دكتر غلامرضا اعواني، رئيس موسسه پژوهشي حكمت فلسفه ايران، در گفتگو با خبرگزاري "مهر" درباره ضرورت تبيين آراي سنت گرايي در جامعه علمي ايران گفت: آراي سنت گرايان چيزي جداي از وضعيت جامعه نبوده و سنت هميشه جاري و ساري است اما به دليل هجمه هاي مدرنيته سنت از ذهن ما محو شده است.
وي در ادامه اظهار داشت: براي اينكه بدانيم سنت چيست بايد در ابتدا بدانيم كه سنت چه چيزي نيست. معمولا در زبان فارسي، سنت به معناي پيروي صرف و در واقع غيرمعقول از برخي آداب و رسوم به كار برده مي شود كه اين معنا در اينجا مورد نظر نيست. بايد بين معناي مذموم و معناي محمود سنت فرق بگذاريم كه در قرآن بين اين دو معنا فرق گذاشته شده است.
دكتر اعواني با تاكيد بر اين نكته كه سنت در قرآن نيز به كار رفته گفت: در قرآن يك معناي محمود نيز براي سنت به كار رفته كه سنت يعني يك سنت الهي، ازلي و ابدي و زوال ناپذير. يعني قوانين و نواميس تغييرناپذير و مطلق الهي كه در تمامي وجود ساري و جاري است و بعدي از دين، يعني اساسي ترين بعد دين، هم ناظر به آن است و سنت بيش تر به اين معنا نظر دارد.
رئيس موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران در ادامه اظهار داشت: سنت گرايان مسئله هنر را نيز جزء لاينفك حيات بشري مي دانند اما متأسفانه هنر از دين بسيار فاصله گرفته و تبديل به يك مفهوم انتزاعي شده است . به قول بوركهارت اگر مي خواهيد اسلام را بشناسيد بناهاي تاريخي و هنري اسلام براي شناخت كافي است. هنر معنوي جنبه تزئيني ندارد و هنر در مدرنيسم امروزه جنبه نمايشي دارد . ديگر آن كه زيبايي امري الهي است و خداوند زيباست و همه چيز را زيبا آفريده است .
دكتر اعواني زندگي سنتي را ادامه همان كار الهي دانست و خاطر نشان كرد : هنر همه جاي زندگي را احاطه كرده است و هنر سنتي با تمام اركانش مبادي الهي را به انسان نمايان مي سازد . هنر تجلي بيروني كمال است و جمال و كمال در جهان امروز فراموش شده است .
وي سنتگرايان را احياء كننده حكمت الهي دانست و گفت : در تمدن جديد صناعت مظهر زشتي پيدا كرده است ، ارتباط حقيقت و هنر در بيان هنر سنتي آمده است و بنابراين با فضيلت در ارتباط است و اين در گفتار افلاطون مشهود است، علم سنتي نيز با معناي تحقق در ارتباط است و هنرمند قديم به واسطه علم متحقق است كه به بطن حقيقت پي مي برد ، تحقق با حق اليقين هماهنگ است و به واسطه اين تحقق آن را در خارج به وجود مي آورد .
نظر شما