به گزارش خبرگزاري مهر ، دفتر مطالعات اقتصادي مركز پژوهش هاي مجلس ، با استناد به آمارهاي موجود اعلام كرد: علاوه بر اينكه مصرف كنندگان مواد مخدر روزانه رقمي بيش از 11 ميليارد و 735 ميليون تومان هزينه صرف مواد مخدر مي كنند - كه اين رقم به تنهايي 4 برابر هزينه مصرف روزانه سيگار در كشور است - ، هزينههاي مستقيم و غيرمستقيم ديگري نيز از اين ناحيه بر اقتصاد كشور تحميل مي شود كه از جمله آنها ميتوان هزينه كاهش بهره وري مصرف كنندگان ، هزينه هاي ناشي از كاهش ساعات كار ، هزينه هاي بيكاري ، هزينه هاي مرتبط با آسيب هاي اجتماعي ، كاهش سرمايه گذاري هاي زيربنايي ، هزينه هاي وارده بر اشرار و قاچاقچيان ، هزينه هاي مقابله با عرضه ، هزينههاي نظامي و انتظامي ، هزينه هاي دستگاه قضائي ، هزينههاي زندان ، هزينه هاي درمان و بازتواني ، هزينه هاي پيشگيري ، تحقيقات و امثال اينها را ميتوان نام برد.
دفتر مطالعات اقتصادي مركز پژوهشها با بيان اين مطلب كه جمهوري اسلامي ايران در سال 1383 بالغ بر 200 ميليون دلار به كشور افغانستان كمك كرده است كه اين كمك ها نوعي هزينه جانبي براي مقابله با مواد مخدر به شمار مي رود ، افزود: اگر هر دلار معادل 8500 ريال فرض شود ، در اين سال معادل 170 ميليارد ريال تحت عنوان كمك هاي بينالمللي براي مقابله با مواد مخدر هزينه شده است و با اين وصف كشور افغانستان در سال 2004 – همان سال 83 - ، حدود 131 هزار هكتار از اراضي خود را به زير كشت خشخاش برده و توليد ترياك در اين كشور در سال مذكور به 4240 تن رسيده كه معادل 87 درصد كل توليد ترياك در جهان بوده است.
نكته مهم اين است كه براي نخستين بار در سال 2004، كشت خشخاش در تمام 32 استان افغانستان ترويج شده و منجر به افزايش سطح زير كشت به ميزان غير قابل انتظار 131 هزار هكتار گرديده كه نسبت به سال قبل از آن 64 درصد افزايش داشته است. در سال 2004 در افغانستان زمينهايي به زير كشت خشخاش رفته كه تا قبل از آن هرگز خشخاش در آنها كشت نشده بود.
مركز پژوهشهاي مجلس سپس با اشاره به تاريخچه مبارزه با مصرف مواد مخدر در ايران كه از زمان شاه طهماسب صفوي آغاز شده است ، ادامه داد: مقارن با سلطنت ناصرالدين شاه قاجار و همزمان با ورود انگليسيها به ايران ، استعمال ترياك رسميت يافته و تصوير شاه بر حقه هاي وافور منقوش گرديد كه با ادامه اين روند در سال 1314 هجري شمسي تعداد معتادان به 5/1 ميليون نفر ، يعني 7 درصد كل جمعيت كل كشور رسيد. در اين دوران، اقتصاد ايران به ترياك وابسته شده و پس از نفت، ترياك مهم ترين كالاي صادراتي ايران به شمار ميرفت. با تشكيل حكومت پهلوي ، به رغم تشكيل سازمان مبارزه با مواد مخدر ، جمعيت معتادان كشور افزايش يافت و سطح زير كشت نيز در سال 1357 به 33 هزار هكتار رسيد.
در بخش ديگري از اين گزارش آمده است: پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز به رغم اينكه سالانه بيش از 700 ميليارد تومان صرف مبارزه با قاچاق مواد مخدر شده و بيش از 4 هزار ميليارد ريال اعتبار دستگاه هاي اجرايي كشور نيز صرف مبارزه با اين پديده گرديده ، با اين وصف توانمندي قاچاقچيان و شمار معتادان رو به فزوني گذاشته و متاسفانه توفيق كاملي در زمينه مبارزه با مواد مخدر حاصل نشده است. به گونهاي كه هر سال حدود 200 تن مواد مخدر در ايران مصرف مي شود و تعداد مصرف كنندگان مواد مخدر نيز به 4 ميليون نفر رسيده است.
مركز پژوهشهاي مجلس همچنين در بخش ديگري از اين مطلب متذكر شد كه نرخ رشد مصرف مواد مخدر كه طي سال هاي پس از پيروزي انقلاب و در سال هاي آغازين دهه 1370 به 4 تا 8 درصد رسيده بود ، هم اكنون با اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر و نيز گسترش فعاليت هاي سازمان هاي غيردولتي مبارزه كننده با مواد مخدر كاهش قابل توجهي يافته و به 2 درصد رسيده است.
نظر شما