به گزارش خبرنگار مهر، رقابتهای تکواندو قهرمانی آسیا سال ۱۹۷۴ و از سوی اتحادیه تکواندو آسیا راه اندازی شد، مسابقاتی که دور نخست آن با حضور ۱۰ کشور در "کوکی وان" مرکز آموزش فدراسیون جهانی در شهر سئول برگزار شد. در آن رقابتها میزبان عنوان قهرمانی را با ۱۰ مدال طلا به خود اختصاص داد و تیمهای تایوان و کامبوج هم عناوین دوم و سوم را کسب کردند.
این مسابقات هر دو سال یکبار انجام میشود و در طول ۲۰ دوره برگزاری این رقابتها از سال ۱۹۷۴ تا ۲۰۱۴ تنها دو کشور روی سکوی نخست این مسابقات ایستادهاند، کرهجنوبی در ۱۸ دوره عنوان قهرمانی را کسب کرده و تیم ملی ایران تنها تیمی است که موفق شده سه بار در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ به اقتدار چشم بادامیها پایان داده و جام قهرمانی را تصاحب کند.
اما اولین حضور ایران به سال ۱۹۷۸ بر میگردد. تیمی که با هدایت "مون گیل" کرهای عازم سومین دوره مسابقات قهرمانی آسیا در هنگ کنگ شد و با دو نقره "نینوس تومان" و حمید حشتمیخواه و دو سه برنز زعفرانی نژاد، زاهدی، مومنه و ساعد روی سکوی سوم مسابقات ایستاد.
پس از این حضور نسبتا موفق در آن جام، تیم ملی ایران در سه دور بعدی این مسابقات غیبت داشت و سال ۱۳۶۵ برای حضور در هفتمین دوره با هدایت "شین چال گانگ" راهی داروین استرالیا شد و با تک مدال نقره اکبر بکرانی و سه برنز قادری، حاجیپور و زاهدی عنوان چهارم را کسب کرد.
تیم اعزامی به مسابقات قهرمانی آسیا- ۱۹۹۶ ملبورن
از هفتمین دوره تاکنون، تیم ملی ایران حضوری مداوم در این رقابتها داشته که ۳ قهرمانی، ۶ عنوان نایب قهرمانی، یک عنوان سومی، ۵ عنوان چهارمی و یک عنوان دهمی، ۲۰ مدال طلا، ۲۵ نقره و ۳۳ برنز حاصل تلاش تیمهای اعزامی به مسابقات قهرمانی آسیا بوده است. از این تعداد مدال یک طلا، ۳ نقره و ۹برنز سهم بانوان بوده است.
بدترین نتیجه تیمی ایران سال ۱۳۶۷ رقم خورد. تیمی که با هدایت علی مدیری در هشتمین دوره این رقابتها در کاتماندو نپال شرکت کرد. تیمی که فریبرز دانش، سیدسعید محسنیفر، ابراهیم قادری، شهرام بختيارینژاد، ناصر باقری، علی حاجیپور و عابدین صادق آبادی را در ترکیب داشت، با تک برنز علی حاجیپور و عنوان دهمی به تهران بازگشت.
پس از آن سکان هدایت تیم ملی یک بار دیگر به "کانگ" سپرده شد و تیم ایران با نقره سیدحسن زاهدی و دو برنز سیدحسین عباسی و فرزاد ذرخش در مجموع تیمی چهارم شد. نکته جالب اینکه عباسی و زاهدی سالها بعد هر کدام در یک دوره به عنوان دبیر فدراسیون انتخاب شدند.
اولین عنوان نایب قهرمانی نیز سال ۱۳۷۰ به دست آمد. وقتی حسن ذوالقدر هدایت تیم ملی بر عهده گرفت، تیم ملی را با چند جوان جویای نام به کوالالمپور مالزی برد و آنجا بود که فریبرز عسگری اولین طلای تاریخ تکواندو ایران در رقابتهای قارهای را کسب کرد. حسن اصلانی، سنگین وزن خوش فکر تکوندو، نقره گرفت و علی محمد بسحاق، سیدحسین عباسی، بیژن مغانلو و اصغر طهماسبی نیز برنز گرفتند تا تیم ملی ایران عنوان نایب قهرمانی را از آن خود کند.
یازدهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا سال ۱۳۷۲ به میزبانی فیلیپین در مانیل برگزار شد که سکان هدایت تیم ملی به سیدحسن زاهدی سپرده شد. در این دوره تیم ملی ایران با سه نقره فرزاد ذرخش، محسن شیرزاد و علی رحیمزاده و تک برنز مجید امین ترابی سکوی چهارم را به خود اختصاص داد.
