كاظم جلالي در گفت و گو با خبرنگار پارلماني "مهر"، درخصوص سئوال خود و آقايان افروغ و نادران دو نماينده ديگر مجلس از وزير دفاع درخصوص سقوط هواپيماي سي 130 ارتش در شهرك توحيد تهران كه منجر به كشته شدن تعداد زيادي از خبرنگاران و عكاسان و تصويربرداران رسانه هاي گروهي شد، ، اظهارداشت: اولين سئوال ما از وزير دفاع اين است كه اكنون پس از گذشت ماهها از اين حادثه توضيح دهد در پيگيري هاي به عمل آمده آيا مشخص شد كه هواپيما به لحاظ فني كاملا بازرسي شده بوده است؟ و آيا صحيح است كه خلبان هواپيما حاضر به پرواز نبوده؟
مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تصريح كرد: اساسا صحت اين مطلب هم كه نوع هواپيما سي 130 كه در اختيار ايران است، همواره داراي نقص و دچار تاخير در پرواز است، نيز مورد سئوال است.؟
جلالي افزود: بخش ديگري از سئوال مورد نظر اين است كه آيا انتقال جمع كثيري از اصحاب رسانهها كه شهروندان غيرنظامي هستند، با هواپيمايي كه وظيفهاش حمل بار و يا انتقال نيرو است، عمل درست و صوابي است؟ و آيا درست است كه هواپيما چندين ساعت تاخير داشته و در صورت صحت، دليل تاخير اين مسئله چه بوده است؟
نماينده شاهرود گفت: طراحان سئوال همچنين از وزيردفاع پرسيده اند چرا در حالي كه هواپيما داراي نقض فني بوده و علي الظاهر خلبان هم با شدت تمام اين موضوع را به برج پرواز اعلام كرده، باز هم هواپيما به داخل شهر هدايت شده در حالي كه ظاهرا مي توانسته است، خارج شهر يا در فرودگاه امام خميني (ره) فرود بيايد.
گفتني است؛ 24 خرداد ماه جاري، سازمان قضائي نيروهاي مسلح طي اطلاعيه اي نتايج رسيدگي به پرونده سقوط هواپيماي سي 130 كه 15 آذر 84 رخ داد را به اين شرح اعلام كرد:
1/ 4) اشكال در سيستم ناوبري هواپيما – كاركنان پايگاه هوايي مهرآباد در تعويض سيستم VOR هواپيماي سي 130 مرتكب اهمال و سهل انگاري شدهاند و فرماندهان مربوطه نظارت صحيحي بر عملكرد زير مجموعه خود اعمال نكردهاند كه اين امر منجر به انحراف هواپيما از مسير اصلي خود هنگام فرود در فردگاه مهرآباد شده است.
2/ 4)
سهل انگاري كنترلر تقرب (رادار) و برج مراقبت و مسوولان اداره مراقبت پرواز فرودگاه مهرآباد ،براساس تحقيقات به عمل آمده و نظريه كارشناسان به ويژه هيات كارشناسان پاكستاني (عضو ايكائو) در هنگام انحراف هواپيما از مسير اصلي خود، كنترلرهاي تقرب و برج مراقبت طبق مقررات سازمان ايكائو و دستورالعملهاي موجود وظيفه داشتهاند كه هواپيماي داراي نقص فني و در حين فرود اضطراري را تا زمان نشستن بر باند فرودگاه، تحت نظارت و مراقبت دقيق خود قرار داده و هرگونه انحرافي را به خلبان تذكر دهند ليكن به وظايف قانوني خود به درستي عمل نكرده و مسئولان اداره مراقبت پرواز نيز مديريت صحيحي بر مجموعه خود اعمال نكردند.3/ 4)
بر اساس بررسيهاي انجام شده و اعلام مراجع امنيتي هيچ گونه قرائن و شواهدي دال بر انجام اقدامات خرابكارانه در هواپيما به دست نيامده است.4/4)
مجموع خطاها و سهل انگاريهاي به عمل آمده در پايگاه هوايي مهر آباد و ادارهي مراقبت پرواز فرودگاه مهرآباد در وقوع اين سانحه نقش داشته است.در بخش پاياني اين اطلاعيه اعلام شد كه بر اساس قرار نهايي دادسراي نظامي تهران كه در 93 صفحه تنظيم شده است و با توجه به نتايج تحقيقات و بررسيهاي به عمل آمده، معاينات و تحقيقات محلي، نظريات هياتهاي كارشناسي و اظهارات شهود و مطلعان، قصور چهار نفر از مسئولان و كاركنان تيپ ترابري منطقه هوايي مهر آباد و چهار نفر از مسئولان و كاركنان بخش مراقبت پرواز و تقرب (اپروچ) فرودگاه مهرآباد، در اين سانحه اثبات و پرونده آنان به اتهام مشاركت در اهمال، سهل انگاري، بي مبالاتي و عدم رعايت نظارت دولتي مقررات ايمني مربوط به پرواز و هوانوردي منجر به قتل غير عمدي (شهادت) سرنشينان هواپيما ، تعدادي از رهگذران و ايراد صدمه بدني غيرعمدي به تعدادي از ساكنان و رهگذاران محلي با صدور قرار مجرميت و كيفر خواست به دادگاه نظامي تهران ارسال گرديد.
سازمان قضائي نيروهاي مسلح درخصوص ادامه رسيدگي به پرودنده نيز تاكيد كرد: رسيدگي به پرونده در دادگاه نظامي يك تهران ادامه پيدا خواهد كرد و بديهي است كه بر اساس حكم دادگاه و طي مراحل دادرسي، مقصران نهايي و ميزان قصور متهمان تعيين خواهد شد.
تلاش دادسراي نظامي تهران بر اين بوده است كه با تحقيقات همه جانبه و دقيق، علل وقوع اين سانحه را به دست آورد و مقصران را فارغ از انتساب آنان به سازمانهاي مختلف شناسايي نمايد كه با لطف خداوند و تلاش و كوشش مداوم و شش ماهه قضات دادسراي نظامي تهران اين امر تحقق يافت.
از همكاري رسانه هاي گروهي كه اين امكان را فراهم كردند تا دادسرا در جوي آرام و منطقي تحقيقات خود را به انجام رساند، تقدير به عمل ميآيد
نظر شما