مهندس جواد نظريه ، مسئول واحد حفظ و احياء ميراث فرهنگي كرمان ، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي "مهر" ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت : اين قبه متعلق به قرن 7 هجري قمري است كه مجموعه كاملي از مدرسه ، مسجد ، خانقاه ، آرامگاه و ... بوده و براي احياء آن لازم است زميني به مساحت 5/1 هكتار تملك و عمليات پي گردي جهت بازيابي آثار ، انجام شود .
مسئول واحد حفظ و احياء ميراث فرهنگي كرمان با اعلام اينكه از بناهاي مذكور تنها يك ايوان باقي مانده است ، گفت : در سال 1314 بر اثر زلزله ، گنبد اصلي قبه فروريخت و به مرور زمان ، بخشهاي ديگري از آن بناهاي محوطه نيز، تخريب شده است .
وي با يادآوري اينكه گنبد اوليه ، نزديك به 50 متر ارتقاع داشته است ، گفت : بدنه گنبد از كاشي فيروزه اي پوشيده شده و به همين علت نيز به قبه (گنبد) سبزيا كبود نيز معروف است .
مسئول واحد حفظ و احياء ميراث فرهنگي كرمان سازنده بنا را تركان خاتون معرفي كرد و افزود : اين محوطه در دوره قراختائيان احداث شده ، آرامگاه خاندان قراختائيان نيز بوده و مصالح اين بناي عظيم ، آخر ، خشت خام و تزئينات كاشي بوده است.
وي در ادامه با اعلام اينكه ، اين اثر، به عنوان يادگاري ارزشمند از تاريخ معماري قراختائيان (مغول) در سطح ايران مطرح است و كاشي كاري معرق آن از قديمي ترين كاشي كاري از اين نوع است ، تأكيد كرد : "قبه سبز" بناي ارزشمند تاريخ علم و دانش كرمان است ، كه ضروري است به جامعه معرفي شود .
مهندس نظريه تصريح كرد : بي شك، پس از احياء ، اين محوطه به يك مركز علمي - هنري معماري و باستان شناسي تبديل شده و در ايحاء بافت قديم شهر كرمان و جلب و جذب گردشگر، تأثيرفوق العاده اي خواهد داشت .
وي با اشاره به اينكه محوطه" قبه سبز" در بافت قديم كرمان و در محله ترك آباد واقع است ، گفت : عمليات احياء و مرمت "قبه سبز" بسيار علمي و پژوهشي است و اگر اعتبارات لازم به موقع تأمين شود ، اين عمليات احياء، بازسازي و مرمت "قبه سبز" 3 تا 4 سال زمان مي برد.
مسئول واحد حفظ و احياء ميراث فرهنگي كرمان ، اظهار داشت : عمليات با در اختيار گرفتن تملك ساختمان هاي اطراف محوطه آغاز شده است .
"قبه سبز"، با شماره 124 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است .
مسئول واحد حفظ و احياء ميراث فرهنگي كرمان ، در گفت و گو با"مهر"
" قبه سبز " كرمان مرمت مي شود
مراحل اوليه مرمت و احياء مجموعه " قبه سبز " كرمان ، آغاز شد .
کد خبر 36179
نظر شما