به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از دبيرخانه شوراي اطلاعرساني دولت، صبح امروز (شنبه) در مراسمي كه به مناسبت 27 خرداد ماه (روز جهاني بيابان زدايي) با شعار جهاني "زيبايي بيابانها ـ پيامدهاي بيابانزايي " با حضور مسوولان كشوري سفرا و نمايندگان كشورهاي مختلف برگزار شد، قرار بود وزير جهاد كشاورزي سخنراني كند كه به دليل مشغله كاري متن سخنان وي از سوي يك يكي از مسوولان كنوانسيون بيابانزايي خوانده شد.
در متن سخنراني وزير جهاد كشاورزي كه مقدسي ـ مرجع بينالمللي كنوانسيون بيابانزايي ـ آن را قرائت كرد آمده است: امروز معضلات زيست محيطي نظير گرم شدن سياره زمين، بيابانزايي و كمبود آب شيرين و تهديدات مرتبط با تنوع زيستي، ابعاد وسيع جهاني به خود گرفته و توجه همگان را در سطح بينالمللي به خود جلب كرده و نامگذاري سال 2006 به عنوان سال بيابانزايي با همين نگرش صورت گرفته است.
وزير جهاد كشاورزي اظهار كرده است: فقر، مهاجرت، كاهش امنيت غذايي و تشديد بلاياي طبيعي بخشي از تبعات منفي اين پديده است و مهار بيابانزايي از طريق مديريت پايدار سرزمين و منابع آب و خاك و پوشش گياهي در برنامهريزيهاي كشور از جايگاه و اولويت ويژهاي برخوردار است.
وي در ادامه گفته است: شرايط اقليمي، اكولوژيكي ايران ضمن فراهم آوردن تنوع توليدات كشاورزي، محدوديتهايي را نيز در راه توسعه آن فراهم آورده است كه از آن جمله ميتوان به كمبود منابع آب، محدوديت اراضي مناسب توسعه كشاورزي اشاره كرد و اين در حالي است كه افزايش سريع جمعيت كشور در دهههاي گذشته نياز به افزايش سريع در توليد محصولات كشاورزي را به دنبال داشته است.
اسكندري در ادامه سخنان خود اذعان كرده است: در برنامه چهارم توسعه در بخش كشاورزي، ضمن تاكيد بر دستيابي به رشد پايدار در شاخصهاي توليدي، كشاورزي، امنيت غذايي و فقرزدايي و ايجاد اشتغال در بخش موضوعات مربوط به حفاظت منابع پايه و حذف عوامل ناپايداركننده اشاره شده است.
او افزوده است: موضوعاتي نظير آمايش سرزمين و توازن منطقهاي، افزايش كارايي مصرف آب در بخش كشاورزي، برداشت سفرههاي آب زيرزميني، كاهش دام مازاد بر مراتع و تعادل دام و مرتع، كنترل كانونهاي بحراني فرسايش بادي، پوشش كامل حفاظتي در جنگلهاي كشور و توسعه جنگلها و فضاي سبز در مناطق خشك و نيمه خشك و عطف توجه به مباني و مفاد اسناد برنامه اقدام ملي بيابانزدايي و تنوع زيستي از اجزاي مهم اين سياست تلقي ميشود.
اسكندري خاطر نشان كرده است كه در بخش آب قابل ذكر است كه مديريت جامع منابع آب فرآيندي است با ابعاد مختلف، كه نه تنها مشاركت موثر تشكيلات دولتي در سطوح مختلف دروني بخش آب، بلكه ساير بخشهاي اقتصادي و اجتماعي و بخش خصوصي را الزام ميكند و توجه مناسب به كليه امور مهم فيزيكي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي در اداره امور منابع آب و لحاظ كردن كليه پيوندها و ارتباطات اصلي ميان اجزا و عوامل مهم در تحليلها و بررسيهاي تصميمساز، مباني مديريت جامع و يكپارچه آب را تشكيل ميدهد.
وي افزوده است: راهبرد اصلي بخش تحقيقات بايد به محور رسالت پايش پايدار و از ديدهباني بههنگام و هشداردهنده، از جريانات كاهنده كارايي سرزمين در كشور به منظور صيانت از تنوع زيستي و تسهيل امنيت غذايي شكل گرفته و هدايت شود.
وي در ادامه به مصرف انرژي در كشور اشاره كرده و افزوده است: در مقياس جهاني و با توجه به سطح توسعه اقتصادي ايران مصرف سرانه انرژي در كشور بالا بوده و شاخص شدت انرژي كه به معناي مصرف انرژي به ازاي يك واحد توليد ناخالص داخلي است نسبت به ساير كشورها بيشتر است و بديهي است كه پايين بودن قيمت انواع كانونهاي انرژي، در رشد مصرف آن و استفاده غير منطقي از آن دخالت دارد.
اسكندري در ادامه گفته است: اين روند، لزوم تغيير الگوي مصرف انرژي را محسوس ميكند و اگرچه تغيير الگوهاي رفتاري فرآيند طولاني است، استفاده از انرژيهاي جايگزين سوختهاي فسيلي به عنوان انرژيهاي لايزال بدون نياز به هزينههاي هنگفت شبكههاي انتقال از عوامل موثر جلوگيري و تسهيل در جنگلها و مراتع كشور است.
در پايان متن سخنان وزير جهاد كشاورزي آمده است: كميته ملي بيابانزدايي جمهوري اسلامي ايران اهتمام جدي را در پيگيري اهداف كنوانسيون در دستور كار قرار داده است و با وجود ساختارهاي قانوني، اجرايي و مشاركتي موجود و برخورداري كشور از پتانسيلهاي علمي پژوهش تحقيقاتي و دانش غني بومي، برقراري تعادل در بهرهبرداري از منابع پايه كشورامري دستيافتني و ميسر است.
نظر شما