۲۲ تیر ۱۳۸۵، ۸:۲۵

شبكه چهار سيما و راه ناتمام ؛ گفتاري در باب توقف اولين مجله تصويري ادب و انديشه در شبكه چهار سيما

شبكه چهار سيما و راه ناتمام ؛ گفتاري در باب توقف اولين مجله تصويري ادب و انديشه در شبكه چهار سيما

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : چندي پيش خبر توقف برنامه "آفاق" اولين مجله تصويري ادب و انديشه در شبكه چهار سيما منتشر شد . آنچه مي خوانيد مقاله اي در همين زمينه به قلم محمد عزيزي - نويسنده ، مدرس دانشگاه و مدير نشر روزگار است كه از سوي نگارنده در اختيار مهر قرار گرفته است .

به گزارش گروه فرهنگ و ادب خبرگزاري مهر ، عزيزي كه مقاله خود را با اين بيت مشهور از حافظ :  " كسي كه حسن و خط دوست در نظر دارد  / محقق است كه او حاصل بصر دارد ، آورده است : سالها پيش از اين، وقتي كه محمود اسعدي سر دبير كيهان فرهنگي بود، هر شماره از آن ماهنامه را به تجليل از يكي از چهره هاي ماندگار عرصه ادب و فرهنگ و هنر اختصاص مي داد و من و بسياري ها هميشه مشتاق و منتظر خواندن آن ويژه نامه هاي خوب و به ياد ماندني بوديم ، بعدها كه او از كيهان فرهنگي رفت، وقفه اي در انتشار اين ويژه نامه ها پيش آمد وانصافا خلاء ايجاد شد كه جاي بسي دريغ داشت .

چندي بعد نخستين مجلسه فرهنگي تصويري به همت او در شبكه چهار سيما بنياد گذاشته شده كه تا دو ماه پيش توليد و پخش مي شد كه متاسفانه با نظر مدير جديد تعطيل شد ، در خلال اين برنامه ها سرانجام چهره هاي ماندگار در شكل و شمايل ديگري و باز هم به همت محمود اسعدي به جامعه معرفي شدند و از آنها به صورتي شايسته تجليل شد.

اكنون مدت پنج سال است كه روزهاي پاياني مهر ماه ، همايش چهره هاي ماندگار از سوي صدا و سيما، فرهنگستان زبان فارسي ، فرهنگستان علوم و چند نهاد فرهنگي و علمي ديگر در ميان استقبال اهل فرهنگ و ادب برگزار مي شود .

در روزگاري كه مشخص ترين ويژگي اجتماعي آن غربت روز افزون انسانها با دلهاي يكديگر است و به دليل هجوم اطلاعات روزمره و سرگرمي هاي متنوع كه بسياري از ذهن ها را به خود مشغول كرده ، اغلب فرهيختگان گوشه خلوت و انزوا گزيده اند و كمتر به چشم مي آيند فشردن هر دستي كه صادقانه و براي نماياندن هنر و بزرگواري اين عزيزان از آستين همت به در آيد ، ضروري است.

اين مدرس دانشگاه در ادامه خاطرنشان كرده است : در روزگاري كه هر كسي سر در خلوت آغوش خويش دارد و علي رغم تمام هياهوي پيراموني در سكوت غريبانه ودردمندانه اي نفس مي كشد ، در روزگاري كه آدم ها اگر چه شانه به شانه يكديگر مي سايند ، اما به قول احمد شاملو همچون " كوه ها با هم اند و تنهايند !، لحظه اي از خويش به در آمدن و ديگران را ديدن، به مثابه تنفس حيات واقعي از درون يك توهم است ، توهمي به معنا و در لباس آنچه كه به نا حق ، نام زندگي برآن نهاده اند .

پس با هر بهانه اي ، بايد به سراغ بزرگان و فرهيختگان اين مرز و بوم رفت و به پاس يك عمر تلاش بي وقفه آنها در ترويج و گسترش پايه هاي علم وفرهنگ ، ادب و هنر ايران بزرگ دست آنها را به گرمي فشرد ، كه اينان از جمله اند كه مولانا فرمود : هر كه او از صلب فطرت خوب زاد  /  آينه در پيش او بايد نهاد / عاشق آيينه باشد روي خوب  / صيقل جان آمد و تقوي القلوب .

اما سوال اساسي اين است كه چگونه پشتوانه فرهنگي و علمي يك برنامه مفيد كه بيش از شش سال از حيات آن مي گذرد ، ناديده گرفته مي شود و به يكباره تعطيل مي شود؟ برنامه آفاق با سبك مطبوعاتي وارائه مطالب نو درعرصه انديشه و ادب توانست شخصيت هاي جديدي را در اين وادي معرفي كند و مخاطب خود را بيابد . البته هر برنامه اي بايستي پس از مدتي پوست اندازي كند و شيوه جديدي براي استمرار ارتباط با مخاطب پيدا كند ، اما به نظر مي رسد با تعطيلي برنامه هايي مثل آفاق ، گستره شريعت و ديدار با فرزانگان ، كم كم اين شبكه از اهداف اوليه خود دور مي شود و مثل ديگر شبكه ها با توليد برنامه هاي معمولي همسان مي گردد كه اين با اهداف اصلي شبكه منافات دارد ،  در واقع تهيه و سرپرستي برنامه هاي شبكه چهار اگر به عهده افراد كم تجربه و صرفا فني سپرده شود محتواي مطالب تحت تاثير قرار مي گيرد و شبكه چهار بايستي در اين زمينه دقت نظر لازم داشته باشد .

با اين حال ، برخي برنامه هاي جديد شبكه چهار مثل " ديدار"  شايسته قدرداني است كه با كيفيت مناسب به بررسي زندگي  و آثار چهره هاي ماندگار ايران مي پردازد ، برخي مستندهاي جديد اين شبكه نيز ازجذابيت برخوردار است و اين همه را بايد در ادامه راهي دانست كه به نظر مي رسد اغلب نا تمام باقي مي ماند .

کد خبر 352286

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha