۲۹ خرداد ۱۳۸۵، ۸:۱۵

عراق ميدان امتيازگيري براي كشورهاي اروپاي شرقي ؛ تحليل مهر به بهانه سفر امروز وزيرخارجه لهستان به آمريكا

عراق ميدان امتيازگيري براي كشورهاي اروپاي شرقي ؛ تحليل مهر به بهانه سفر امروز  وزيرخارجه لهستان به آمريكا

خبرگزاري مهر - گروه بين الملل : مشكلات امنيتي آمريكا در عراق تبديل به ميدان جمع آوري امتياز براي كشورهاي اروپاي شرقي شده است .

 به گزارش خبرگزاري مهر، آنا فوتيگا وزير خارجه لهستان روز دوشنبه از واشنگتن ديدار خواهد كرد . وي قبل از سفر به آمريكا گفت : "لهستان خواهان تقويت تيم نيروهاي غير نظامي خود است و حداقل تا پايان سال 2006 در عراق خواهند ماند".

دولت لهستان درسپتامبر سال 2003 ميلادي به منظورمشاركت با آمريكا و با هدف تامين امنيت و ثبات درعراق حدود 2700نظامي خود را به اين كشور اعزام كرد. در حال حاضر 880 نيروي لهستاني در عراق به سر مي برند و چيزي در حدود 1200 سرباز از ساير كشورها از جمله لتوني تحت فرماندهي خود قرار دارد .

از ديدگاه مقامات لهستاني اتحاد با آمريكا يك عامل بنيادين در امنيت لهستان است و از طرف ديگر ورشو را متحدي معتبر و قابل اعتماد در پياده كردن طرحهاي راهبردي واشنگتن معرفي مي كند . همچنين مقامات لهستاني اهدافي چون جلب كمك هاي خارجي و افزايش روابط تجاري را درقبال دفاع از سياستهاي آمريكا دنبال مي كنند. تاكنون لهستان توانسته است 220 ميليون دلار كمك از اين همكاري ها را به خود اختصاص دهد .

اشتياق جلب كمك هاي آمريكا و دستيابي به توسعه از نردبان سياستهاي جهاني واشنگتن ، تبديل به يك راهبرد در كشورهاي اروپاي شرقي و از جمله لهستان شده است . ايجاد سپر موشكي در اروپا از جمله طرحهايي است كه آمريكا خواهان اجراي آن در اروپا مي باشد و لهستان به همراه جمهوري چك از كانديداهاي ميزباني آن مي باشند .

توجيه آمريكا  درباره چنين طرحي تهديد كشورهاي آسيايي كره شمالي و ايران و حتي روسيه و چين عنوان شده است . واشنگتن اميدوار است براي مقابله با حمله موشكي اين دسته از كشورها 10 موشك را در اروپاي مركزي تا سال 2011 ميلادي مستقر كند . پنتاگون چندي پيش ضمن تاييد اين طرح اعلام كرد كه هنوز درباره مكان اين سيستم دفاع موشكي تصميم گيري نشده است .

بر اساس داده هاي اوليه نصب مرحله اول رهگيرها موشكي حدود 6/1 ميليارد دلار هزينه در بر خواهد داشت و كشورهاي لهستان و جمهوري چك اولويت مكاني تاسيس سايت موشكي مي باشند .

در تحولات بين المللي موضع اروپا پس از جنگ سرد به سوي همگرايي و پرهيز از تنش سوق پيدا كرده است اما بر خلاف اتحاديه اروپايي ، آمريكا بر شدت سياستهاي تهاجمي خود افزوده است . اين موضع دوگانه ، كشورهاي اروپايي را در پذيرش طرحهاي تهاجمي واشنگتن محافظه كار بار آورده است .

كشورهاي اروپاي غربي كه به مدت 45 سال درگير نزاع دو قطب شرق و غرب بوده اند چندان تمايلي به پيگيري چنين طرحهايي ندارند . در مقابل كشورهاي اروپاي شرقي علاقه مند ميزباني طرح سپر ضد موشكي آمريكا هستند. مشاركت نظامي لهستان و يا كشورهايي نظير روماني در مسايل امنيتي عراق و استقبال از سياستها جهاني آمريكا همگي در راستاي سياست درآمدزايي از كارهاي خدماتي نظامي قابل ارزيابي است .

كشورهاي اروپاي شرقي كه وارث اقتصاد غير مدرن نظام سوسياليستي هستند به سختي مي توانند در بازار رقابتي جهان امروز حرفي براي گفتن داشته باشند . بنابراين اين كشوها به سان علفي كه از رطوبت چتر حمايتي قارچ تغذيه مي كنند در صدد هستند با پناه جستن به اقتصاد برتر آمريكا حداقل بخشي از هزينه هاي جاري خود را از اين راه تامين كند . 

تحليل مهر حاكي است چنين رويكردي تا زماني كه سقف توسعه اين دسته از كشورها ارتقاء نيابد ادامه خواهد داشت و مياديني چون عراق ابزارهاي دستيابي به اهداف خواهند بود . كشورهاي بلوك شرق از نياز آمريكا به مشاركت ساير كشورها در تامين امنيت و تقسيم مصايب عراق با ساير كشورها كاملا آگاهند و از همين رو با بهره جستن از فرصت عراق به دنبال جمع آوري امتيازهاي مالي از اين كشور هستند .

کد خبر 341531

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha