۲ تیر ۱۳۸۵، ۱۶:۴۸

/ گزارش خبری مهر از تحولات اتحادیه اروپا در بهار 85 /

مهمترین تحولات اتحادیه اروپا و عملکرد آن در بهار 85

مهمترین تحولات اتحادیه اروپا و عملکرد آن در بهار 85

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : اتحادیه اروپا همواره تلاش کرده است در عرصه داخلی و خارجی عملکرد مثبت و تاثرگذاری از خود به نمایش بگذارد.دراین گزارش به بررسی عملکرد اتحادیه اروپا در سه ماهه نخست سال جاری پرداخته شده است.

عملکرد اتحادیه اروپا در سه ماه گذشته را از دو منظر می توان مورد بررسی و کنکاش قرار داد :  1- سیاست داخلی ؛  2- سیاست خارجی .

الف - سیاست داخلی :

تحولات سیاست داخلی در اتحادیه اروپا طی سه ماه اخیر را می توان به دو بخش تقسیم کرد : 1- قانون اساسی واحد   ؛ 2- گسترش اتحادیه اروپا .

1- قانون اساسی واحد :

 برخی از کشورهای اروپایی و صاحبنظران بحران به وجود آمده درباره قانون اساسی واحد اروپا را به ناآگاهی مردم کشورهای عضو از مفاد آن وابسته دانستند .

به همین منظور پاره ای پیشنهادها مبنی بر اطلاع رسانی درباره قانون اساسی واحد مطرح شد .

از سوی دیگر تعدادی از مقام های اروپایی که از مفاد این قانون اساسی مطلع بودند خواستار اعمال برخی تغییرات در آن شدند .

"ولفگانگ شوسل"صدراعظم اتریش که کشورش در حال حاضر ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد در این زمینه اظهار داشت : تغییر احتمالی در برخی مفاد قانون اساسی واحد باید با نظر تمام اعضای اتحادیه اروپا صورت گیرد .

اتحادیه اروپا در راستای کاهش بحران قانون اساسی واحد تصمیم گرفت تا در نشست ماه آوریل خود نشست ویژه ای را با حضور تمام اعضا در تاریخ 27 و28 می (6،7 خرداد ) در وین مقر ریاست کنونی اتحادیه اروپا برگزار کند .

چندی بعد روزنامه اتریشی دی پرسه در مطلبی نوشت:  به نظر می رسد کشورهایی که هسته اصلی اتحادیه اروپا را تشکیل می دهند باید برای احیای دوباره قانون اساسی واحد اقدام کنند .

کشورهای ایتالیا، فرانسه، آلمان و اسپانیا از جمله کشورهایی هستند که باید با در پیش گرفتن تدابیر لازم مسیر تصویب و اجرای قانون اساسی واحد را در میان اروپا فراهم کنند.

سیاست اروپا مبتنی بر در پیش گرفتن ابزار لازم برای تحقق اهداف از پیش تعیین شده اتحادیه است .

استونی به عنوان پانزدهمین کشور اتحادیه اروپا نیز قانون اساسی واحد را به تصویب رساند. فنلاند نیز که پس از اتریش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده می گیرد، خبر از تصویب قریب الوقوع این قانون اساسی داد .

در نهایت وزرای امورخارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست ویژه خود تصمیم گرفتند تا سال 2009 میلادی را آخرین زمان برای تنظیم قانون اساسی واحد اعلام کنند .

 2- گسترش اتحادیه اروپا :

گسترش اتحادیه اروپا همواره یکی از دغدغه های مهم اتحادیه اروپا به شمار می آید. کمیسیون اروپا در نشستی که به منظور بررسی گسترش اعضای اتحادیه برگزارکرد پیوستن بلغارستان و رومانی به این اتحادیه را آغاز سال 2007 میلادی اعلام کرد .

اتحادیه اروپا باردیگر از رومانی،بلغارستان و ترکیه که خواهان عضویت دراین اتحادیه هستند خواست تا با تداوم روند اصلاحات در کشورهای خود به خواسته های اتحادیه جامه عمل بپوشانند.

این درحالی بود که برخی کشورهای اروپایی مخالفت خود را با تسریع در گسترش اتحادیه اروپا اعلام کردند. به طور مثال  دولت آلمان در این زمینه تصریح کرد که افزایش تعداد اعضای اتحادیه اروپا باید با بررسی های بسیار و پیش بینی های لازم در این باره صورت گیرد.

از سویی دیگر"ارکی تومیوجا" وزیر امورخارجه فنلاند که ریاست آتی اتحادیه اروپا را بر عهده دارد درگفتگو با روزنامه اتریشی استاندارد اظهار داشت: گسترش اتحادیه اروپا باید همچنان در دستور کار اعضا باشد .

 ب- سیاست خارجی :

سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از چند منظر قابل بررسی است .
1- اتحادیه اروپا - خاورمیانه  ؛ 2- اتحادیه اروپا - عراق ؛ 3- اتحادیه اروپا - ایران .

1-  اتحادیه اروپا - ایران :

در حالی که زمزمه هایی از گفتگوی مستقیم ایران - آمریکا درباره وضعیت عراق به گوش می رسید،"خاویر سولانا" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وجود هر گونه ارتباط بین مذاکرات تهران و واشنگتن درباره عراق با موضوع هسته ای تهران را رد کرد .

کارشناسان مسائل بین المللی،موضوع هسته ای ایران را مهمترین چالش پیش روی اتحادیه اروپا در بخش سیاست خارجی اعلام کردند .

این موضوع در حالی مطرح شد که اتحادیه اروپا علاقه مندی خود را در زمینه تداوم گفتگو با ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور اعلام کرده بود .

" فرانکوفراتینی" معاون رئیس کمیساریای اتحادیه اروپا از جمله مقاماتی بود که راه حل دیپلماتیک را بهترین شیوه برای موضوع هسته ای ایران قلمداد کرد .

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در برخی از موضعگیری های خود در راستای اعمال فشار سیاسی علیه تهران ، شورای امنیت را بهترین گزینه برای موضوع هسته ای ایران اعلام کرد .

این در حالی است که در پاره ای موضعگیری های خود توسل به شیوه های دیپلماتیک را بهترین راهکار مورد نظر برای حل و فصل پرونده هسته ای این کشور تلقی کرد .

"سولانا " همواره با رد هر گونه حمله نظامی علیه ایران خاطر نشان کرده است: این موضوع را که ممکن است آمریکا برای پایان دادن به برنامه های هسته ای ایران به تاسیسات هسته ای این کشور حمله کند منتفی است .

به گزارش مهر، مورد دیگری که در موضوع هسته ای ایران و برخورد اروپا با آن خودنمایی می کند پیوستن این کشور به باشگاه کشورهای هسته ای جهان بود .

اتحادیه اروپا در نخستین واکنش خود در واکنش به اظهارات " محمود احمدی نژاد" رئیس جمهوری ایران مبنی بر دستیابی این کشور به غنی سازی اورانیوم اعلام کرد:اتحادیه اروپا در حال آماده کردن مواردی برای اعمال تحریم علیه ایران است .

"سولانا" در یک موضع گیری متفاوت اظهار داشت : وزرای امورخارجه اتحادیه اروپا به طور پنهانی"کاغذهای گزینه ای " را تدارک دیده اند تا تحریم علیه ایران را مورد بررسی قرار دهند .

در همین حین،اتریش که در حال حاضر ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد موضوع گفتگوی مستقیم ایران - آمریکا را بهترین راهکار مناسب برای حل و فصل پرونده هسته ای ایران دانست .

مقام های مختلف اتحادیه اروپا در دیدار و گفتگوهای مختلف و متعدد خود با مقام های ایران بارها بر افزایش سطح همکاری های هسته ای این کشور با جامعه بین الملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید و پا فشاری کردند.

در آخرین روزهای بهار " خاویر سولانا " مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای ارائه برخی پیشنهادهای به ایران سفر کرد . وی مدعی بود که بسته پیشنهادی به ایران حاوی مشوقها و تهدیدها برای ایران است .

غرب در پیشنهاد ارائه شده خود بار دیگر خواستار توقف غنی سازی اورانیوم ایران شده بود. مقام های ایران تاکنون پاسخی به این پیشنهادها نداده اند .

با وجودی که کشورهای مستقل و افکارعمومی جهان بر ضرورت حل صلح آمیز این موضوع درچارچوب آژانس و بر اساس قوانین بین المللی تاکید می کنند،آمریکا وهم پیمانانش از جمله انگلیس،فرانسه وآلمان با ادامه بی اعتنایی به ارگانهای بین المللی ازجمله آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل این مسئله ازراه صلح آمیز،آشکارا قوانین بین المللی وخواست افکارعمومی مبنی بر ضرورت حل صلح آمیز این مسئله را نادیده می گیرند و همچنان به تنش آفرینی و جنجال سازی درباره فعالیتهای صلح آمیز تهران وبدبین کردن افکار عمومی جهان به این فعالیتها و منحرف کردن نگاههای جهانیان از زرادخانه مخوف سلاحهای کشتار جمعی به ویژه هسته ای رژیم صهیونیستی ادامه می دهند.

