۲ مرداد ۱۳۸۵، ۱۱:۱۱

معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران در همايش مديريت يكپارچه ترافيك :

ترافيك به مهم ترين دغدغه زندگي تهراني ها تبديل شده است / سال 85 سال تحول جدي در حوزه حمل و نقل و ترافيك پايتخت خواهد بود

ترافيك به مهم ترين دغدغه زندگي تهراني ها تبديل شده است / سال 85 سال تحول جدي در حوزه حمل و نقل و ترافيك پايتخت خواهد بود

معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران ، امسال را سال تحول جدي در حوزه ترافيك پايتخت دانست.

به گزارش خبرگزاري مهر ، مهندس سيد جعفر تشكري هاشمي در همايش مديريت يكپارچه ترافيك تهران مبتني برسيستم هاي حمل و نقل هوشمند ، با بيان اينكه امروز ترافيك به مهم ترين دغدغه زندگي شهروندان تبديل شده است ، گفت: اگرچه امروز مباحثي همچون زلزله و بافت هاي فرسوده شهر تهران مورد توجه جدي رسانه هاي جمعي قرار گرفته اما تمام اين موارد در كنار موضوع مهم ترافيك مطرح است.

معاون شهردار تهران ادامه داد: به طوري كه از نگاه عامه مردم و كساني كه بخشي از زندگي روزمره خود را در اين شهر سپري مي كنند ، ترافيك در اولويت نخست قرار دارد.

وي با بيان اينكه تمامي مردم در اين شهر چند ميليوني با مشكلات ترافيك مواجه بوده و لحظه اي فارغ از دغدغه هاي ترافيك شهر نيستند ، تصريح كرد: در حال حاضر شهر تهران با داشتن بيش از 3 ميليون دستگاه خودرو ، رفته رفته به تكميل ظرفيت خود در شبكه بزرگراهي نزديك مي شود.

تشكري با اشاره به 9500 كيلومتر شبكه بزرگراهي و شرياني و 3200 كيلومتر رمپ و لوپ در تهران ، گفت: اين مقدار اگر با شبكه راه هاي محلي اقدام شوند در مجموع 16 ميليون و 500 هزار طول معابر شهر تهران است كه اين مقدار در مقابل تعداد خودروهايي كه روزانه در اين شهر تردد مي كنند رقم قابل توجهي نيست.

معاون شهردار تهران با تاكيد براينكه معابر شهر تهران فقط در صورت تردد يك ميليون دستگاه خودرو را دارد ، تصريح كرد: اين در حالي است كه كشور ما در مقابل آنچه كه براي كنترل و مديريت ترافيك در دنيا استفاده مي شود ، محروم است.

وي با تاكيد بر اينكه فقط كشور ونزوئلا مانند كشور ما سوخت را بي محابا و حتي به صورت رايگان در اختيار مردم قرار مي دهد ، گفت: حتي اگر هزينه ذخيره سازي ، توليد و استهلاك را هم در نظر بگيريم با قيمت 80 تومان كه براي هر ليتر بنزين از مردم گرفته مي شود اين رقم فقط به سختي هزينه هاي خودش را جبران مي كند و اين در حالي است كه در تمامي كشورهاي دنيا نه تنها قيمت واقعي سوخت دريافت مي شود ، بلكه تا 2 برابر قيمت سوخت ، عوارض و ماليات به جهت برخورداري از حق استفاده از خودرو شخصي در معابر شهر از مردم دريافت مي شود.

به گفته معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران ، در حال حاضر 7 ميليون دستگاه خودرو در كشور وجود دارد و روزانه 70 ميليون ليتر و سالانه 10 هزار ميليارد تومان از طريق يارانه سوخت به رانندگان خودور كمك بلاعوض مي شود و اين در حالي است كه اگر صاحبان اين خودروها (خودروهاي شخصي) هر كدام 4 نفر را جزو اعضاي خانواده خود داشته باشند ، با اين مبلغ تنها 27 ميليون نفر از تسهيلات يارانه سوخت برخوردارمي شوند.

تشكري تصريح كرد: با ساماندهي وضعيت سوخت در كشور ، بهبود ايمني ، كاهش آلودگي هوا ، توسعه عدالت اجتماعي و برخورداري همه اقشار جامعه از درآمدهاي ملي كشور را به همراه خواهد داشت.

معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران با اشاره به برنامه هاي سال جاري اين معاونت در حوزه حمل و نقل و ترافيك گفت: نصب دوربين هاي نظارت تصويري ، كنترل سرعت خودروها درمعابر شهر تهران، نصب سيستم هاي شمارشگر خودرو، بهبود و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومي شامل اتوبوسراني و مترو و مديريت تاكسي هاي سطح شهر و همچنين پارك هاي حاشيه اي از مهم ترين اولويت هاي سال جاري اين حوزه در كلان شهر تهران خواهد بود.

به گفته تشكري ، سال 85 سال تحول جدي در حوزه حمل و نقل و ترافيك پايتخت خواهد بود كه اين امر با مشاركت گسترده مردم محقق خواهد شد.

کد خبر 357306

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha