۱۰ مرداد ۱۳۸۵، ۸:۲۶

در گفتگوي مهر با صاحبنظران موسيقي مطرح شد : استاندارد اركستر با قدرت مالي نسبت مستقيم دارد / مديريت بخش خصوصي راهگشاي مسائل اركستر سمفونيك است

در گفتگوي مهر با صاحبنظران موسيقي مطرح شد : استاندارد اركستر با قدرت مالي نسبت مستقيم دارد / مديريت بخش خصوصي راهگشاي مسائل اركستر سمفونيك است

خبرگزاري مهر - گروه موسيقي : ميزگرد بررسي مسائل و مشكلات اركستر سمفونيك تهران با حضور نادر مشايخي (رهبر ثابت اين اركستر)، جاويد مجلسي ، ابراهيم نظري ، بهمن مه آبادي و آرش اميني در محل خبرگزاري مهر برگزار شد .

به گزارش خبرنگار موسيقي مهر، با توجه به مسائل و مشكلاتي كه بويژه درسال هاي اخير گريبانگير اركستر سمفونيك تهران بوده است و شرايط حساسي كه اينك اين اركستر پيش رو دارد نظرات و گفته هاي هر يك از مدعوين ميزگرد مي تواند در سياستگذاري و مسائل راهبردي مديران و مسئولان مرتبط با اين اركسترمفيد و موثر واقع شود.

گروه موسيقي خبرگزاري مهر با پيگيري مسائل و مشكلات اين اركستر و انعكاس نظرات كارشناسي صاحبنظران اميدوار است تا اركستر سمفونيك تهران به عنوان نماينده و متولي بخشي از موسيقي كشور در وقايع مهم موسيقايي - در سطح بين الملل - با قدرت و صلابت حضور پيدا كند.طبيعي است اين اتفاق در سايه مديريت و درايت مسئولان دفتر موسيقي ميسور خواهد بود. 

در اين ميز گرد كه هفته گذشته برگزار شد هر يك از حاضران به بررسي مهمترين مشكلات اركستر در دهه هاي اخير پرداخته و مطالبي را بيان كردند: 

اركستر سمفونيك تهران بايد نيمه خصوصي شود

رهبر اركستر سمفونيك تهران گفت : نوازندگان پيشكسوت مي توانند به صورت مستقل و پروژه اي با اركستر سمفونيك همكاري كنند .
نادر مشايخي افزود : دفتر امورموسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي  به من گفته است كه نوازندگان باز نشسته مي توانند به شكل پروژه اي همراه اركستر سمفونيك باشند كه مدت زمان اين پروژه مي تواند تا چند سال هم برسد .

وي درادامه تاكيد كرد: مساله بازنشستگي لايه هاي مختلف دارد كه از آن طريق مي توان به نتايجي رسيد . نخست اينكه بايد مساله مالي اين نوازندگان حل شود . دفتر موسيقي درباره حضور نوازنده هاي باز نشسته در اركستر مشكلي ندارد، اما گفته مي شود كه حقوقي اضافه بر حقوق بازنشستگي به آن ها تعلق نمي گيرد، كه اين امر شدني نيست .

رهبر اركستر سمفونيك ضمن اهميت جايگاه نوازندگان بازنشسته در اركستر سمفونيك تهران وجود وضع مادي مناسب را يكي از اركان ادامه حيات اين اكستر دانست و گفت :وقتي انگيزه مالي وجود نداشته باشد امكان كار هم وجود نخواهد داشت . انگيزه مادي به مثابه بدن است و انگيزه معنوي مانند روح . وقتي تن و روح هماهنگ نباشند ، مشكل و ناهمساني به وجود مي آيد.

او با اشاره به جايگاه رفيع نوازنده هاي پيشكسوت اركستر سمفونيك در موسيقي اظهار داشت : من فكر مي كنم كه كار كردن نوازنده هاي بازنشسته به صورت پروژه اي مي تواند مثمر ثمر باشد و اين همكاري الزاما نوازندگي در اركستر نيست . به عنوان مثال مي توانند كنار اركستر جوانان باشند و تجربيات خود را به آنها منتقل كنند و آموزش بدهند.

مشايخي موزيسين ها را يكي ازعوامل چالش هاي پيش روي اركستر سمفونيك دانست و خاطر نشان كرد : من در اين مدت كوتاهي كه در ايران هستم كسي را نديدم كه عليه كسي ديگر حرف نزده باشد . چرا بايد اين طور باشد ؟ بهتر است اجازه بدهيم هر كس كار خودش را بكند و به سامان برساند . دائم در اركستر تنش به وجود مي آيد.

وي معتقد است ما بايد اركستر سمفونيك تهران را متناسب با استانداردهاي خودمان تعريف كنيم ، نه اركستر فيلارمونيك برلين.

نادر مشايخي با اشاره به اينكه هر چه قدرت مالي اركستر بيشتر شود استانداردش نيز بالاتر مي رود، افزود : من معتقدم اركستر سمفونيك تهران بايد نيمه خصوصي اداره شود كه براي رسيدن به اين مهم برنامه هايي داريم كه به زودي اعلام مي كنيم.

او در پايان گفت : اركستر سمونيك تهران با موانع مختلفي روبرو است كه يكي از آنها نداشتن يك يا دو نماينده در شوراي سياستگذاري موسيقي است . در برنامه ريزي ها قرار شد سه رهبر مهمان در يك فصل هنري در اركستر سمفونيك حضور پيدا كنند ؛ من نفراتي را تعيين كردم اما با آنها مخالفت شد . طبيعي است وقتي در شوراي سياستگذاري يكي دونفر از اعضاي اركستر سمفونيك وجود نداشته باشد چنين اتفاقاتي مي افتد .

 نبود بازنشسته ها به اركستر سمفونيك ضربه مي زند

جانشين رهبر اركستر سمفونيك گفت : بازنشسته ها و پيشكسوت ها در هر اركستري موجب قوت و اعتماد به نفس تمام اركستر هستند .
جاويد مجلسي - نوازنده پيشكسوت اركستر سمفونيك تهران- بابيان اين مطلب افزود : شايد فكر كنيد يك اركستر مثل اركستر هنرستان موسيقي هم مي تواند قطعات سمفونيك را اجرا كند و در اماكن مختلف كنسرت بدهد. اما آيا اين اركستركيفيت اركستري را دارد كه چندين نوازنده با تجربه در آن حضور دارند ؟

وي در ادامه افزود : اگر همين امسال تعدادي باز نشسته از اركستر بروند ، سال بعد به تعداد آنها افزوده مي شود . با پائين آمدن ميانگين سني نوازنده هاي يك اركستر سطح توانايي آنها پائين مي آيد و بي تجربگي ها بيشتر مي شود .

 اين نوازنده هورن با مهم تلقي كردن وجود تجربه افراد پيشكسوت در يك اركستر گفت : اگر شما به فيلم هاي اجراي اركسترهاي درجه يك نگاه كنيد ، مي بينيد ميانگين نوازنده ها بالاي چهل سال است و تعداد نوازنده هاي جوان كم است و همان تعداد كم هم اغلب نوازنده سازهاي بادي هستند .

 مجلسي گفت : آنچه حضور نوازندگان با تجربه و پيشكسوت را مهم مي كند ، تجربه اين افراد در شناخت قطعات و چگونگي اجراي آنها است . زماني من در جواني فكر مي كردم فقط با درست خواندن نت مي توان قطعات را به خوبي و راحتي اجرا كرد اما حالا و با گذشت نزديك به سي سال فهميدم كه اين طور نيست. حالا مي دانم كه كجاي يك قطعه را چگونه و بر اساس چه ضوابطي بايد اجرا كرد كه خوب باشد و ضعف ديگران را بپوشاند .

جاويد مجلسي اظهارداشت : حضور بزرگ ترها و با تجربه ها دراركستر سمفونيك مايه قوت و اعتماد به نفس جوان ترها است.

او در بخش ديگري از سخنانش گفت: اركستر سمفونيك برخلاف اسمش كه برسر زبان ها است ، زياد شناخته شده نيست و در نخستين گام بايد آن را به مردم و مسئولان معرفي كرد . 
وي افزود : مسئولين ما امروز از اركستر و مسائل آن اطلاع چنداني ندارند ودر نتيجه پيشرفت اركسترسمفونيك در وضعيتي كه ساختارش دچار مشكل شده است به  شناخت مديران بستگي دارد.

مجلسي درادامه اظهار داشت : آنچه حيات اركستر سمفونيك را دچار مشكل كرده است كمرنگي حضور هنر در اجتماع است . بايد به كليت هنر موسيقي و جايگاه آن در اجتماع توجه داشت . وقتي رسانه ملي ما ساز را نشان نمي دهد و كوچكترين خبري از برگزاري يك كنسرت يا فستيوال موسيقي از تلويزيون پخش نمي شود ، طبيعي است كه مردم باهنر ناب بيگانه مي شوند و اركستر سمفونيك جايگاه خودش را ازدست مي دهد.

اين نوازنده با سابقه و پيشكسوت با اشاره به اينكه خيلي از مسائل اركستر سمفونيك قائم به ذات است ، خاطر نشان كرد : براي معرفي بهتر و صحيح تر اركسترسمفونيك به مردم و سياستگذاران فرهنگي بايد برنامه ريزي كرد و از طريق سمينارها و رسانه ها - به خصوص تلويزيون -آن را شناساند .

مجلسي در خصوص اداره شدن اركستر سمفونيك زير نظر بخش هاي خصوصي گفت : كار ما يك كار فرهنگي است وبه اداره مستقيم دولت نياز ندارد و مديريت بخش هاي خصوصي مي تواند راهگشا باشند. در حقيقت استقلال ما هيچ آسيبي به دولت نمي رساند .

وي درباره رهبري اركستر سمفونيك تهران در سال هاي اخير تصريح كرد : متاسفانه اركستر در دو- سه دهه اخيرارگانيزم خود را ازدست دادو ساختارش كاملا به هم ريخت . نخست اينكه براي نوازندگان حضور در اركستر حساب و كتاب ندارد و تاحدودي علي السويه است و اگرهم رهبري بخواهد بيايد وهمه چيز را به سرعت درست كند ، هم خودش و هم اركستر دچار مشكل مي شود .

وي افزود : همه رهبرهاي موقت مي خواهند كه با اجراي يك كنسرت خودشان را نشان بدهند. مي آيند تمام توانشان را هم صرف مي كنند ، پولشان را هم مي گيرند و مي روند. اما همچنان نوازنده ها با اين حقوق كم به حضورشان ادامه مي دهند كه خود بزرگ ترين مشكل اركستر سمفونيك است . هميشه اركستر سمفونيك را به مرگ گرفتند كه به تب راضي باشد . متاسفانه مسئولين طولاني مدت اركستر - به علت ضعف فني - به جاي حمايت از اركستر بيشتر به سمت مسئولين اداري تمايل داشتند و اگر يك رهبر هم آمده كه كار تازه اي انجام دهد، با او همكاري هاي لازم نشده است.

مجلسي انفعال نوازندگان اركستر سمفونيك را در نبودن مديريت صحيح دانست و گفت : همه مشكلات اركستر از بي قانوني و بي مديريتي است. درگذشته اگر نوازندگان اركستر در جايي غبر از اركستر سمفونيك ساز مي زدند، از يكديگر پوشيده نگه مي داشتند و عيب مي دانستند ، اما امروز براي نوازندگان افتخار است كه در استوديوهاي مختلف ساز مي زنند و يا در اركستر يك خواننده بي مقدار فعاليت مي كنند.

جاويد مجلسي در پايان گفت : بهترين راه براي آغاز يك حركت جيد در اركستر سمفونيك داشتن يك كميته تخصصي در كنار رهبر اركستر است .

 

 بايد بخش هنري اركستر از مسايل اداري آن تفكيك شود

آرش اميني گفت : استفاده از دانش روز و راهكارهاي مديريت هنري ، مشكلات اداره اركستر سمفونيك تهران را برطرف مي كند .
اين نوازنده سابق اركستر سمفونيك تهران - افزود : ساختار اداري اركستر سمفونيك تهران به دليل نبود بعضي مناصب و مسئوليت ها دچار ضعف و نقصان است و براي رفع اين نواقص بايد مسئوليت هاي جديدي براي اين اركستر تعريف شود تا كارها به نحو شايسته و مستمر پيش برود .

وي در ادامه اظهار داشت : به نظرمن اركستر سمفونيك تهران براي برنامه ريزي بهترو انسجام بيشتر بايد از يك مديرهنري دعوت كند تا اركستر ازيك برنامه ريزي نظم خاصي برخوردار شود .

