خبرگزاری مهر، گروه استانها- مهدی حسین نژادی: شهرستان مرزی بندر آستارا در آخرین نقطه جغرافیایی شمال غرب کشور قرار گرفته و با ۲۰۰ کیلومتر فاصله از مرکز گیلان، دارای ۳۸ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان و ۱۸ کیلومتر مرز ساحلی است.
این شهرستان که در ساحل غربی دریای خزر و در شمالیترین نقطه استان گیلان واقع شده، با داشتن آمیزهای از جذابیتهای گردشگری کوهستان، تجاری، مرزی، ساحلی و زیستمحیطی از دو دهه پیش تاکنون به قطب بزرگ گردشگری- مرزی کشور تبدیل شده است.
آستارا که مهمترین مسیر خروجی ترانزیتی و فعالترین مرز زمینی صادراتی ایران محسوب میشود، با داشتن مرز و گمرکی فعال دارای مرز خاکی و آبی با جمهوری آذربایجان بوده و این امر سبب رونق در مبادلات مرزی، تجاری و گردشگری بینالمللی شده است.
جذابیتهای گردشگری آستارا
این شهرستان یکی از سرسبزترین نقاط جنگلهای هیرکانی (خزری) ایران است و پوشش جنگلهای پهنبرگ آن تا ارتفاع ۱۵۰۰ متر امکان جلب صدها گروه کوهنوردی طبیعتدوست را فراهم میکند.
در جنگلهای آستارا علاوه بر صدها منظره بکر و طبیعی که ثبت آنها عکاسان بزرگ کشور را به این شهرستان مرزی میکشاند، تنها آبگرم جنگلی کشور قرار دارد.
همچنین قله زیبای دو هزار متری اسپیناس آستارا از جمله دیدنیهای این شهرستان است که در سختترین روزهای زمستان نیز میزبان کوهنوردانی از استانهای گیلان، اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و مازندران است.
این شهرستان مرزنشین به دلیل داشتن سواحل ماسهای زیبا در کنار دریای خزر و کوهستان بسیار زیبا و پرپیچ و خم گردنه حیران که در جاده آستارا به اردبیل قرار دارد، از آوازه بسیاری در میان طبیعت دوستان برخوردار بوده و کوهستانهای این شهرستان نیز در طول سال پذیرای گروههای مختلف فعال کوهنوردی کشور است.
گردنه حیران که تا سالها پیش تنها یک روستای نیمه متروک با نام حیران در آن قرار داشت، اکنون به یک حوزه بزرگ گردشگری مبدل شده است و یکی از طرحهای بزرگ و محوری گردشگری گیلان در این منطقه به اجرا درآمده است.
تلهکابین «حیران» که در غرب روستای «ونه بین» و «حاجیامیر» آستارا با سرمایهگذاری بخش خصوصی احداث شده، در هر ساعت با ۳۰ کابین پیشرفته شش نفره میتواند هزار نفر از گردشگران را با سرعت شش متر بر ثانیه از انتهاییترین نقطه حیران آستارا در استان گیلان، با طی مسیر سرسبز هزار و ۵۰۰ متری به شرقیترین نقطه پارک جنگلی فندقلوی نمین در استان اردبیل منتقل کند.
اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان با همکاری شهرداری آستارا نیز در ارتفاعی پایینتر و در نزدیکی شهر آستارا پارک گردشگری «بیبییانلو» با وسعت هزار و ۵۱۲ هکتار را با کاشت صدهاهزار درخت و ارائه امکانات تفریحی ایجاد کرده که مشتاقان زیادی را به خود جلب میکند.
آبشار «لاتون» مرتفعترین آبشار شمال ایران و آبهای گرم «علیداشی» و «کوتهکومه» از جمله مناطق بیهمتایی است که در اعماق جنگلهای این شهرستان قرار دارند و در تمام فصول سال زیباییهای این مناطق پذیرای مسافران بسیاری از اقصی نقاط کشور است.
