آغاز محاكمه دكتر محمد مصدق :
در چنين روزي در سال 1332 ه ش محاكمه دكترمحمد مصدق نخست وزير وقت ايران دردادگاه نظامي رژيم شاه آغازشد.
كودتا چيان براي استقرار و تثبيت موقعيت خود سركوب نيروهاي ضد كودتا و ميهن پرست را با ايجاد دستگاه فرمانداري نظامي از 29 مرداد 1332 به فرماندهي سرتيپ فرهاد دادستان و سپس سرتسيپ تيمور بختيار آغاز كردند . هزاران تن از ميهن پرستان در سراسر كشور دستگير و روانه زندان ها و شكنجه گاه ها شدند . تعدادي از آنان نيز در زير شكنجه ها شهيد ، تعدادي پس از محاكمات فرمايشي تسليم جوخه هاي اعدام گرديند . محيط رعب و وحشت سراسر كشور را فراگرفت . انتشار روزنامه هاي ملي ومستقل متوقف و صاحبان و گردانندگان آنها با محدوديت هاي فراواني مواجه شدند . بيشتر وزرا و همكاران دولت قانوني و جمعي از نمايندگان مجلس شوراي ملي دستگير و تعدادي از آنان نيز محاكمه و تحت پيگرد قرار گرفنند . تعدادي از افسران و نظاميان كه طرفدار نهضت ملي ايران بودند هم روانه زندان ها و تبعيد گاهها شدند . فعاليت احزاب وابسته به جبهه ملي ممنوع و برخي از رهبران و سران آن زنداني شدند . دكتر محمد مصدق پس از معرفي خود دستگير و زنداني شد و سپس كودتا چيان او را در دادگاه نظامي محاكمه محكوم كردند . دكتر مصدق با همه شايستگي خود بدون واهمه ، دادگاه نظامي را به دادگاه محاكمه كودتا چيان تبديل نمود و نقاب از چهره محمد رضا پهلوي و پدرش و عمال آنها بر داشت و ضمن دفاع از جنبش ملي نفت و حركت ضد استعماري مردم با ارايه اسناد و شواهد غير قابل انكار ماهيت كودتا و هماهنگي شاه و عمال داخلي و بيگانگان را آشكار نمود و ادعاي كودتا چيان را كه از رستاخيز ملي دم مي زدند ، افشا كرد . دادگاه پس از تشكيل 35جلسه وي را به سه سال حبس مجرد محكوم كرد.
در گذشت جهانگير خان قشقايي :
در سيزدهم رمضان سال 1328 هجري قمري جهانگيرخان قشقايي، حكيم و فيلسوف بزرگ قر ن چهاردهم هجري قمري در گذشت . جهانگير خان قشقائي فرزند آقامحمد خان دره شوري از خان زادگان طايفه دره شوري در سال 1243 قمري در دهاقان قمشه متولد شد . وي پس از طي تحصيلات مقدماتي در حوزه علميه اصفهان ، در نزد استادان بزرگي تلمذ كرد . او حكمت و فلسفه را نزد حكيم عاليقدر محمد رضا صهباي قمشه اي و ملا اسماعيل دركوشكي آموخت و فقه را نزد اساتيدي چون حاج ملا حسينعلي تويسركاني ، حاج شيخ محمد باقر نجفي مسجد شاهي و ميرزا محمد حسن نجفي فراگرفت . وي علم طب را نيز نزد طبيب معروف اصفهان آخوند ملا عبدالجواد مدرس خراساني آموخت . آن عالم رباني در حوزه علميه اصفهان به تربيت شاگردان بسياري همت گمارد كه از ميان آنها مي توان به شيخ محمد خراساني ، ملا عبدالجواد آدينه ، ميرزا علي آقاي شيرازي ، آيت الله حسين بروجردي ، سيد احمد خوانساري ، حاج رحيم ارباب ، سيد حسن طبسي مشكان ، شيخ محمد حكيم خراساني و... اشاره كرد . بيان مرحوم جهانگيرخان بسيار فصيح و دلنشين بود و دروس فقه ، اخلاق و عرفان خود را با زيركي ، مهارت و ظرافت خاصي با فلسفه مي آميخت . جهانگيرخان حكيم و عارفي بود ممتاز و در علم و اخلاق و تزكيه نفس از هم عصران خود مرتبتي بالاتر داشت .مرحوم جلال الدين همائي در كتاب تاريخ اصفهان خود در باره فضايل اخلاقي جهانگيرخان اين گونه
مي گويد : هيچكس در تمام عمر او در وي حالت تندي و خشم نديد و يك سخن زشت و ناهنجار از زبانش نشنيد .