اميني كه فارغ التحصيل دكتراي مديريت هنري از پاريس  است درباره مديرهنري اركسترو وظايف آن گفت : به نظر من مدير هنري يك اركستر بايد ازرهبر اركستر جدا باشد . مديرهنري هراركستري علاوه بر اينكه مديريت مي داند بايد نسبت به هنر مربوط نيز آگاه باشد .

اميني معتقد است چند نفر بايد زير نظر مدير هنري - كه در مشورت دائم با رهبر اركستر است -فعاليت كنند تا مسئوليت ها تقسيم شود و آن اركستر ساختار اداري خود را پيدا كند .

وي با اشاره به تكراري بودن رپرتوار اركستر سمفونيك تهران در سال هاي اخير و چيدمان نامناسب قطعات دراجرا گفت : يك مدير هنري آگاه از موسيقي ، حتي در ارائه رپرتوار متناسب با شرايط مختلف داراي نظر است وبراي اجراي يك كنسرت در سالن برنامه ريزي مي كند ،او بايد بتواند نظرش را متناسب با آكوستيك و شرايط سالن و سليقه مردم به كار ببرد . بعضي اوقات برنامه ها طوري بوده است كه كاملا نشان از نبود مديريت هنري داشته است.مثلا اركستر در ابتداي كنسرت يك اورتور اجرامي كند تا تماشاگران در فضاي برنامه قرار بگيرند . اما قطعه بعدي متلا كنسرتو پيانوي باخ است كه براي اجراي آن بايد تعدادي از نوازنده ها از سالن خارج شوند و ساختار صحنه تغيير كند . طبيعي است كه اين چيدمان نتيجه خوبي نخواهد داشت و حاكي از نا آگاهي در برنامه ريزي است .

او در ادامه گفت : يكي ديگر از نياز هاي يك اركستر مثل اركستر سمفونيك مدير روابط عمومي است كه زير نظر مديريت هنري اركستر فعاليت مي كند .

آرش اميني كه خود در يكي از اركسترهاي بزرگ فرانسه نوازندگي كرده است ، نداشتن يك سايت موسيقي را براي اركستر سمفونيك ناراحت كننده دانست و تصريح كرد : متاسفانه اركستر سمفونيك تهران يك سايت ندارد كه بتواند خودش را معرفي كند . وقتي اين اركستربخواهد يك حضور بين المللي داشته باشدمسوولان دعوت كننده به راحتي مي توانند با مراجعه به سايت اركستر اطلاعاتي را كه مي خواهند بگيرند، اماوقتي يك اركستر سايت نداشته باشد چه بايد كرد؟ علاوه بر آن نداشتن سايت باعث مي شود كه اخبار مربوط به اركسترسمفونيك خيلي دير و پراكنده منتشر شود .

اميني به مسئوليت مدير توليد و اهميت وجود آن در يك اركستر اشاره كرد و گفت : مدير توليد يكي از اركان اصلي اركستر است  كه كارش توليد كار براي اركستر است . يكي از كارهاي مدير توليد جذب سرمايه گذار براي برگزاري كنسرت ها است . اما چرا اركستر سمفونيك تهران هيچ وقت سرمايه گذار نداشته است . چون كه كسي نيست كه دنبال جذب حامي و سرمايه گذار باشد .

وي در پايان با انتقاد از بروشور آخرين كنسرت اركستر سمفونيك تهران اظهار داشت : قسمتي از مشكلات اركستر با برنامه ريزي ،پيگيري و رعايت دقت و حتي بدون صرف هزينه قابل توجهي برطرف مي شود .   

اين نوازنده سابق اركستر سمفونيك تهران در بخش ديگري از سخنانش گفت : كار كردن در اركستر سمفونيك براي هر هنرمندي يك افتخار محسوب مي شود كه نشان دهنده عظمت و ابهت آن اركستر است .
دانشجوي دكتراي رشته مديريت هنري در فرانسه با بيان اين مطلب افزود : در اغلب كشورهاي دنيا اركستر سمفونيك زير نظر بخش هاي خصوصي اداره مي شود نه بخش دولتي .

وي در ادامه اظهار داشت : در كشورهاي صاحب موسيقي ، دولت با ارائه يارانه به بخش هاي مختلف خصوصي و دولتي اين امكان را فراهم مي كند تا آنها به عنوان سرمايه گذار موجب ادامه حيات اركسترها شوند .

او با اشاره به اينكه آشنايي با اركستر سمفونيك بايد از كودكي آغاز شود ، گفت : در اكثركشورها مدير روابط عمومي اركستر با برنامه ريزي هدفمند خود، دانش آموزان را به تمرين اركستر دعوت مي كند تا آنها از نزديك شاهد فعاليت هاي آن باشند .

اميني افزود : اركسترسمفونيك تهران به يك شوراي فني نياز دارد كه بتواند در تصميم گيري هاي هنري كلان اركستر ازجمله انتخاب نوازنده دخيل باشد تا ساختار اركستر به تدريج تغيير كند و هيچ آسيبي به آن نرسد .

وي با ابراز تاسف از اينكه ابهت و احترام اركستر سمفونيك تهران از بين رفته است، خاطر نشان كرد : كاركردن دراركستر سمفونيك براي هر كسي در هر نقطه دنيا يك ارزش محسوب مي شود ، اما متاسفانه اين ارزش در اركستر سمفونيك تهران از بين رفته است .

آرش اميني در پايان گفت : يك اركستر سمفونيك در درجه نخست به نظم نياز دارد ، حتي اگر شده تعداد نوانده هايش به 30 نفر برسد. اركستر سمفونيك تهران بايد طوري عمل كند تا نوازنده هايي كه مي خواهند وارد آن شوند، ماه ها پشت در بمانند تا وقتي وارد آن شدند، قدرش را بدانند و طريقه حضور در آن را بفهمند. 

تقسيم كار اركستر سمفونيك را نجات مي دهد

نوازنده پيشكسوت فلوت در اركستر گفت : اركستر سمفونيك تهران با آسيب هايي جدي مواجه است كه تنها با پيش گرفتن تفكر و برنامه ريزي مي تواند راه خود را پيدا كند .
ابراهيم نظري ضمن بيان اين مطلب گفت : اركستر سمفونيك تهران به مثابه شهري است كه بسياري از امكانات زندگي را دارد اما از از نظر آب در كمبود شديد است كه اگر فردي همت كند و زمين را بشكافد بعد از كندن چند متر به آب گوارايي مي رسد . وجود يك گروه تصميم گيرنده در اركستر سمفونيك مي تواند شهر اركستر سمفونيك را به آب و آباداني برساند .

وي در ادامه افزود : من معتقدم وجود يك هيئت امنا در اركسترسمفونيك مي تواند دريچه هاي جديد را به روي آن باز كند . آنچه ما از فقدان آن رنج مي بريم ، نيروي تصميم گيرنده و برنامه ريز است .

رهبر گروه كر دفتر موسيقي محدوديت اركستر سمفونيك را يكي از مشكلات آن دانست و اظهار داشت : متاسفانه اركستر سمفونيك به قدري محدود و ناشناس است كه فقط در دايره تالار وحدت و تماشاگرهاي خاص خودش قابل تعريف است . يعني اينكه اركستر چند سال است كه فقط در تالار وحدت كنسرت مي دهد و رفته رفته از تعداد علاقه مندانش كم مي شود .

 نظري تصريح كرد : ما وقتي مي توانيم يك وجهه و تشخص پيدا كنيم كه از لحاظ مادي و اجتماعي مطرح باشيم و اكثريت جامعه ما را بشناسد . براي اين كار بايد در اولين قدم از تالار خارج شد و در نقاط مختلف كنسرت داد . بايد كاري كرد مردم بتوانند با هزينه هاي بسيار پائين به تماشاي كنسرت اركستر سمفونيك بيايند .

او با اشاره به اينكه "نادر مشايخي" به تنهايي نمي تواند ازعهده  همه كار ها بربيايد، افزود : نادر مشايخي دور و برش را به قدري شلوغ كرده است كه ما در طول همكاري ايشان با اركستر موفق نشديم يك نشست دوستانه و مشورتي نيم ساعته با هم داشته باشيم . چون ايشان مي خواهند شخصا همه مسائل را حل كنند و نمي توانند روي بعضي از مسائل تمركز كنند .

وي در ادامه تاكيد كرد : اولين كاري كه بايد در اين اركستر عملي شود ، تعيين يك گروه و تقسيم كارهاي اركستر در ميان آنها است تا كارها به راحتي و با سرعت پيش برود .

ابراهيم نظري - رهبر گروه كر تالار وحدت - در پايان گفت : اركستر سمفونيك روزبه روز پس مي رود . تنها سفر آلمان است كه تا حدودي آن را نگه داشته است . اگر اوضاع به همين منوال پيش برود بعد از سفر آلمان اين هم نخواهد بود . مگر اينكه با يك نگرش جديد به ادامه حيات اركستر سمفونيك بينديشيم .

 بايد موسيقي متفكرانه را به مردم و مسئولان معرفي كنيم

نوازنده ويولن اركستر سمفونيك گفت : وظيفه ما است كه با تشكيل يك گروه تخصصي به ديدار مسئولان و فقها برويم و با آنها در باره موسيقي سالم و درست و نقش اركستر سمفونيك در ارائه اين گونه موسيقي ها صحبت كنيم . 
بهمن مه آبادي با بيان اين مطلب اظهار داشت : امروز ما بايد به تصميم گيرنده هاي دولتي بگوئيم كه موسيقي تفكرآميز، آكادميك و جدي هيچ ربطي به غنا و فساد ندارد.وقتي كه الحان موسيقي ما در اشعار قدسي حضرت حافظ ، مولانا و... آمده است ، چه طور مي تواند فساد به حساب بيايد؟

وي در ادامه افزود : وجود ، حضور و فعاليت در حوزه موسيقي بايد به عنوان يك قانون مطرح شود ونوع موسيقي را افراد متخصص در مراحل بعدي انتخاب مي كنند . من معتقدم يك گروه از موسيقيدانان كشور با اهداف متعالي مشترك و فارغ از مسائل پيش پا افتاده بايد به ديدارمسئولان بلند پايه نظام بروند و در تبيين جايگاه موسيقي با آنها صحبت كنند .

اين نوازنده ويولن كه به تازگي بازنشسته شده است درباره مسائل داخلي اركستر سمفونيك گفت : اركستر سمفونيك بايد يك شوراي عالي داشته باشد و به دور از منافع شخصي يه فكر تكميل و ترميم ساختار اركستر باشد؛ نه اينكه هنگام تصميم گيري مصالح و مشكلات شخصي مان را وارد قضاوت كنيم.

سرپرست گروه سل در پاسخ به اين پرسش كه يك رهبر اركستر بايد چه ويژگي هايي داشته باشد خاطر نشان كرد : يك رهبر خوب، يك راهبر خوب است . او بايد تمام توانايي هاي رهبري يك اركستر را داشته باشد و از كيان ملك وملت خودش حمايت كند، نه اينكه به فرض يگويد :خاك بر سر اين اركستر كنند . وقتي يك رهبر خوب نداشته باشيم طبيعي است كه رهبرهاي ضعيف وارد مجموعه مي شوند و با مسئولين سازش مي كنند و در نهايت همه چيز به ضرر اركستر تمام مي شود .

كساني وارد اركستر سمفونيك تهران شدند كه نبايد مي شدند . هر ساعتي دوست دارند مي آيند و هر ساعتي دلشان بخواهد مي روند . وسط تمرين اركستر، موبايل نوازنده زنگ مي زند واو كارش را رها مي كند و جواب موبايلش را مي دهد 
 او گفت : مسائلي از اين دست باعث شده اعضاي اركسترسمفونيك نسبت به مسائل اركستر بي تفاوت باشند . متاسفانه احترام و تلاش صحيح براي رسيدن به جايگاه اصلي در ميان نوازندگان جوان اركستر وجود ندارد و سلسله مراتب و ارزش ها در اركستر از بين رفته است . من قريب به سي سال در اركستر كار كردم اماحتي يك روزهم دير نيامدم در حاليكه امروزه بعضي از نوازنده ها بيش از يك ساعت دير مي آيند واز دور هم باي باي مي كنند!

وي با اعتقاد به اينكه "نادرمشايخي"به يك كابينه در اركستر سمفونيك احتياج دارد افزود : كساني وارد اركستر سمفونيك تهران شدند كه نبايد مي شدند . هر ساعتي دوست دارند مي آيند و هر ساعتي دلشان مي خواهد مي روند . وسط تمرين اركستر، موبايل نوازنده زنگ مي زند كارش را رها مي كند و جواب موبايلش را مي دهد . وقتي كار اركستر قانونمند باشد خود به خود بعضي از افراد حذف مي شوند و آدم هاي واجد شرايط وارد آن مي شوند. يا اگر هم كسي وارد نشد اركستر با تعداد نفرات كمتر اما با نظم و هدف كارش را دنبال مي كند .

بهمن مه آبادي كه اخيرا در اركستر جهاني در فرانسه به عنوان نوازنده ويولن شركت كرده بود در پايان راجع به چگونگي آگاه سازي مسئولين و مديران نسبت به اركستر سمفونيك تصريح كرد : بهترين راه براي شناساندن جايگاه واقعي اركستر سمفونيك به مسئولان برگزاري كنسرت هاي آموزشي پژوهشي است . در اين مسير آنها مي توانند با تعامل با اركستر سمفونيك به نتايج بهتري برسند . 

بهمن مه آبادي در بخش ديگري از سخنانش گفت : موزيسين هاي با تجربه و پيشكسوت آدم هاي خاصي هستند كه بازنشستگي شامل حال آنها نمي شود .
بهمن مه آبادي افزود : قانون باز نشستگي شامل مشاغلي مي شود كه ادامه آن موجب خسران و آسيب ديدگي فرد مي شود در حاليكه نوازندگي نه فقط اين خصيصه را ندارد بلكه يك هنرمند به عشق آن زنده است . اين قانون به سادگي شامل حال يك هنرمند نمي شود .

وي درادامه افزود : مرز بازنشستگي نوازندگان درساير نقاط دنيا از كار افتادگي است و آنها پيشكسوت ها را به آساني از دست نمي دهند .

مه آبادي در خصوص راه برون رفت از اين مشكل اظهار داشت : من فكر مي كنم وقتي اين قانون را شامل حال هنرمند هم مي كنند يعني اين كه نسبت به جايگاه اين قشر از مردم اطلاع درستي ندارند. بايد رفت و اين مساله را به مديران توضيح داد و آنها را توجيه كرد .

وي بااشاره به جايگاه اركستر سمفونيك در كشور هاي صاحب موسيقي از نقش جوانان گفت و تاكيد كرد : در اغلب اركسترهاي بزرگ دنيا نوازنده هاي جوان استخدام مي شوند كه به عنوان رزرو در تمرينات و كنسرت ها و تورها حضور دارند تا به تدريج از تجربه برخوردار شوند و هنگامي كه به آنها نياز شد بتوانند به راحتي داخل اركستر شوند ؛مضاف بر آن همواره تعداد نوازندگان اركستر بيش از آن تعدادي است كه برنامه اجرا مي كنند، چيزي مانند يك تيم فوتبال كه چند بازيكن ذخيره هم دارد .

 اين نوازنده بازنشسته اركسترسمفونيك كه به تازگي همراه اركسنرجهاني در پاريس به اجراي برنامه پرداخته است افزود : شما فرض كنيد يك اركستر 80 نفره مي خواهد كنسرت بدهد.در همين گيرودار براي يكي دوتا از نوازنده هاي آن اركستر مشكلي به وجود مي آيد. طبيعي است كه اگر نوازنده رزرو وجود داشته باسد از او استفاده خواهند كرد ، در غير اين صورت اركستر دچار مشكل بزرگي خواهد شد .

سرپرست گروه سل معتقد است براي داشتن چنين روشي بايد از تجربه پيشكسوت ها استفاده كرد .او با اشاره به اينكه اركستر سمفونيك تهران به بودجه نياز دارد افزود : اركستر براي رفتن به سمت بهبودي و تعريف يك استاندارد ايراني بايد ابتدا ترميم شود و اين ترميم با دعوت از نوازنده هاي خوب و تربيت نوازنده هاي جوان امكان پذير مي شود .

بهمن مه آبادي در پايان با ابراز تاسف از ناشناخته ماندن جايگاه اجتماعي هنر تصريح كرد : مابايد جايگاه اجتماعي موسيقي را به مردم و مسئولان معرفي كنيم . بايد يك هيئت مشخص از سوي اركستر سمفونيك به ديدار مسئولان درجه يك فرهنگي سياسي برود و آنها را در جريان فعاليت ها و جايگاه موسيقي و اركستر سمفونيك قرار دهد . آنها بايد يك صدا به مسئولان بگويند تا موجوديت موسيقي رابپذيرند و نوازندگي وموسيقيداني را يك كار و فعاليت ويژه تلقي كنند .

کد خبر 361072

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha