دكتر "رضا رستمي" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود: يكي از مهمترين چيزهايي كه باعث مي شود كنكور به طور جدي سلامت روان را به خطر بياندازد نگاهي است كه خانواده و جامعه به يك فرد كنكوري دارند. اطرافيان هميشه از داوطلب كنكور به دست آوردن نتيجه خوب را انتظار دارند.
وي ادامه داد: نكته اي كه بايد توجه داشت اضطرابي است كه والدين و جامعه منتقل مي كنند. آنها درخواست تلاش بيشتر را از داوطلب نمي كنند بيشتر نتيجه را انتظار دارند و به هوش كه در كنترل فرد نيست تكيه مي كنند. اين درحالي است كه بايد بيشتر بر تلاش كه عنصري قابل كنترل است تأكيد كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران گفت: عامل اضطراب در كنكور نقطه صفري است كه همه يا هيچ را به داوطلب تلقين مي كند. بايد علايق شناسايي شود و افراد را به سمت و سوهايي به جز كنكور هدايت كرد. تا تنها افرادي كه واقعا به ادامه تحصيل علاقه دارند به دانشگاه ها وارد شوند.
وي با بيان اين كه اضطراب از نا آگاهي افراد ناشي مي شود خاطر نشان كرد: هميشه به داوطلبان اعلام مي شود يك ميليون و .... در كنكور شركت مي كنند اما تمامي اين تعداد رقيب سرسخت براي قبولي محسوب نمي شوند و قسمت اعظم داوطلبان به درستي درس نخوانده و در انتظار قبولي نيز نيستند اين اطلاعات و آگاهي ها بايد به داوطلبين ارائه شود.
اين روانپزشك تأكيد كرد: اضطراب و رخ دادن آن در زمان آزمون طبيعي است. اين موضوع تا زماني كه موجب انگيزش، هوشياري و برانگيختگي فرد شود مطلوب است و باعث پيشرفت نيز مي شود اما بايد تفاوت ميان اضطراب طبيعي و بيمار گونه شناسايي و اضطراب بيمار گونه درمان شود. از اين رو اضطراب زمان كنكور نيز در صورت بيمار گونه بودن بايد كنترل شود.
رستمي در خصوص تأثير اضطراب در عملكرد داوطلب حين پاسخگويي به سئوالات گفت: اضطراب بيش از اندازه در يادآوري آموخته هاي گذشته تداخل ايجاد مي كند و فرد را در تصميم گيري براي انتخاب گزينه صحيح با مشكل مواجه مي كند. همچنين اين امر باعث مي شود داوطلب تمامي تمركز خود را معطوف به نتيجه آزمون كند و تمركز در پاسخگويي به سئوالات كاهش يابد.
وي به نقش رسانه ها در آستانه كنكور اشاره كرد و افزود: رسانه ها بايد با تأكيد بر تلاش افراد در اين روزها نقش آفريني كنند و بر نتيجه كه به آيتم هاي غير قابل كنترل داوطلب مربوط مي شود تكيه نكنند. بايد از داوطلب تنها در برابر آنچه كه مسئولش است انتظار داشت.
نظر شما