالطه آشكار است، وابستگي غيراز ارتباط است. بارها و بارها امام به بنده سفارش مي كردند به همسايگان ايران توجه كنيد و آنها را از بابت ايران خاطر جمع كنيد.
وزير خارجه اسبق جمهوري اسلامي كه در دولت هاي مير حسين موسوي و هاشمي رفسنجاني عهده دار اين مسئوليت بود، از اعتماد امام (ره) نسبت به خود خبر داد و گفت: من به سفارش امام درتمام اين دوره مسئوليت داشته وهر گاه جلسات سران 3 قوه تشكيل مي شد، بنده هم در آن جلسه بودم و اين نشان مي دهد مباني سياست خارجي ايران دردست رهبري و شخص اول كشور است.
ولايتي افزود: بر خلاف برخي تبليغات، امام مي فرمودند كه رابطه دولت با دولت هاست و در عين حال خود با ملت ها سخن مي گفتند.
وي درخصوص بحث صدور انقلاب اسلامي هم گفت: ما در سراسر جهان اسلام از جنوب فليپين تا شمال نيجريه امروز مي بينيم كه ايران را به اسم امام خميني مي شناسند و بعد از انقلاب فرانسه و انقلاب كمونيستي روسيه، سومين انقلابي بود كه جهان را دگرگون كرد.
ولايتي تاكيد كرد: استمرار عزت مابستگي به پايداري درمواضع دارد و بايد در عين حال ابتكار عمل را در دست داشته باشيم .
منافع ملي جز در قالب ايدئولوژي قابل تعريف نيست
امام با شعار نه شرقي نه غربي جهان را سه قطبي كرد
حسن رحيم پور ازغدي گفت: نبايد به بهانه تنش زدايي، امام زدايي كنيم، تنش زدايي به معناي امام زدايي، دقيقا همان چيزي است كه آمريكا مي خواهد.
به گزارش خبرنگار سياسي "مهر" ، حسن رحيم پور ازغذي، استاد دانشگاه در همايش " آموزه هاي امام در سياست خارجي " با تشريح ديدگاههاي امام راحل در زمينه ديپلماسي و سياست خارجي، گفت: تقريبا هيچ انديشه اي از امام نيست كه با نرم هاي بين المللي و غربي سازگار باشد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي اظهار داشت: غربي ها به اسم علم، ايدئولوژي خود را به ما تحميل كرده و مي كنند، تضاد منافع ملي و ايدئولوژي واقعي نيست، چون منافع ملي اصولا تعريف ايدئولوژيك دارد و جز در قالب ايدئولوژي قابل تعريف نيست.
رحيم پور افزود: ايدئولوژي زدايي از سياست خارجي غيرمنطقي و ضدعلمي است، علوم سياسي و علوم اجتماعي به مفهوم " پوزيويستي" اصلا علم نيستند، علمي كردن ديپلماسي به معناي ايدئولوژي زدايي ، اصلا معنا ندارد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به به اين مطلب كه " سياست خارجي يك فن محض يا علم محض نيست" ، گفت: شعار و ايده پردازي و آرمانگرايي كاملا در متن و بطن سياست خارجي وجود دارد.
رحيم پور تاكيد كرد: بايد مجددا جهان بيني انقلابي امام در روابط بين الملل را احياء كنيم، امروز قدرت غرب بر دلار و رسانه و سلاح است ولي قدرت ما مبتني بر آگاهي و آزادي خواهي توده ها است، واقعيت اين است كه ما جرات استفاده از قدرت خويش را نداريم، بايد تقسيم بندي هاي غربي از جهان و علم مثل تقسيم جهان به توسعه يافته و توسعه نيافته، جنوب-شمال و ...را زير سئوال ببريم.
وي در بخشي از سخنانش با تاكيد بر اينكه امروز ايران هژموني جهان اسلام را در دنيا به دست دارد، اظهار داشت: نبايد اسير تحكم سرمايه داري غربي شويم، نمونه اين تحكم دروغين اين است كه بكار برندگان بمب اتمي مانع استفاده ما از انرژي هسته اي مي شوند.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: امام در مباني سياست خارجي به مفهوم دقيق كلمه شالوده شكني كردند، با ارائه شعار نه شرقي -نه غربي، جهان را سه قطبي كردند، امام رسما از ملتها براي انقلاب عليه رهبران فاسد دعوت كردند و بيداري اسلامي را بنيان نهادند و انقلاب اسلامي را به جهان صادر كردند و خواستار تشكيل هسته هاي حزب الله در تمام جهان شدند.
رحيم پور خاطر نشان كرد: امام گفتند كه راه حل مساله فلسطين، مذاكره نيست، جهاد و شهادت است، نبايد به بهانه تنش زدايي، امام زدايي كنيم، تنش زدايي به معناي امام زدايي، دقيقا همان چيزي است كه آمريكا مي خواهد.
نظر شما