به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از كرسي نيوز، در اين نشست برخي از اساتيد و محققان فعال در عرصه تاريخ با انتقاد از موقعيت نازل علوم انساني در كشور، برگزاري كرسيهاي نظريه پردازي، نقد و مناظره را به عنوان يكي از راههاي بسط آزادانديشي و افزايش ظرفيت و تحمل براي عرضه انديشه هاي مختلف و نيز ارتقاء موقعيت علوم انساني مفيد و راهگشا اعلام كردند.
دكتر فرهاني مقدم، عضو هيئت علمي دانشگاه الزهرا(س)، يكي از اعضاي اين هم انديشي گفت: بايد كرسيهاي نظريه پردازي در ساختار دانشگاهها ساماندهي شده و زمينه ورود طرز تفكرهاي مختلف در اين كرسي ها فراهم شود. ما براي توسعه پژوهش در علوم انساني نيازمند كلان نگري هستيم تا امكان مواجهه اساسي با مشكلات فراهم شود.
دكتر فلاح زاده، عضو هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم(ع) نيز با تأكيد بر لزوم ارتقاء نگرش دستگاه علمي كشور به پژوهش در عرصه علوم انساني، اظهار داشت : محصولات تكراري در عرصه تاريخ، پژوهش در حوزه تاريخ را دچار بيماري كرده است. پژوهش در زمينه تاريخ اسلام مدتهاست با توقف مواجه شده و قطعا يكي از عوامل اصلي در اين توقف فقدان ظرفيت لازم براي تحمل آراء انتقادي درباره وقايع تاريخي است.
يكي ديگر از شركت كنندگان در اين هم انديشي دكتر صادق آيينه وند، استاد تاريخ دانشگاه تربيت مدرس بود. وي طي سخناني اظهار داشت: نمي توان ارزيابي برخي رشته هاي علمي مانند فلسفه اسلامي، تاريخ ايران، زبان و ادبيات فارسي و امثال اينها را به سيستم هاي غير بومي سپرد و آنها را به مسيرهاي بومي مانند كرسي هاي نظريه پردازي ، نقد و مناظره ترجيح داد.
دكتر آيينه وند با اشاره به موقعيت بسياري از دانشياران و اساتيد برجسته دانشگاه تأكيد كرد: بايد مسيرهاي مختلف ارزيابي و حمايت از محققان علوم انساني از سوي وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري به اين كرسي ها ختم شود تا پس از داوري درباره يك نظريه ، نوآوري يا نقد علمي ، ساز و كار حمايت به بهترين نحو در اختيار هيئت حمايت از كرسي هاي نظريه پردازي باشد و محقق مجبور نباشد براي جلب حمايت ، به مؤسسات و سازمان هاي مختلف كه هر يك ضوابط خاص خودشان را دارند مراجعه كند.
دكتر بيگدلي، استاد دانشگاه شهيد بهشتي نيز در اين هم انديشي با اشاره به اين مطلب كه از دوره غزنويان و با گسترش تعصبات ديني در عرصه علم، انديشه ورزي در تاريخ متوقف شده است گفت : براي انديشه ورزي در تاريخ بايد نگاه ما به تاريخ تغيير كند چراكه تاريخ ما عمدتا مهد قهرمان پروري است و فرصت جراحي و نقد تاريخ را از محقق گرفته است.
استاد دانشگاه شهيد بهشتي اين رويه كه هر سلسله تاريخي ، سلسله قبل از خود را محكوم مي كند را يك اخلاق زشت تاريخي دانست و تأكيد كرد: فقدان نگاه عقلي و منطقي به تاريخ و غلبه نگاه عاطفي به آن، ما را دچار فقر انديشه گري در تاريخ كرده است.
دكتر بيگدلي در ادامه به اهميت برخورداري محققان تاريخ از منظومه فكري اشاره كرد و تسلسل انديشه در حوزه تاريخ را براي پژوهش هاي تاريخي ضروري دانست.
دكتر محمد سپهري نيز با انتقاد از تعميم نگاه مهندسي و فني به علوم انساني و بي توجهي به اهميت علوم انساني در موقعيت كنوني كشور ، تأكيد كرد : تا زمانيكه چنين نگاهي در كشور حاكم باشد و اساتيد و محققان علوم انساني تحقير شوند، زمينه توسعه پژوهش در اين عرصه فراهم نخواهد شد.
دكتر سپهري در ادامه افزود: يكي ديگر از مشكلات تاريخ پژوهي در كشور ما، اختلافات گسترده ميان اساتيد و محققان تاريخ در كشور و متأثر شده برخي از جريانات سياسي است بطوريكه عملا اجراي برنامه هاي فراگير و گسترده براي رفع مشكلات تاريخ پژوهي در ايران را با توقف مواجه كرده است.
دكتر سپهري در همين رابطه افزود: وجود اختلاف نظر علمي كاملا صحيح و منطقي است اما نبايد اين اختلاف نظرات همبستگي اساتيد و محققان تاريخ براي حل مشكلات اساسي در اين عرصه را تحت الشعاع قرار دهد.
نظر شما