مقام های مختلف اتحادیه اروپا در دیدار و گفتگوهای متعدد خود با مسئولان جمهوری اسلامی ایران بارها بر افزایش سطح همکاری های هسته ای این کشور با جامعه بین الملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید و پافشاری کردند.

با وجودی که کشورهای مستقل و افکار عمومی جهان بر ضرورت حل صلح آمیز این موضوع در چارچوب آژانس و بر اساس قوانین بین المللی تاکید می کنند،آمریکا و همپیمانانش از جمله انگلیس، فرانسه و آلمان با ادامه بی اعتنایی به ارگانهای بین المللی از جمله آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل این مسئله از راه صلح آمیز، آشکارا قوانین بین المللی و خواست افکار عمومی مبنی بر ضرورت حل صلح آمیز این مسئله را نادیده می گیرند و همچنان به تنش آفرینی و جنجال سازی درباره فعالیتهای صلح آمیز تهران وبدبین کردن افکار عمومی جهان به این فعالیتها و منحرف کردن نگاههای جهانیان از زرادخانه مخوف سلاحهای کشتار جمعی به ویژه هسته ای رژیم صهیونیستی ادامه می دهند.

2- اتحادیه اروپا - خاورمیانه :

 " بنیتا فررو - والدنر " کمیسر سیاست خارجی اتحادیه اروپا  در سخنانی در بروکسل اعلام کرد : اتحادیه آماده است برای پیشبرد روند صلح با دولت ائتلافی رژیم صهیونیستی همکاری کند.

این تصمیم در پی آن صورت گرفت که حزب کادیما به ریاست ایهود اولمرت کفیل نخست وزیر رژیم صهیونیستی سرانجام با کسب 32 درصد آراء در انتخابات پارلمانی این رژیم در 28 مارس(8 فروردین 85) پیروز شد .

از سویی دیگر "مارک اوته"نماینده اتحادیه اروپا درخاورمیانه با تاکید براینکه اروپا تنها در صورتی با دولت جدید فلسطینی به رهبری حماس مذاکره خواهد کرد که این جنبش دست از مواضع اصولی خود بردارد،اعلام کرد که این احتمال می رود که رهبران اروپایی تماس و ارتباط با مقام های تشکیلات خودگردان را بپذیرند.

وی همچنین افزود:"ما با دقت به آنچه که به معنای اجرای وظائف ما است، نگاه می کنیم تا نیازهای اساسی فلسطینی ها را برآورده کنیم."

چندی بعد"کاندولیزا رایس"وزیرامورخارجه آمریکا با سفر به چند کشورعضواتحادیه اروپا موضوع خاورمیانه را محور گفتگوهای خود قرار داد.

در این میان اروپایی ها برای یافتن یک سیاست واحد با آمریکا درقبال خاورمیانه راهکارهایی را در نظر گرفته و خاطر نشان کردند که درهنگام لزوم آن را به کار خواهند گرفت .

اتحادیه اروپا دربخش خاورمیانه همچنین تصمیم به قطع کمک های مالی خود گرفت که این امر واکنش بسیاری را در جامعه بین الملل به همراه داشت .

در پی این موضوع "اما لودوین"سخنگوی کمیسیون اروپا در سخنانی در بروکسل تصریح کرد:پس از آنکه کمیسیون اروپا کمکهای مالی خود به جنبش حماس را متوقف کرد، برخی از مقام های فلسطینی از جمله ابومازن رئیس تشکیلات خودگردان خواهان ازسرگیری این کمکها شدند.

وی درادامه خاطر نشان کرد:کمیسیون اروپا در حال بررسی شرایط و موقعیت کنونی بوده و براین اساس برای از سرگیری کمکهای مالی خود به حماس در تلاش است .

سخنگوی کمیسیون اروپا همچنین اظهار داشت:اتحادیه اروپا همچنان در تلاش است تا حماس را برای به رسمیت شناختن اسرائیل متقاعد کند.

به دنبال این مسئله کمیته چهارجانبه در پایان نشست خود در نیویورک به اتحادیه اروپا پیشنهاد داد یک تشکل بین المللی به مدت سه ماه برای انتقال کمک به فلسطینی ها تاسیس شود.

کمیته چهارجانبه دربیانیه ای اعلام کرد: این کمیته علاقه مند به تاسیس تشکیلات بین المللی موقت با هدف و مدت مشخص است که با شفافیت و مسئولیت تمام فعالیت کند و کمک های مستقیم از هر نوعی را به ملت  فلسطین منتقل کند.

" اودوین" پس از این ماجرا احتمال پرداخت حقوق به مجموعه ای از کارمندان فلسطینی را از طریق ساز و کار موقتی که برای اتحادیه اروپا تعیین شده است، بعید ندانست.

از سویی دیگر کمیسیون اروپا با توجه به وخامت اوضاع در خاورمیانه از اعطای 34 میلیون یورو کمکهای بشر دوستانه به ملت فلسطین خبر داد .

کمیسیون اروپا همچنین اعلام کرده است: این کمکهای مالی در اختیار ملت فلسطین(نه کابینه حماس) قرار خواهد گرفت .

اتحادیه اروپا همچنان به تحریم مالی و سیاسی کابینه حماس ادامه می دهد و رفع این تحریم را به سه شرط منوط کرده است اینکه حماس، رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد و از مقاومت دست بردارد وتوافقات امضا شده سابق را بپذیرد.

" لوئیز میشل " یکی از کمیسرهای اتحادیه اروپا در این زمینه تصریح کرد: پارلمان اروپا نیز بر سر اعطای این مبلغ مالی توافق کرده است .

 وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست اخیر خود درباره ایجاد سازوکاری برای کمک مالی به فلسطینیان بدون پرداخت هرگونه کمکی به کابینه حماس بحث وتبادل نظر کردند.

اتحادیه اروپایی همچنین امیدوار است که اسرائیل ازاین ساز و کار برای ازسرگیری واریز وجوه مالیاتی و عوارض گمرکی مسدود شده که ارزش آن به 60 میلیون دلار در ماه می رسد، به فلسطینیان استفاده کند. 

 به گزارش مهر، پس ازاین موضوع "کریستین گالاچ" سخنگوی "خاویر سولانا " مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتگو با روزنامه زود دویچه سایتونگ با اعلام انتقاد اتحادیه اروپا از سیاستهای " ایهود اولمرت " نخست وزیر رژیم صهیونیستی در قبال فلسطینی ها افزود : نمی توان برای حل بحران خاورمیانه سیاستهای یکجانبه گرایانه را در پیش گرفت .

وی در ادامه با اشاره به پیروزی حماس در انتخابات اخیر فلسطین تصریح کرد: اگر چه اختلاف نظرهایی میان اتحادیه اروپا و حماس وجود دارد،اما این امر نباید به معنای پایان ارتباط دوجانبه محسوب شود .


3-  اتحادیه اروپا - عراق
:

وزرای امورخارجه اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل که همزمان با نخستین روزهای سال جدید شمسی بود،برای آغاز مذاکرات تجاری با عراق چراغ سبز دادند.

وزیران امور خارجه عضو این اتحادیه برای آغاز مذاکرات درباره توافقنامه همکاری تجاری با عراق بلافاصله پس از تشکیل دولت جدید عراق چراغ سبز دادند.

به گزارش مهر،25 وزیر عضو این اتحادیه، کمیساریای اروپایی را مامورگفتگو درباره این توافقنامه کردند، این توافقنامه شامل مسائل مربوط به تجارت کالاها و خدمات و تدابیری برای تشویق سرمایه گذاری ها و مسائل سیاسی مانند توسعه و کاهش فقر و حمایت از محیط زیست و حقوق بشر خواهد بود.

چندی بعد "اما ادوین"سخنگوی روابط خارجی اروپا اعلام کرد : کمیسون اروپا امروز وعده داد تا کمکی به مبلغ 200میلیون یورو برای مشارکت در بازسازی عراق به این کشور اعطا کند.

وی افزود:مبلغ یاد شده به عنوان "کمک های جدید" سال 2006میلادی است که به مبلغ 518 میلیون یوروی اعطایی اتحادیه اروپا به عراق در سالهای 2003 و 2005 میلادی اضافه می شود.  

110میلیون یورو از کمک های کمیسیون اروپا برای بهبود سطح زندگی مردم عراق با تاکید بر آموزش و بهداشت و کار در این رابطه، 40 میلیون برای حمایت ازروند سیاسی و انتخاباتی ، 40میلیون برای تقویت موسسات ذیربط در بخش  انرژی؛ بازرگانی و موسسات مالی  اختصاص خواهد یافت و 10میلیون یورو نیز برای دولت عراق جدید اختصاص خواهد یافت تا با اولویت های جدید خود و وضعیت موجود سازگار شود. 

کد خبر 335430

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha