وي در ادامه گفت : اركستر ملل به نسبت اركستر سمفونيك و اركستر موسيقي ملي هيچ پيشينه تاريخي ندارد و مانند آنها از حمايت هاي دولتي هم بهره مند نيست و اين مساله مانع بزرگي براي ادامه حيات بهتر اين اركستر مي شود . اما خوشبختانه با وجود اينكه عده اي تلاش مي كنند اركستر ملل نتواند فعاليت كند به نظر مي رسد وزنه موافقت ها و دوستي ها تاحدودي سنگين تر است و مانع از فعاليت نكردن آن مي شود.
او در خصوص شايعه هايي مبني بر حمايت هاي بي شمار بخش دولتي از اين اركستر اظهار داشت : از بابت اين شايعه ها بسيار متاسفم و نمي دانم چه كسي يا كساني آن را به وجود آورده اند . اما اگر بخش دولتي از ما حمايت مي كرد وضعمان اين نبود . هر اركستري با اين حجم و با اين تعداد نوازنده تا مدتي مي تواند بر اساس قراردادهاي اخلاقي و انساني پابرجابماند ، نهايتا پس ازگذشت مدتي اعضاي آن ناچارند وقتشان را صرف زندگي و معيشت كنند . اين توقع بي جايي است كه من از بچه ها بخواهم براي هميشه و با انگيزه سر تمرينات حضور داشته باشند اما از حمايت هاي مالي خبري نباشد. نه فقط اركستر ملل بلكه هر اركستر ديگري به حمايت هاي مالي دولت نياز دارد ؛ حتي حمايت بخش خصوصي هم نمي تواند راهگشا باشد ،چون موقت است .
وي افزود : در واقع يك بخش از موانعي كه سر راه فعاليت اركستر ملل قرار داشت ، خود موزيسين ها بودند . حقيقت اين است كه ما از طرف مسوولان مخالفتي نداشتيم . مسوولان تالار وحدت بارها به من گفتند كه مشكل شما همكاران پيشكسوت شما هستتند.
اين رهبر اركستر درباره تنگ نظري ها و جبهه گيري ها در برابر اركستر ملل گفت : من حس خوبي به نسل قبل از خودم ندارم . به دليل اينكه هيچ وقت از سوي آنها حمايت نشديم و فكر مي كنم دليلش اين است كه حتما بايد رابطه ها مريد و مرادي مي شد يا اينكه بايد عضو بك گروه خاصي مي بودي كه آنها به آن تعلق داشتند.از سازمان ميراث فرهنگي ، كه ازحامي اوليه ما بود ، خواسته شده بود كه اركستر ملل بايد زير نظر كارشناس هاي خانه موسيقي فعاليت كند . واقعا چه ضرورتي داشت كه اين اتفاق بيفتد.اين همه اتفاق ناگوار در موسيقي مملكت ما مي افتد ، چراخانه موسيقي دخالت نمي كند؟
وي با اذعان به اينكه وجود بعضي نواقص در يك اركستر نوپا طبيعي است ، گفت : اركستر ملل در طول سه ماهي كه تشكيل شد تا كنسرتي بدهد، بيشتر وقتش را صرف مقابله و مبارزه با برخي افراد و نهادها كرد تا بتواند ادامه حيات داشته باشد.ازمسوولين ميراث فرهنگي تا انجمن دوستداران موسيقي نياوران و...كه بيشترين مشكلات را براي ما ايجاد كردند و من هنوز به دليلش پي نبرده ام . من به ايده هايي كه درنظر داشتم نرسيدم چون بيشتر وقتم را صرف رسيدگي به مسائل صنفي و غير موسيقايي كردم . اما بايد بگويم با توجه به وقت كم و مشكلات بسيار از نتييجه كار راضي بودم .
سلطاني در خصوص رقابت اركستر ملل با اركستر موسيقي ملي گفت : اصلا چنين چيزي صحت ندارد . با تمام احترامي كه براي جايگاه و شخض آقاي فخرالديني قائل هستم بايد بگويم كه اصلا به آن شيوه و آن نوع از موسيقي علاقه اي ندارم . امانمي دانم كه چطور مي شود تصنيف "مرغ سحر" بعد از اين همه سال و همزمان با اجراي ما در رپرتوار اركستر موسيقي ملي قرار مي گيرد؟ چطور مي شود وقتي كه ما اعلام مي كنيم قرار است آثاري از ملل مختلف را اجرا كنيم ، اركستر موسيقي ملي هم دست به اين كار مي زند؟
وي با انتقاد از بعضي فعالان موسيقي اظهار داشت : من مدرك موسيقي ندارم ، اما حاضرم با بزرگان و سرفصل هاي موسيقي در ايران رودر رو بنشينم و امتحان بدهم . چرا مدرك موسيقي امكان حضور به افراد رادرهمه جا مي دهد؟ يكي از اساتيد اعلام مي كند اركستر ملل صداي خوبي مي دهد اما رهبر خوبي ندارد . مگر چنين چيزي مي شود ؟ ايشان معتقد است كه من " فورته"و " پيانو " نمي دانم . به نظر مي رسد اين حرف شبيه شوخي باشد يك هنرجوي سال اول موسيقي هم مي داند " فورته"،"پيانو"و "نوانس"چيست و آنها را به سادگي در كارش رعايت مي كند.
رهبر اركستر ملل در باره بافت و ساختار اركستر ملل در آينده بيان كرد: اركستر ملل هچون گذشته قصد دارد با در كنار هم گذاشتن سازهاي ايراني ( به نمايندگي از موسيقي خاورميانه و شرق) و سازهاي سمفونيك يه عنوان نماينده سازهاي دنياي غربي تعامل موسيقايي ايجاد كند . در واقع قصد ما اين است كه به واسطه موسيقي يك دوستي سمبليك ميان ملل مختلف به وجود بياوريم.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا اجراي قطعاتي از موسيقي ايراني با اركستر ملل مي تواند معرف خوبي براي موسيقي ايران باشد؟ گفت: معرف واقعي موسيقي ايراني تكنوازي و بداهه نوازي است . ما تلاش كرديم كه سونوريته غالب و مغلوب در بافت دو بخش موسيقي ايراني و غربي اركستر وجود نداشته باشد.در اركستر ما سونوريته ها به يك تركيب واحد رسيده اند. وي افزود: براي رسيدن به اين تعامل در مضراب گذاري و آرشه گذاري سعي كرده ايم مضراب هاي چپ را با راست به تعامل برسانيم تا بخش هاي زنانه و مردانه به تعامل برسند.
اين رهبر اركستر درباره رپرتواري كه مد نظر اركستر ملل است ، خاطر نشان كرد : 30 در صد رپرتوار ما همان آثاري است كه در كنسرت اجرا كرديم و در ادامه به دنبال اجراي آثاري هستيم كه كمتر اجرا شده و اغلب فراموش شده اند . مثل همين سرودملي كه با صداي سالارعقيلي اجرا شد.
پيمان سلطاني در پايان با تشكر بسيار از رسانه ها در پاگيري و ادامه حيات اركستر ملل در بره نسل جديد موزيسين ها گفت : نسل جديد در موسيقي بسيار حرفه اي عمل مي كنند و از توانايي هاي فني بسياري برخوردارند ، اما آثارشان از شور دوني و شهود كافي برخوردار نيست و اين مساله مولود شرايط اجتماعي و دوري از خود است.
لازم به ذكر است كه اركستر ملل از مرداد ماه تمرينات خود را مجددا آغاز مي كند تا اوايل آذر ماه پس از يك وقفه يك ساله دوباره كنسرت برگزار كند.
نظر شما