به گزارش خبرگزاري مهر، تامين امنيت نفت از دغدغه هاي اصلي دستگاه سياست خارجي آمريكا مي باشد كه اين خود قطعا بر سياست هاي اقتصادي و موضعگيري دولتمردان اين كشور تاثيرمي گذارد . بدين جهت هر منطقه اي كه از منابع نفت برخوردار باشد، آمريكا در آن منطقه حضور جدي دارد و معمولا سياست هايي را اتخاذ مي كند كه دستيابي كشورش به نفت را آسانتر نمايد. آمريكا به جهت تامين نفت داخلي خود و همچنين كنترل بازار نفت در سطح جهان در تلاش است كه بر منافع نفت كنترل و تسلط داشته باشد.
تلاش براي جلوگيري از دخالت قدرت هاي ديگر در كشورهاي منطقه موافق با سياست هاي آمريكا؛ تاثيرگذاري بر قيمت نفت به واسطه تسلط بر كشورهاي توليد كننده نفت ؛ تشويق صادر كنندگان نفت جهت سپرده گذاري دلارهاي نفتي در بانكها وموسسات مالي آمريكا؛ استفاده از موقعيت تسلط بر كشورهاي نفت خيز خاورميانه به عنوان اهرم مناسب و حق وتويي نسبت به تحولات نظامي و صنعتي در ژاپن و آلمان از ديگر اهداف سياست خارجي آمريكا درباره منابع انرژي است .
مقامهاي حكومتي آمريكا غير از دغدغه هاي تامين نفت براي مصارف داخلي ، نگراني هاي ديگري نيز راجع به بازار جهاني نفت دارند، از جمله اينكه آنها نگران استفاده صادر كنندگان از اين كالا به عنوان سلاح سياسي جهت اعمال فشار برمصرف كنندگان و تامين امنيت اقتصادي خود هستند.
با توجه به اينكه رونق اقتصادي اين كشور به عنوان بزرگترين اقتصاد دنيا وابسته به رشد فزاينده همگرايي اقتصادي بين قطب هاي مهم اقتصادي جهاني است بدين خاطر براي حفظ ثبات اين قطب هاي اقتصادي (نظام هاي اروپايي و آمريكايي) درصدد توسعه منابع فعلي و منابع جديدي انرژي است . آمريكا با توجه به اقتصاد داخلي اش كه شديدا نيازمند منابع سوختي به ويژه نفت مي باشد و همچنين اهدافي سياسي اش در سطح جهان درصدد كنترل منابع نفت و گاز خزر است كه البته اين اهداف داراي اهميت استراتژيك نيز مي باشد . بدين جهت اين كشور در نظردارد از منطقه خزر به عنوان پايگاهي جهت كنترل و مقابله با نفوذ ايران ، روسيه و چين استفاده كند و با طرح وجود ذخاير سرشمار نفت و ادعاي مخالفت روسيه و ايران با توسعه كشورهاي منطقه و وعده اعطاي دلارهاي نفتي تلاش مي كند خلاء قدرت را پر كند و تسلط انحصاري بر منابع نفت و گاز منطقه داشته باشد .
افزون بر اين ايالات متحده در نظر دارد از طريق برگزاري رزمايش هاي ادواري مشترك با دولت هاي منطقه به تدريج منطقه خزر را از نظر نظامي تحت كنترل خود در آورد . آمريكا به دنبال اين است كه با حضور روز افزون در آسياي مركزي و قفقاز و به ويژه در منطقه خزر از يك سو روسيه را تحت نظر بگيرد و از سوي ديگر ايران را از طريق شمال، تحت محاصره و فشارقرار دهد،لذا آمريكا در منطقه خزر و آسياي مركزي اگر امتيازي نيز به روسيه بدهد به معني پذيرش حضور مستقل آن كشور به عنوان رقيب خود نيست بلكه آن را به عنوان يك روسيه غربي شده در نظرمي گيرد.
آمريكا علاوه بر اينها اهداف سياسي ديگري را نيز مد نظر دارد: حمايت از دولت هاي حاشيه اي خزر مانند آذربايجان ، تركمنستان و قزاقستان در جهت سياست هاي خود ؛ حمايت از همكاري هاي منطقه اي موافق اهداف نفتي خود ؛ حمايت از شركت هاي آمريكايي در منطقه ؛ تداوم اعمال فشارعليه ايران جهت تغيير اعمال غير قابل قبول آن از جانب آمريكا.
دركل تمركز سياست هاي آمريكا در خزر تامين منابع شركت هاي نفتي آمريكا و جلوگيري از نقش آفريني ايران در انتقال انرژي خزر مي باشد . كليه سياست هايي كه آمريكا در اين حوزه دنبال مي كند چه در حوزه انتقال انرژي و چه در فعاليت هاي نظامي سياسي اين مسئله مشهود است.
اهداف نفتي آمريكا در خزر با توجه به قيمت روز افزون نفت در سطح جهان اهميت بيشتري پيدا كرده است . البته محدوديت هاي منابع نفتي خزر بسيارمتعدد است چه در امر انتقال و چه در مقدار و برآوردهاي ذخيره اي آمريكا خيلي تلاش كرده است كه همه چيز را فراتر از واقعيت ها تفسير كند تا بهتر بتواند منابع مالي و سياسي را در جهت سياست هاي خود در منطقه بسيج نمايد،اما چالش هاي امنيتي و تحولات جهاني سرمايه كه به امنيت بسيار حساس است آمريكا را در سياست هاي خزر با مشكل مواجه كرده است و نتوانسته است آن اهداف و منابع نفتي را كه از خزر انتظاردارد به دست آورد.
نظر شما