تکواندو ایران که در اواسط دهه هفتاد در حال پوست اندازی بود و نسل جدید آهسته آهسته خود را به تیم ملی تحمیل میکردند، با هدایت نادرخدامرادی برای حضور در دوازدهمین دوره مسابقات سال ۱۳۷۵ راهی مبلورن استرالیا شد. جایی که شش عضو تیم هشت نفره ایران راهی بازی پایانی شده و حاصل آن دو طلای بیژن مغانلو و فرزاد ذرخش و چهار نقره سیدمهراد رکنی، فریبرز عسگری، مجید امین ترابی و مجید افلاکی بود. با احتساب برنز فیض الله نفجم تیم ایران یکبار دیگر روی سکوی نایب قهرمانی ایستاد.
دو سال بعد برای جام سیزدهم یک بار دیگر هدایت تیم ملی به حسن ذوالقدر واگذار شد تا با دو نقره محمد تقی خضرایی و علی تاجیک و تک برنز وحید عبداللهی تیم ملی ایران در هوشیمینه ویتنام به سال ۱۳۷۷ یک بار دیگر از مثلث قهرمانی خارج شده و عنوان چهارم را کسب کند.
تیم اعزامی به مسابقات ۲۰۰۶ بانکوک
تیم ملی ایران که در هر دوره با یک مربی جدید به مسابقات آسیایی میرفت، برای حضور در چهاردهمین دوره سال ۱۳۷۹ راهی هنک کنگ شد. سکان هدایت تیم ملی در این مسابقات به حمید باقینژاد سپرده شد. مربی که با درخشش در لیگ همراه با تیم فتح چهره جدیدی در مربیگری تکواندو به نمایش گذاشت. اما با باقینژاد با تیم ملی توفیق چندانی نداشت و وحید عبداللهی برنز دو سال قبل خود را به نقره تبدیل کرد و با دو برنز تاجیک و عسگری تیم ایران بازهم چهارم شد.
اما از سال ۱۳۸۱ تاکنون تیم ایران همواره روی سکوی قهرمانی حضور داشته و یکی از عناوین اول و دوم را به خود احتصاص داده است. بعد از دو عنوان چهارمی، حسن ذوالقدر برای سومین بار سرمربی تیم ملی شد. ذوالقدر تیمی متحول شده و جوان را به امان برد و یوسف کرمی جوان یک مدال طلا کسب کرد. مهدیزاده و ساعی نقره گرفتند تا با سه برنز معتمد، خداداد و علی تاجیک تیم ملی ایران یکبار دیگر نایب قهرمان آسیا شد.
دو سال بعد مرتضی کریمی در رقابتهای جام شانزدهم سرمربی تیم ملی شد و با طلای امید غلامزاده و دو نقره وحید عبدالهی و محمد باقری معتمد در کرهجنوبی عنوان دومی دوره قبل رقابتهای تکواندو قهرمانی آسیا را تکرار کند.
سال ۸۵ هم کریمی در مسابقاتی که به میزبانی تایلند در بانکوک برگزار شد، هدایت تیم ملی را برعهده داشت. هادی ساعی و رجلی طلا گرفتند، محمدرضا مهدیزاده هم روی سکوی سومی ایستاد و تیم ایران یک بار دیگر نایب قهرمان شد.
بعد از سال ۲۰۰۷ و ناکامی تیم ملی در مسابقات جهانی چین و انتخابی المپیک در منچستر، کادر فنی تیم ملی ایران دستخوش تغییرات گسترده شد و رضا مهماندوست هدایت تیم ملی برعهده گرفت تا دوران نایب قهرمانی چه در مسابقات قارهای و چه در مسابقات جهانی تمام شود. تکواندو ایران که تا این سال پشت سد، نایب قهرمانی گیر کرده بود خیلی زود این سد را شکست و قهرمان شد.
تیم ملی ایران با هدایت مهماندوست و حضور مقانلو ،فلاحی راد و بهرامی نژاد در کنار وی یک کادر فنی قدرتمند کار خود را از پائیز ۱۳۸۰ آغاز کرد. همین کادر فنی که خود قهرمانی آسیا و جهان را تجربه کرده بودند، انگیزه قهرمان شدن را به تیم ملی تزریق کردند.
رضا مهماندوست اردیبهشتماه ۸۱ تیم خود را به "ژنگ ژو" چین برد و در هفدهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا با چهار طلای رجلی، معتمد، نصر و فرزاد عبدللهی و تک نقره یوسف کرمی برای اولین بار روی سکوی قهرمانی ایستاد.
تیم اعزامی به مسابقات ۲۰۱۰ قزاقستان- کسب دومین عنوان قهرمانی
و سال بعد در نوزدهمین دوره مسابقات هم تیم ملی ایران موفق به کسب چهار طلا شد. تیمی که بازهم با هدایت مهماندوست راهی آستانه قزاقستان شد و قهرمانی آسیا را تکرار کرد. معتمد، عبداللهی، حسین تاجیک و مسعود حجی زواره طلا گرفتند، کرمی نقره دوره قبل خود را تکرار کرد و رضا نادریان هم برنز گرفت.
بعد از تغییر و تحولاتی که در کادر فنی یک سال قبل از المپیک اتفاق افتاد و رضا مهاندوست از تیم ملی کنار گذاشته شد، تیم ملی اردیبهشتماه ۱۳۹۱ برای حضور در بیستمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا با هدایت بیژن مغانلو راهی هوشی مینه ویتنام شد و با تک مدال طلای علیرضا نصر، نقره حجی زواره و دو برنز تاجیک و مردانی عنوان نایب قهرمانی را به خود اختصاص داد.
سال ۹۳ ودر فاصله چند ماه به بازیهای آسیایی تیم ملی تکواندو با هدایت بیژن مقانلو و مربیگری بی باک . خانلرخانی راهی بیست و یکمین دوره این رقابتها در ازبکستان شد که تیم ملی ایران برای سومین بار عنوان قهرمانی را در این دوره از رقابتها کسب کرد. سه طلای اسبقی ، عاشورزاده و خدابخش ، دو نقره نصرآزادانی و یوسف کرمی و برنز مرتضی شیری باعث شد تا ایران بالاتر همه قدرتهای آسیا روی سکوی نخست بایستد.
به گزارش خبرنگار مهر، در میان تکواندوکاران ایران محمد باقریمعتمد با دو طلا، یک نقره و یک برنز بهترین عملکرد را در مسابقات قهرمانی آسیا داشته است. پس از وی فرزاد عبداللهی و علیرضا نصرآزادانی هر کدام با دو طلا و یک نقره، کوروش رجلی با دو طلا، یوسف کرمی با یک طلا و دو نقره، فریبرز عسگری و فرزاد ذرخش با سه مدال طلا، نقره و برنز، مسعود حجی زواره با یک طلا و یک نقره، حسین تاجیک و بیژن مغانلو هر کدام با یک طلا و یک برنز، هادی ساعی و امید غلامزاده هر کدام با یک طلا رتبههای بعدی را در اختیار دارند.
در بخش مربیان هم رضا مهاندوست با دو عنوان قهرمانی نتیجهای درخشان داشته است. بعد از وی بیژن مقانلو با یک قهرمانی و یک نایب قهرمانی ، حسن ذوالقدر با دو نایب قهرمانی و یک چهارمی، مرتضی کریمی با دو نایب قهرمانی و نادر خدامرادی با یک نایب قهرمانی دوم تا پنجم هستند.
در بخش بانوان تیم ملی ایران از سال ۱۳۸۵ پای به آوردگاه آسیایی گذاشته و تا کنون یک طلا، سه نقره و ۹ برنز کسب کردهاند. این تیم در اولین حضور خود توسط مهروز ساعی بک برنز کسب کرد. دو سال بعد در مسابقات "ژنگ ژو" چین فاطمه نعمتی اولین و تنها طلای بانوان ایرانی در مسابقات قهرمانی آسیا را کسب کرد و سهیلا سیاحی هم برنز گرفت.
سپس در مسابقات ۱۳۸۹ به میزبانی قزاقستان شش پری به نشان نقره دست يافت و حاجی پور و فرشیدی برنز گرفتند. در ۲۰۱۲ ویتنام تیم ملی ایران با تک نقره راحله آسمانی و دو برنز روحانی و مخلصی به کار خود پایان داد.سال ۲۰۱۴ مسابقات در ازبکستان برگزار شد که تیم ملی با هدایت مینو مداح راهی تاشکند شد و با نقره اکرم خدابنده و سه برنز شکرانه ایزدی ، فریده رشیدی و سوسن حاجی پور به کار خود پایان داد.
بیست و دومین دوره مسابقات تکواندو قهرمانی آسیا طی روزهای ۳۰ فروردین ماه تا اول اردیبهشت ماه به میزبانی فیلیپین در مانیل برگزار خواهد شد.
نظر شما