مسكن و مأواي وي مدرسه صدر بود و عمري به تجرد و قناعت در آنجا گذراند و تا آخر عمر با كلاه و لباس ايلي خود زيست . نماز جماعتش گرمترين جماعتها بود و خواص و متد ينين ، عالم و عامي از محلات دور و نزديك براي درك نماز جماعت وي بريكديگر سبقت مي گرفتند . مرحوم حاج رحيم ارباب در مورد جهانگير خان اينچنين فرموده اند : در اتقان مردي بود كم نظير كه مثل او را نديدم ، جامع حكمت و عرفان و معقول و منقول ، بسيار خوش اخلاق و نسبت به طلاب بسيار مهربان و در تربيت آنها كوشا بود .
كشف اشعه ايكس :
در چنين روزي در سال 1895 ميلادي كنراد رونتگن، فيزيكدان آلماني اشعه ايكس را كشف كرد. وي اين اشعه تازه كشف شده را نميشناخت ، لذا آن را ايكس نام نهاد . وي درسال1901ميلادي به دليل كشف اين اشعه مهم جايزه نوبل را دررشته فيزيك بدست آورد. اشعه ايكس امروزه يكي از ملزومات اساسي علم پزشكي به شمار مي رود .
تولد كريستيان بار نارد :
كريستيان بارنارد جراح بزرگ قلب در چنين روزي در سال 1922 به دنيا آمد . او براي نخستين باردر سال 1969 عمل جراحي قلب را در جهان پزشكي انجام داد . وي تا سال 1983 ، 79 عمل پيوند قلب را به نام خود به ثبت رساند .
استقلال كشور كامبوج :
در چنين روزي در سال 1949 ميلادي كشوركامبوج به استقلال داخلي دست يافت . كامبوج كشوري جلگه اي است در منطقه استوايي جنوب شرق آسيا با مساحت 181 350 كيلومتر مربع . نژاد مردم آن زرد و اكثر آنان بودايي هستند و به زبان كامبوجي تكلم مي كنند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . كامبوج ازسال1863ميلادي تحت الحمايه فرانسه بود . پس از به قدرت رسيدن سِهانوك در سال 1941 ميلادي ، وي قول داد كه در اين كشور نظام مردم سالارانه اي ايجاد كند . سرانجام به سال1949مبارزات مردم اين كشور به خودمختاري داخلي منتهي شد . اين كشور در سال 1949 ميلادي از فرانسه مستقل و در چهاردهم دسامبر سال 1955 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . پايتخت آن پنوم پن نام دارد .
تولد مارگاريت ميچل :
ميچل نويسنده مشهور آمريكايي در چنين روزي در سال 1900 ميلادي به دنيا آمد . پدرش حقوقدان برجسته اي بود . وي پس از پايان تحصيلات از مدرسه محلي واشنگتن ، وارد كالج اسميت شد تا در رشته پزشكي تحصيل كند اما به دليل برخي مشكلات خانوادگي موفق به انجام اين كار نشد .او در بيست ودو سالگي با نام مستعار پگي ميچل ، خبرنگار مجله جورنال آتلانتاشد . داستان هاي جنگ هاي انفصال و استقلال كه در دوران كودكي او رخ داده بودند در ناخود آگاه مارگريت حضور داشتند تا اينكه وي موفق شد در سال 1936 با نام" بر باد رفته" آنها را به چاپ برساند . اين كتاب كه تنها اثر نويسنده است درسال 1937 جايزه ادبي پوليتزر را از آن او كرد . از اين اثر او فيلم زيبايي به كارگرداني ويكتور فلمينگ ساخته شده است .
