به گزارش خبرگزاري "مهر"، نشست بررسي نتايج نظرسنجي مركز تحقيقات صدا و سيما از ايرانيان مقيم آلمان و انگليس كه اواخر ارديبهشت و اوايل خرداد اجرا شده بود، چندي پيش با حضور رئيس و مديران مركز تحقيقات و رؤساي شبكه جهاني جام جم و شبكه خبر برگزار شد.
در آغاز اين نشست عليرضا پويا رئيس مركز تحقيقات توضيحات مبسوطي در خصوص مقدمات و مراحل گوناگون اجراي اين نظرسنجي ارائه كرد و بر اينكه اين پروژه پژوهشي، اولين تجربه نظرسنجي در خصوص برنامهها در كشورهاي اروپايي است، تاكيد كرد.
در ادامه اين نشست اسماعيل علياكبري مدير كل امور پژوهش شهرستانها و مراكز خارج از كشور مركز تحقيقات به بيان اجمالي نتايج و يافتههاي اين نظرسنجي پرداخت و ضمن توضيح در خصوص ويژگيهاي پژوهش و جامعه آماري مورد نظر اظهار داشت: "در اين پژوهش تعداد 1100 پرسشنامه در دو شهر هامبورگ و دوسلدورف آلمان و لندن و منچستر انگلستان تكميل و دريافت شد."
وي در ادامه افزود: "در نهايت 1032 پرسشنامه مورد تحليل نهايي قرار گرفت كه در بخش سيماي پاسخگويان، 59 درصد در رده سني 30 تا 39 سال و 25 درصد در رده سني 40 تا 49 سال قرار داشتند. مقطع تحصيلي ديپلم با 33 درصد و ليسانس با 23 درصد به ترتيب بيشترين گروه پاسخگويان را در خود جاي دادند."
از جمله نتايج و يافته هاي اصلي تحقيق ميتوان به اين نكات اشاره كرد: در كل 85 درصد ايرانيان مقيم خارج از كشور بيننده برنامههاي شبكه جام جم هستند كه ميزان بينندگان اين شبكه در آلمان، 89 درصد و در انگلستان، 79 درصد بوده است. عمدهترين هدف بينندگان از تماشاي برنامههاي اين شبكه، آگاهي از اخبار روز ايران و سرگرمي به ترتيب با 32 و 33 درصد بوده است.
بيشترين ميزان بيننده مربوط به ساعات 9 تا 10 شب (58 درصد) و 8 تا 9 شب (56 درصد) بوده است. در كل اخبار با 38 درصد بيننده سريالهاي تلويزيوني با 28 درصد، پربينندهترين برنامههاي اين شبكه بودند. از نظر بينندگان اين شبكه، خبررساني، سرگرمكننده و آموزنده بودن، مهمترين نقاط قوت و مصنوعي، كليشهاي و تكراري بودن برنامهها مهمترين نقاط ضعف آنها بوده است.
در كل 53 درصد بينندگان از برنامههاي اين شبكه رضايت داشتند كه اين ميزان در انگلستان، 61 درصد و در آلمان، 48 درصد بوده است. در مجموع 24 درصد پاسخگويان به شبكه جهاني جامجم در حد زياد و خيلي زياد اعتماد داشتند كه اين ميزان در آلمان 19 درصد و در انگلستان 32 درصد بوده است.
مهمترين موضوعات و برنامههاي مورد نياز كودكان و نوجوانان ايراني مقيم خارج از كشور، از نظر پاسخگويان عبارتند از: آموزش زبان فارسي (26 درصد)، برنامههاي شاد و تفريحي (19 درصد)، ايران شناسي و برنامههاي ديني و مذهبي (هريك 17 درصد) و... درمجموع 76 درصد پاسخگويان در حد زياد و خيلي زياد و زنان بيش از مردان، تمايل به پخش برنامههاي سرگرمي، فيلم و موسيقي سريالهاي ايراني داشتند.
پس از ارائه اين گزارش پويا با تاكيد براينكه برنامههاي سرگرمكننده و شاد از پر طرفدارترين برنامههاي ايرانيان مقيم خارج از كشور بوده است اظهار داشت: "زنان ايراني به دليل آنكه امكان حضور پررنگ در محيط اجتماعي اين كشورها را ندارند و نيز به دليل آنكه در مقايسه با مردان از امكانات بسيار محدودي براي سرگرمي دارند، بيش از مردان درخواست كننده و نيازمند اين قبيل برنامهها هستند. از اين رو برنامهريزي براي توليد برنامههاي سرگرمكننده و نشاطآور به خصوص براي خانمهاي ايراني از اهميت خاصي برخوردار است".
وي در ادامه افزود: "اطلاعاتي كه از تحليل گفتگوهاي عميق به دست آورديم دور از انتظار ما بود. يعني وضعيت شبكه جامجم از حيث مخاطبان و رضايت آنان از آنچه مورد نظر بود، بسيار بهتر و بالاتر بود. از اين رو براي ارتقاي اين وضعيت تعامل اين شبكه با خارج از كشور بايد مورد توجه قرار گيرد. شناسايي مشكلات و نگرانيهايي كه خانوادهها درخصوص فرزندان خود در محيط بيگانه دارند و پرداختن با شيوهاي ظريف به اين مشكلات از جمله مسئوليتهاي تهيهكنندگان ماست.نكته ديگر سرعت در خبررساني و توجه به اين امر است كه شبكه براي غلبه بر رقيبان خود بايد اخبار را به سرعت در اختيار مخاطبان قرار دهد."
وي ادامه داد: "گزارشهاي خبري و ميزگردها بايد ويژگي تضارب آرا و چالش افكار را داشته باشند و تا حد امكان واقعيتها بدون خودسانسوري و ملاحظهكاري بيان شود. همچنين بايد بر آموزش زبان فارسي تاكيد بسيار كرد، زيرا ضايعات زباني براي ايرانيان مقيم خارج از كشور مفهوم حادتر و مهمتري دارد. براي غناي موسيقي نيز بايد سبك و برنامهريزي اصولي مدنظر داشته باشيم. كودكان و نوجوانان نيز از عمده مخاطبان ما هستند كه ساخت برنامههاي ويژه آنان مستلزم برنامهريزي و دقت بسيار است."
در ادامه اين نشست زابلي زاده مدير شبكه خبر، ضمن تشكر از مسوولان مركز و همه پژوهشگران و دستاندركاران اين نظرسنجي گفت: "نتايج نظرسنجي نشاندهنده تاثيرگذاري شبكه جامجم و حاصل تجربيات و زحمات آقاي فانيان و همكاران ايشان است".
وي همچنين با بيان ضرورت تغيير نگرش برخي از مديران درخصوص امر خطير خبررساني و نيز جايگاه خبرنگاران، تاكيد كرد: "برنامهريزي در خصوص رسانه امري بديهي و قطعي است. متاسفانه انتقال تجربيات كمتر صورت ميگيرد و ضعف اطلاعاتي و علمي بر رسانه ما حاكم است. مهندسي افكار عمومي رشتهاي كاملا تخصصي است و بايد به متخصص امر سپرده شود".
سپس سعيد فانيان مدير شبكه جام جم با تشكر از همكاران مركز تحقيقات اظهار كرد: "شبكه جامجم، هر روز با رقابتي تنگتري در خارج از كشور رو به رو ميشود و بايد توجه داشت كه به لحاظ فرهنگي، قوانين حقوقي و ... تفاوتهاي بسياري ميان داخل و خارج كشور وجود دارد كه در امر برنامهسازي بايد مورد توجه قرار گيرد."
وي ادامه داد: "حضور مسوولان كشور در ارتباط مستقيم با ايرانيان مقيم خارج از كشور از طريق رسانه و ابراز مشكلات و هم فكريها ميتواند سوپاپ اطميناني باشد و رضايت مردم و مخاطبان را افزايش دهد. ما در شبكه جامجم بايد به نقاط ضعف خود نيز توجه كنيم و درصدد اصلاح آن برآييم. بايد در زمينه موسيقي نيز كار بيشتري صورت دهيم."
نظر شما