تالاب «استیل» آستارا با ۱۳۸ هکتار وسعت که به عنوان تالاب بینالمللی و طبیعی کشور مطرح بوده، با وجود درختان شناور توسکا و قرار گرفتن آن در حاشیه کوهستان و جاده، یکی از زیباترین مناظر طبیعی آستارا و استان سرسبز گیلان را رقم زده است.
سازمان محیط زیست کشور نیز با ایجاد پناهگاه حیات وحش «لوندویل» که بیش از هزار هکتار وسعت دارد، به ایجاد پارک طبیعتگردی اقدام کرده که گردشگران نیز از نزدیک با طبیعت زیبای منطقه و همچنین گلههای بزرگ گوزنهای زرد و مرال آن از نزدیک مأنوس میشوند.
در مجاورت این پناهگاه، بخش خصوصی نخستین باغ پرندگان خصوصی کشور را ایجاد کرده که در آن نایابترین پرندگان کشور و آسیا نگهداری میشود.
در حاشیه پناهگاه حیاتوحش «لوندویل» آستارا همچنین وجود تالاب بینالمللی آق که همواره میزبان هزاران پرنده مهاجر است، بر ارزشهای زیستمحیطی منطقه میافزاید.
این شهرستان مرزی که به واسطه تنوع کالاهای خارجی به عنوان شهر بازار و خرید مطرح است، دارای بازار بزرگ ساحلی با غرفهبندی متفاوت بوده که بارانداز اصلی و محل فروش کالاهای وارداتی بوده و همواره بیشترین توجه گردشگران ورودی را با توجه به قیمتهای مناسب به خود معطوف میکند.
مرقد مطهر امامزادگان ابراهیم و قاسم (ع)، طرح ساحلی صدف، طرح ساحلی شهرداری آستارا، باغ عباسآباد، بهشت کاکتوسها، نوار مرزی، پارک ساحلی شریعتی، باغ ملی، بقعه پیرقطبالدین و دبیرستان تاریخی حکیمنظامی از مکانهای تفریحی، مذهبی و گردشگری آستارا است که هرکدام با زیباییهای منحصربه فرد، مسافران و گردشگران را به طرف خود جذب میکند.
ضرورت بهره گیری از ظرفیتها گردشگری آستارا
فرماندار آستارا در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه آستارا از ظرفیتها و قابلیتهای فراوانی برخوردار است، تصریح میکند: آستارا با دارا بودن جاذبههای توریستی، طبیعی و مرزی در فصول گردشگری مقصد بسیاری از مسافران است و باید همه مراکز خدماتی و اداری با ارائه خدمات مناسب و کسب رضایت گردشگران میزبان شایستهای برای میهمانان باشند.
سیروس شفقی شاخص گردشگری آستارا را کمنظیر خوانده و میگوید: در برخی نقاط کشور سرمایهگذاریهای هنگفتی برای ظرفیتسازی اقتصادی و گردشگری انجام میشود، اما آستارا به صورت خودجوش و طبیعی یک نقطه کم نظیر در برخورداری از تمام شاخصهای گردشگری است.
وی بر ضرورت توسعه همهجانبه این شهرستان مرزنشین تأکید کرده و میافزاید: حضور میلیونی گردشگران و مسافران داخلی و خارجی در این شهر به شهرت آن افزوده و نباید اجازه دهیم کمبودها، مسافران و گردشگران را فراری دهد.
فرماندار آستارا با بیان اینکه اگر شهر کوچک و مرزنشین آستارا نگین شمال کشور نامیده شود، اغراق نکردهایم، ادامه میدهد: منظرهها، آبشارهای طبیعی و مناطق گردشگری، بازارهای متعدد ویژه تجارت مرزی، آبگرمهای جنگلی متعدد، گردنه حیران، تالاب استیل عباسآباد و سواحل زیبای دریای خزر از عوامل توسعه این شهرستان مرزی است.
شفقی تصریح میکند: زمینههای رشد و شکوفایی آستارا مهیا است و باید به نحو مطلوب از این فرصت بیبدیل استفاده کرد.
نظر شما