تولد ادموند هالي :
در چنين روزي در سال 1656 ميلادي ادموند هالي به دنيا آمد . اين ستاره شناس و رياضيدان برجسته نخستين نفري بود كه توانست براي نخستين بار ستاره هالي را شناسايي و نوع حركت آن محاسبه كند كه بعد از او نيز به همين نام ناميده شد . ستاره دنباله دار هالي هر 76 سال يكبار به دور زمين مي چرخد .
افتتاح موزه لوور پاريس :
در چنين روزي در سال 1793 ميلادي موزه لوور پاريس براي نخستين بار به روي عموم مردم باز شد .
اختراع دستگاه دافع حشرات :
در چنين روزي در سال 1910 ويليام اچ فارست دافع حشرات را كشف كرد .
توطئه بير هال :
در چنين روزي در سال 1923 ميلادي آدولف هيتلر نخستين تلاشهاي خود را براي در دست گرفتن قدرت در آلمان به انجام رساند . وي مي خواست با انجام يك كودتا در مونيخ كه امروزه به توطئه بير هال مشهور است ، قدرت را در اين كشور در دست گيرد . اين كودتا با شكست مواجه شد .
حمله به الجزاير و مراكش :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي ايالات متحده آمريكا به مراكش و الجزاير حمله كرد . در اين روز همچنين دول متفق الجزاير را به تصرف خود در آوردند . الجزاير مدت يك قرن تحت سيطره فرانسه بود و و پس از مبارزه مداوم در سال 1962 ميلادي به استقلال رسيد .
عمليات مشعل :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي و در اثناي جنگ جهاني دوم نيروهاي آمريكا و انگليس عمليات مشعل را در آفريقاي شمالي به مرحله اجرا گذاردند .
در گذشت مخترع كوكتل مولوتف :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي ويچسلاو ام مولوتف در سن 69 سالگي در گذشت . وي در طول جنگ جهاني دوم سلاح كوكتل مولوتوف را ساخت .
انفجار بمب در ايرلند شمالي :
در چنين روزي در سال 1987 ميلادي يك بمب نسبتا قوي توسط ارتش جمهوري خواه ايرلند شمالي در در شهر انيسكلين منفجر شد . اين بمب در مراسم بزرگداشت كشته شدگان جنگ بريتانيا كار گذاشته شده بود . بر اثر انفجار اين بمب يازده نفر جان خود را ازدست دادند .
اعزام گروههاي نظامي به خليج فارس :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي جرج بوش پدر رييس جمهور وقت آمريكا ، چند ين گروه نظامي را به منطقه خليج فارس اعزام كرد . در اين گروهها همچنين 150 هزار سرباز براي پيوستن به نيروهاي چند مليتي حضور داشتند .
يوگوسلاوي وپايان بحران بالكان :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي اتحاديه اروپا و كانادا تضميناتي را بر يوگسلاوي براي متوقف كردن جنگ داخلي بالكان تحميل كردند .
تظاهرات عليه نژاد پرستي :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي حدود 350000نفر در برلين عليه نژاد پرستي تظاهرات كردند .
سرقت آثار موجود در موزه :
در چنين روزي در سال 1993 ميلادي پنج تابلو پيكاسو و ديگر آثار بر جسته نقاشي جهان از موزه هنرهاي مدرن استكهلم سوئد به سرقت رفت . اين آثار 52 ميليون دلار ارزش داشتند .
نظر شما